Warszawa - Przedwojenna numeracja (nazwy) ulic

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Warszawa ul. Czerniakowska

Post autor: algaa »

Zwracam sie z prosbą i informacje osób zamieszkałych lub cokolwiek wiedzących o ul Czerniakowskiej moja babka mieszkała na tej ulicy pod nr 129 do 1944 roku. moze ktos tam mieszkał i posiada informacje?

Pod nr 128 miesci sie Liceum Ogolnokształcące im Jana III Sobieskiego.
Tak jak i przed wojną budynek jest do dzis. nie mogę jednak znaleśc w spisach budynku nr 129 na ul Czerniakowskiej.

Proszę i bede wdzięczna za info.

Pozdr Agnieszka.
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Witam serdecznie,
Nr 129 nadal istnieje. Znajduje się on na wysokości kładki przechodzącej nad czerniakowską tuż obok ulicy Hołówki.
Proponuję przejrzeć mapę historyczną znajdującą się pod adresem:
http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapa/Map ... Historical
Ewentualnie na mapach zamieszczonych w programie Google Earth.

Taką uwagę mam na przyszłość ;)
To, że numer 129 jest w kolejności po 128 nie oznacza, że budynek z numerem 129 będzie tuż obok, bądź vis-a-vis. W Warszawie istnieje pewna "dowolność" wynikająca ze wcześniejszych działek o zróżnicowanej wielkości. Także, proszę się nie zrażać, jeśli nie znajdziemy w sąsiedztwie interesującego nas budynku ;)

///EDIT
Faktycznie, przed wojną pod numerem 129 stał dom, którego wypalone mury widoczne są jeszcze na zdjęciach z 1945. Polecam wspomniane wcześniej odnośniki.
Współrzędne adresu Czerniakowska 129: 52°12'34.67"N 21° 2'49.36"E
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Bardzo dziekuję za info

Pozdr Agnieszka.
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Może warto również pójść do AP Warszawa i zajrzeć do zasobu Referatu Gabarytów. Znajduje się tam wiele cennych zdjęć, które powstawały w latach 1935-1945, a które prezentują architekturę przedwojennej Warszawy. Może jest tam i Czerniakowska 129
Pozdrawiam,
Łukasz
Wiciu

Sympatyk

księgi hipoteczne z Warszawy

Post autor: Wiciu »

Witam,

znam przedwojenne adresy zamieszkania w Warszawie kilku moich przodków (numery policyjne oraz hipoteczne). Chciałbym dowiedzieć się czy jest może jakiś plan Warszawy przedwojennej zawierający numerację domów?
Jakie informacje można znaleść w księgach hipotecznych sprzed wojny i gdzie ich szukać (AGAD?)?

z gółry dziękuję za pomoc/rady

pozdrawiam

Paweł Witczak
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

księgi hipoteczne z Warszawy

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

plan z hipotecznymi -Lindleya - dla większości wystarczy
z policyjnymi: rozproszone (np Warszawa1939)
księgi: sąd + "hipoteka warszawska" w APW
zawierają? to samo co obecnie, czasem ciut więcej (do kopii gazet z ogłoszeniami włącznie)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
manyek2112

Sympatyk
Adept

Re: Przedwojenna numeracja ulic w Warszawie

Post autor: manyek2112 »

Witam!
Odgrzeję trochę temat. Mam pytanie. Co oznacza w podanej wyżej publikacji, Książka informacyjno-adresowa "Cała Warszawa" 1930, wpis w kolumnie "Nr.hipot." - gr.Grochów - dotyczy to np. ulicy Kaleńskiej nr.10
Pozdrawiam
Piotr
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Witam!
A ja szukam i znalezdz nie moge.... Czy ktos wie, gdzie byla w Warszawie w latach 30-tych (XX. wieku) ulica Piusa XI?
Pozdrawiam
Gosia
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Markus »

Pozwolę sobie podbić temat i zadać jedno podstawowe pytanie: gdzie szukać numerów KW dla danego adresu? Trzy udało mi się znaleźć w książce adresowej "Cała Warszawa" z 1930, ale jednej ulicy (Dobrowoja) w ogóle tam nie ma.
Jak ustalić obecny numer KW dla danej nieruchomości?

Pozdrawiam,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj,

ulicy Dobrowoja w roku 1930 jeszcze nie było, dlatego nie możesz jej zlokalizować.
Nazwa musiała zostać nadana powstać pomiędzy 1932 a 1934 r. - odzwierciedlają taki stan rzeczy historyczne mapy Warszawy.

Tu dla przykładu - mapa z 1932 (ulicy w spisie brak):
http://www.trasbus.com/plan1932.htm
oraz mapa z roku 1934, gdzie ul. Dobrowoja już figuruje.
http://www.trasbus.com/plan1934.htm

Pozdrawiam
Aneta
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Kaczmarek_Aneta pisze:Witaj,

ulicy Dobrowoja w roku 1930 jeszcze nie było, dlatego nie możesz jej zlokalizować.
Nazwa musiała zostać nadana powstać pomiędzy 1932 a 1934 r. - odzwierciedlają taki stan rzeczy historyczne mapy Warszawy.

Tu dla przykładu - mapa z 1932 (ulicy w spisie brak):
http://www.trasbus.com/plan1932.htm
oraz mapa z roku 1934, gdzie ul. Dobrowoja już figuruje.
http://www.trasbus.com/plan1934.htm

Pozdrawiam
Aneta
Witam!

Dziękuję za informację - to by się doskonale zgadzało z okresem zamieszkania moich krewnych.
A jak rozumieć, że wcześniej tej ulicy nie było? Została zbudowana jako nowa od podstaw, czy zmienioną nazwę jakieś innej?
Wciąż myślę też nad tym, jak ustalić numer hipoteczny dla jednej z nieruchomości przy tej ulicy... Z tego co wiem, pisać do AP chyba nie ma sensu, oni możliwości ustalenia numeru na podstawie adresu nie mają. A żeby skorzystać ze zbioru KW, trzeba podać numer.

Pozdrawiam serdecznie,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Jeśli chodzi o księgi adresowe, w których podawano zarówno numery hipoteczne, jak i policyjne poszczególnych posesji, to najmłodszą, dostępną online (jaką znam) jest właśnie "Cała Warszawa 1930" Nie oznacza to, że nie było jeszcze młodszych, ale te fizycznie mogą być dostępne w APW na Krzywym Kole (księgi są na 100%).
Spróbuj skontaktować się z archiwum i ew. to potwierdzić.

Drugi pomysł, jaki przyszedł mi do głowy to skorzystanie również na miejscu w APW z zespołu "Hipoteka Warszawska".
Więcej o nim w wątku:
http://stary.genpol.com/index.php?name= ... t=hipoteka
Jeśli Twoi przodkowie byli właścicielami jednej z posesji przy Dobrowoja, a nie była i nie jest to ulica długa, może trzeba będzie wytypować numery hipoteczne domów z tej ulicy i po kolei sprawdzić dokumenty?
Nie wiem tylko, czy będzie to możliwe do realizacji przez Ciebie, czy raczej poprzez kwerendę.

Pozdrawiam
Aneta

Ps. a propos ulicy Dobrowoja, miałam oczywiście na myśli okres, w którym nadano jej nazwę. Droga mogła być wytyczona dużo wcześniej.
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Kaczmarek_Aneta pisze:Jeśli chodzi o księgi adresowe, w których podawano zarówno numery hipoteczne, jak i policyjne poszczególnych posesji, to najmłodszą, dostępną online (jaką znam) jest właśnie "Cała Warszawa 1930" Nie oznacza to, że nie było jeszcze młodszych, ale te fizycznie mogą być dostępne w APW na Krzywym Kole (księgi są na 100%).
Spróbuj skontaktować się z archiwum i ew. to potwierdzić.

Drugi pomysł, jaki przyszedł mi do głowy to skorzystanie również na miejscu w APW z zespołu "Hipoteka Warszawska".
Więcej o nim w wątku:
http://stary.genpol.com/index.php?name= ... t=hipoteka
Jeśli Twoi przodkowie byli właścicielami jednej z posesji przy Dobrowoja, a nie była i nie jest to ulica długa, może trzeba będzie wytypować numery hipoteczne domów z tej ulicy i po kolei sprawdzić dokumenty?
Nie wiem tylko, czy będzie to możliwe do realizacji przez Ciebie, czy raczej poprzez kwerendę.

Pozdrawiam
Aneta

Ps. a propos ulicy Dobrowoja, miałam oczywiście na myśli okres, w którym nadano jej nazwę. Droga mogła być wytyczona dużo wcześniej.
Witam serdecznie...

... i bardzo dziękuję za te podpowiedzi (a zwłaszcza namiar na wątek o hipotece). :D

Skontaktuję się z archiwum, może jednak będą mogli coś pomóc.

Pozdrawiam:)

Markus
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

Witam
Przed wojna i w czasie okupacji, szwagier mojego dziadka Czesław Wojda prowadził w Warszawie przy ul Senatorskiej 26, restaurację "Ratuszowa". Czy jest szansa że gdzies sie zachowały jakies dokumenty dotyczace tej działalności? Jesli tak, to gdzie szukać?
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”