Zdjęcie, które nie daje mi spać
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
CONRI_Gawell

-
Sawicki_Julian

Witam, moim zdaniem tu trzeba skojarzyć lata 1915 z czasem na tym zdjęciu, czyli to raczej już po wojnie( tylko tam jest rok albo nr 1926 na namiocie). Mundury nie wyglądają na przedwojenne, a spodnie robocze to czas sprzątania po wojnie, wojsko pomagało długo, czyli ten żołnierz ma 30 lat w 1945 roku na tym zdjęciu, tak by wypadało, pozdrawiam - Julian
-
Pawel_Jurewicz

Mundury Policji Panstwowej http://panstwowa.policja.pl/portal/pp/2 ... wowej.html, rzeczywiscie chyba podobny, ale nie jestem do konca pewien, bo chyba ma wezyki na kolnierzu, co ew. mogloby sugerowac któryś z pułków szwoleżerów , choć znowu daszek wydaje mi się trochę za mały, i trudno orzec o kolorze otoku.
Odznaka na prawej kieszeni to raczej nie krzyż pułkowy, bo był noszony na lewej kieszeni.
Na pewno oficer, bo ma koalicyjkę.
Ci na drugim zdjęciu pasowaliby do Policji Wodnej, jasne kombinezony, ciemne patki i trzewiki
Paweł
Odznaka na prawej kieszeni to raczej nie krzyż pułkowy, bo był noszony na lewej kieszeni.
Na pewno oficer, bo ma koalicyjkę.
Ci na drugim zdjęciu pasowaliby do Policji Wodnej, jasne kombinezony, ciemne patki i trzewiki
Paweł
Julianie, człowiek ten zmarł w 1942 roku więc zdjęcie musi być zrobione przed zakończeniem wojny. Nie znam dokładnych okoliczności jego śmierci.Podobno zachorował i nie mógł wrócić do domu ale ciało jest pochowane na cmentarzu parafialnym więc do domu miał blisko...dlaczego nie mógł wrócić?? Na grobie jest napisane 1915-1942 i nie ma tam żadnych szczegółowych informacji typu miesiąc itp. Z opowieści rodzinnych wynika, że był partyzantem...czy partyzant mógł być tak ubrany? Szukałam jego nazwiska wśród żołnierzy poległych w czasie II wojny światowej i nic nie znalazłam...może faktycznie był partyzantem...
-
Sawicki_Julian

Witam, patrząc na to zdjęcie to mi wyglądana jednak na 30 lat, włosy już są cofnięte od czoła, a to już nie dwudziestoparolatek.
Po drugie gdybyś Martyno miała metrykę zgonu tego pana w mundurze i miał pisane np. czyj to syn, wtedy można uznać kto w tym grobie leży. Opowieści w rodzinie i nagrobek można dopasować do nazwiska, to nie jest moim zdaniem rozwiązanie sprawy. Na partyzanta też mi nie wygląda ten ze zdjęcia człowiek, bo np. bez broni w wojnę, a w mundurze nikt się nie poruszał. A jeśli zdjęcie z wojny to widocznie są w jakimś obozie pracy przymusowej ci ludzie, kto wie. Po trzecie, przed wojną jak by to było patrząc na 1926 rok na namiocie napis. to np. w 1939 roku miałby tyko 23/24 lata, tu jest zdecydowanie starszy ; pozdrawiam - Julian
Po drugie gdybyś Martyno miała metrykę zgonu tego pana w mundurze i miał pisane np. czyj to syn, wtedy można uznać kto w tym grobie leży. Opowieści w rodzinie i nagrobek można dopasować do nazwiska, to nie jest moim zdaniem rozwiązanie sprawy. Na partyzanta też mi nie wygląda ten ze zdjęcia człowiek, bo np. bez broni w wojnę, a w mundurze nikt się nie poruszał. A jeśli zdjęcie z wojny to widocznie są w jakimś obozie pracy przymusowej ci ludzie, kto wie. Po trzecie, przed wojną jak by to było patrząc na 1926 rok na namiocie napis. to np. w 1939 roku miałby tyko 23/24 lata, tu jest zdecydowanie starszy ; pozdrawiam - Julian
Julianie znam imię i nazwisko tego mężczyzny oraz część danych jego ojca ale niestety nie mam jeszcze metryki jego zgonu. Wiem, z grobu, że było to w roku 1942. I myślałam, szczerze mówiąc, że to są jakieś mundury "robocze" no nie wiem 
a jeśli chodzi o zakola to wydaje mi się, że to sprawa genów. Bracia tego człowieka również je mieli
a jeśli chodzi o zakola to wydaje mi się, że to sprawa genów. Bracia tego człowieka również je mieli
-
anna-grażyna

Gdyby nie ta sztywna data 1942 to powiedziałabym,
że to jest kadra z obozu junaków "Służba Polsce".
Zastanawia mnie ten biały pasek przy kołnierzach-
wygląda jakby mieli pod bluzami białe koszule a z kolei na butach
mają pył jak po pracy np na jakiejś budowie.
Podobnie ubierali się junacy-nie znam tematu ale może
jakieś organizacje junackie działały też przed wojną.
Zgadzam się z twierdzeniem,że kiedyś ludzie wyglądali
na starszych niż w rzeczywistości-moim zdaniem ma dwadzieścia dwa-trzy lata.
Anna Grażyna
że to jest kadra z obozu junaków "Służba Polsce".
Zastanawia mnie ten biały pasek przy kołnierzach-
wygląda jakby mieli pod bluzami białe koszule a z kolei na butach
mają pył jak po pracy np na jakiejś budowie.
Podobnie ubierali się junacy-nie znam tematu ale może
jakieś organizacje junackie działały też przed wojną.
Zgadzam się z twierdzeniem,że kiedyś ludzie wyglądali
na starszych niż w rzeczywistości-moim zdaniem ma dwadzieścia dwa-trzy lata.
Anna Grażyna
Ostatnio zmieniony śr 14 lis 2012, 09:48 przez anna-grażyna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sawicki_Julian

Witam, na temat junaków to wiem ze mój ojciec właśnie w 1942 roku był w junakach u Niemców przymusowo, miał wtedy 20 lat, był do 1943 roku, potem wojna się kończyła i ich wypuścili, to może być to.
Ten jeden junak jest w furażerce na której jest trochę wyżej guzik, to tak maja Niemcy z czasów z wojny na mundurach polowych. Piszesz Martyno ze ten Twój znajomy był w partyzantce, mogło być tak ze uciekł z obozu pracy od Niemców i ukrywał się w lesie, partyzantka dopiero się zawiązywała po Stalingradzie, ale do domu nie mógł wrócić. Podaję link, tam jest na pierwszym zdjęciu taki sam junak w furażerce z guzikiem i opis co robili junacy u Niemców, pozdrawiam Julian ;
http://www2.almamater.uj.edu.pl/118/15.pdf
Ten jeden junak jest w furażerce na której jest trochę wyżej guzik, to tak maja Niemcy z czasów z wojny na mundurach polowych. Piszesz Martyno ze ten Twój znajomy był w partyzantce, mogło być tak ze uciekł z obozu pracy od Niemców i ukrywał się w lesie, partyzantka dopiero się zawiązywała po Stalingradzie, ale do domu nie mógł wrócić. Podaję link, tam jest na pierwszym zdjęciu taki sam junak w furażerce z guzikiem i opis co robili junacy u Niemców, pozdrawiam Julian ;
http://www2.almamater.uj.edu.pl/118/15.pdf
Ostatnio zmieniony śr 14 lis 2012, 17:37 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sawicki_Julian