T: "Pomoc- wskazówki, pomysły na odnalezienie"
Witam wszystkich ! Mam ogromną prośbę do doświadczonych - bądź bardziej kreatywnych ode mnie. Konkretniej nie wiem jak ruszyć jedną rodzinę a jeszcze bardziej konkretniej - jak odnaleźć potomków brata mojego pradziadka . Jakoś 2 tygodnie temu zamieściłam informacje o Feliksie Górnym http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-20970.phtml
Zmarł on w Opolu w 1958 roku. Nikt nie utrzymywał z nimi kontaktu - więc tutatj rodzi się pytanie w jako sposób mogłabym odnaleźć potomków Feliksa Górnego ?
Na portalach społecznościowych napisałam do ludzi o nazwisku Górny/Górna z Opola oraz odnalazłam dwie osoby w wyszukiwarce o nazwisku Górny Górna- właściciel firmy budowlanej oraz dentystka. Na ich stronach internetowych były maile kontaktowe. Po wysłaniu tam wszędzie wiadomości cisza- już dwa tygodnie.
Może ktoś miał podobnie ? Co powinnam zrobić ?
Dziękuję i pozdrawiam
Górny Feliks
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- MajaWojdalski

Pomoc- wskazówki, pomysły na odnalezienie
Kilka pomyslow:
- czy odszukales akt zgonu? kto zglaszal zgon? jaki byl ostatni adres zamieszkania zmarlego? kto tam mieszka teraz?
- czy wiesz na jakim cmentarzu jest pochowany? czy grobowiec istnieje? kto jeszcze tam lezy?
- czy w parafii urodzin jest notatka o slubie lub zgonie?
Maja
- czy odszukales akt zgonu? kto zglaszal zgon? jaki byl ostatni adres zamieszkania zmarlego? kto tam mieszka teraz?
- czy wiesz na jakim cmentarzu jest pochowany? czy grobowiec istnieje? kto jeszcze tam lezy?
- czy w parafii urodzin jest notatka o slubie lub zgonie?
Maja
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Pomysły Mai to podstawa. Dodam jeszcze:
- jeśli znane miejsce zatrudnienia - odszukanie dokumentacji pracowniczej
- jeśli znany adres zamieszkania - dokumentacja z koperty dowodowej mieszkańca (choć szansa, że zachowała się raczej niewielka), księga meldunkowa z AP
Pozdrawiam
Aneta
- jeśli znane miejsce zatrudnienia - odszukanie dokumentacji pracowniczej
- jeśli znany adres zamieszkania - dokumentacja z koperty dowodowej mieszkańca (choć szansa, że zachowała się raczej niewielka), księga meldunkowa z AP
Pozdrawiam
Aneta
Ja podobnie jak Maja zaczęłabym od sprawdzenia aktu zgonu - kto zgłosił. To może być trop do dalszych poszukiwań.
.....................
pozdrawiam,
Ela
.....................
pozdrawiam,
Ela
Dziękuję bardzo a podpowiedzi.
Na akt zgonu z Opola czekam już 3 tygodnie choć pieniądze wpłaciłam. Dzwoniłam w piątek mają wysłać w poniedziałek a pani z USC wyjątkowo nie miła !!!!
Na akt zgonu z Opola czekam już 3 tygodnie choć pieniądze wpłaciłam. Dzwoniłam w piątek mają wysłać w poniedziałek a pani z USC wyjątkowo nie miła !!!!