Ritterbank

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

KvB pisze:No wlasnie... rownież mnie to zastanawia.
Przejzalam juz bardzo duzo dokuemntow dotyczacych tych zagadnien i kontaktowalam sie z wieloma osobami i archiwami, ale nigdzie nie znalazlam wzmianki o tym nazwisku.
Najwidoczniej pomijam jakis istotny fakt...

Chyba zaczynasz od końca-włożysz dużo energii w poszukiwanie i możesz się rozczarować.
Czy masz jakikolwiek dokument (chociażby np jakiś akt metrykalny )na potwierdzenie statusu rodziny
oprócz familijnych przypowieści?
Z tymi "historiami rodzinnymi" a już zwłaszcza zahaczającymi o kresy trzeba ostrożnie.
Ja bywając czasem u znajomych na przeróżnych "towarzyskich zgromadzenich" typu np imieniny,
kiedy temat rozmowy zejdzie na przeszłość ich rodzin odnoszę wrażenie,że na ziemiach polskich
(żeby daleko nie sięgać w XVIII i XIX wieku)- nie było: chłopów pańszczyźnianych ,gospodarstw rolnych,czworaków
(co najwyżej gburowie i włościanie).
Żadnych chałup-wszyscy przodkowie mieszkali w dworkach albo pałacach.W miastach żyli wyłącznie kamienicznicy,lekarze,inżynierowie w ostateczności nauczyciele. Nie było rzemieślników tylko fabrykanci.
Trafiali się wprawdzie młynarze lecz byli właścicielami wyłącznie młynów murowanych i na parę-żadnych wiatraków.

A w temacie: - nazwisko występuje tylko chyba nie tego szukasz.W okolicy miasta Wielkie Łuki (Rosja),do którego dotarły wojska Batorego i które leży na prostej drodze (z Kurlandii właśnie) do Petersburga
-są trzy wsie,w których występowało to nazwisko.Wprawdzie bez umlautów ale z podwójnym g.
Niestety pisze "chłop".

Anna Grażyna
KvB

Sympatyk

Post autor: KvB »

Inetresuje mnie kazdy dokument z tym nazwiskiem. Jest dosc rzadko spotykane, wiec zazwyczaj zawsze to jakis trop. Gdzie moge go zobaczyc?

Co do opowiesci: kazda z osob w jakis sposob zwiazana z ta rodzina, twierdzila, ze byl to rod baronów, ktory w niewiadomy nikomu sposob utracil majatek (napisalam niewiadomy, bo tu kazdy mial swoja wersje). "Wuj", pytany o pochodzenie mowil cos takiego: "co mi po tytule, gdy majatek w szkatule". Byl synem ostatniego szlachcica, nalezal do pierwszego pokolenia urodzonego w Polsce. I rzeczywiscie, od momentu "przeprowadzki" do Polski, w dokumentach zanikl tytul. Mam potwierdzenie szlachectwa w dokumentach, ale tylko i wylacznie na północnej Litwie (ojca i dziadka, tego wlasnie "wuja").
Wiem, jak to bywa z tymi rodzinnymi historiami:).

Wydaje mi sie to niedorzeczne, ale chyba kiedys nie mozna bylo dziedziczyc tytulu po matce? Do czego zmierzam, chyba chłop nie mogl sie zwiazac ze szlachcianka, a ich dzieci nie moglyby dziedziczyc tytulu?
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

KvB pisze:Szukam nazwiska von Berggrün.
1. Na stronie geneanet wymienia sie trzy drzewa genealogiczne rodów Berggrün z możliwością kontaktu z ich twórcami. Może wspólnie poprowadzicie poszukiwania (w jednym przypadku wymienia się Kurlandię)
http://www.geneanet.org/search/?lastid= ... e=Berggrun
2. Etymologie różnych wersji nazwisk pochodnych od niemieckiego słowa Berg - góra, spotykanych wśród Żydów podaje publikacja "Family Names and Their Origins": An Etymological Dictionary
Autorzy: Heinrich W. (Heinrich Walter) Guggenheimer,Eva H. Guggenheimer (str 95)

http://books.google.pl/books?id=_dQP4nH ... un&f=false
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

:) nie zapisałam tych linków niestety (nie sądziłam,że będą przydatne,
nie miałam już zamiaru pisania w tym temacie)
-jeszcze spróbuję wejść we wczorajszą historię i podam jak tylko odnajdę.
Pamiętam,że były to trzy miejscowości w pobliżu Staroy Toropy
(Старая Торопа) -kraj zachodniodźwiński.

Ale tu coś też jest:
http://www.uznal.org/book_of_memory.php ... urname=104

Anna Grażyna

ps-cały czas szukam w historii- mam nauczkę żeby zapisywać :)
ale przypomniałam sobie,że to były 3 miejscowości w pobliżu
miasteczka Toropiec (Торопец )
a w/w StaraToropa to była właśnie jedna z tych wsi.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Na terenie tzw. Wielkiego Księstwa Finlandzkiego wśród właścicieli przedsiębiorstw handlowo-przemysłowych wymieniono 5-krotnie to nazwisko wg stanu na 1902 r.Może się przyda ta informacja?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”