Czy to jest możliwe do ustalenia?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Witold_Witkowski

Sympatyk

Post autor: Witold_Witkowski »

Witam serdecznie!
W 1869 roku moja praprababcia stała się "panną z dzieckiem". Nieznany ojciec, to sprawa zamknięta. Nie da się ustalić już kto nim był. Jednak spokoju mi to nie daje. Chciałbym rozpocząć prywatne śledztwo. Taką zabawę bardziej niż cokolwiek innego. Moja praprababcia urodziła we wsi Worowice parafia Daniszewo /Mazowsze/.
Czy możliwe jest do ustalenia, kto w 1869 mieszkał w tej wsi?
Witold_Witkowski

Sympatyk

Zapraszam do dyskusji. :shock:
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Ojciec nieznany nie musi być sprawą zamkniętą.
Polecam cykl artykułów Małgosi Nowaczyk pod tytułem "Pater ignotus":
http://stary.genpol.com/index.php?modul ... es&subid=9

Osobiście mam kilku NN w swoim drzewie, ale jeszcze się nie poddałam :)

Pozdrawiam
Aneta
Witold_Witkowski

Sympatyk

Witam Cię Aneto! Jak zwykle uczynna! Dziękuję za wskazówkę. Pozdrawiam serdecznie.
Witold_Witkowski

Sympatyk

Zachęcam do wpisów. :)
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

150 lat nie zmienia kategorii sprawy ,iż jest to sprawa intymna -czyli osobista a nie publiczna i ja osobiście nie chciałbym aby publicznie rozpatrywać na Forach moje intymne sprawy .
Dlatego zwykła przyzwoitość mówi ,iż należy mieć szacunek do spraw intymnych tym bardzie prababci czy tez pradziadka.

Ja tez znam niektóre wyskoki sowich przodków i jestem pełen szacunku dla tych ludzi .
Ja też mam sprawy intymne i myślę ,iż moi potomkowie nie bedą dociekać co i jak i dlaczego .

Tak to jest urządzone ,iż nawet ludzie zamężni i żonaci mają też swoje intymne życie i często jest tak ,iż współmałżonek nawet o tym nie wie .

Nie wiem czy genealogia jest powodem aby to zmieniać .

.....ze wykłego szacunku dla przodków
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Nie zgadzam się.
Idąc tym tropem nie powinno się szukać rodziców podrzutków, bo to też intymna sprawa rodziców/rodzica, że porzucił
dziecko. Po za tym czasem okazuje się, że ojciec nieznany tylko ze względu na prawo czyli urzędowo nieznany, mimo że w rodzinie wszyscy wiedzieli. Całkiem niedawno natknąłem się na pojęcie tzw. "ślubów krakowskich" które nie były oficjalnie rejestrowane ze względu na nietolerancyjne przepisy w zaborze rosyjskim. Bywały matek z mieszanych małżeństw zgłaszające dziecko jako pozamałżeńskie, po to by móc je ochrzcić poza cerkwią. Życie jest bardziej złożone niż nam się wydaje.
Jeśli zaś sprawa była rzeczywiście intymna, to Witold i tak nic nie znajdzie.
Bywa możliwe ustalenie kto mieszkał w danej wsi ale czy ty masz pewność, że nieznany ojciec był z danej wsi?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Moim zdaniem nie ma nic nieprzyzwoitego w tym, że genealodzy poszukują danych o ojcu NN i rozmawiają o sposobach dotarcia do prawdy.

Genealogia to próba odtworzenia swoich korzeni, a to forum ma w tym nam pomóc. Nie chodzi tu przecież o stawianie w złym świetle postaw naszych prababek czy pradziadków, a jedynie odkrycie zaistniałych faktów, takimi, jakie miały miejsce - z "trupami w szafie" włącznie.
A można to robić w sposób taktowny, mając na względzie delikatność materii, jaka cechuje sprawy intymne.

Taka jest moja opinia, z którą oczywiście nie każdy musi się zgadzać.

Pozdrawiam
Aneta
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

A co tutaj ma zgadzanie sie czy też nie .
Związki małżenskie nie są sprawami intymnymi ale sankcjonowane urzędowo metrykami i to dwoma często bo koscielnymi i cywilnymi .
I my te metryki mamy dostępne -coraz częściej .

To co ma piernik do wiatraka ?

Co mają metryki publicznie dostępne do spraw intymnych .?

Gdzie tutaj jest porównanie ?

Bo nie za bardzo rozumiem.

Intymne to intymne

Urzędowe to urzędowe .

W metrykach urodzenia dzieci często są wpisywani ojcowie ze związków pozamałżenskich ale także panieńskich .

I to też jest metryka urzędowa ....

...bo tam jest napisane ................Ja ...pełniący funkcję Urzędnik Stanu Cywilnego .

Panie Pawlak

To co dla Pana są sprawy intymne ????
Bo nie za bardzo rozumiem?
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

"Śluby krakowskie" nie były urzędowe - przecież napisałem, że nie były rejestrowane więc z kolei ja nie rozumiem o czym piszesz, jakie metryki w tym przypadku, skoro nie powstawały?. Te pierwsze były udzielane w Krakowie (i tam metryki są do dziś) stąd nazwa ale kto by się ich doszukał dla pary z Podlasia? Natomiast nie każdy mógł sobie pozwolić na wyjazd do Krakowa i brał cichy ślub nocą, po kryjomu, w lesie, bez sporządzania papierka.
Druga sprawa śluby religijne oficjeli i funkcyjnych komunistycznych. Taki publiczny ślub to złamanie kariery więc brano po cichu. Tu oczywiście równolegle szedł cywilny ale religijnych często próżno szukać w normalnych księgach parafii, bo ksiądz spisywał te ciche śluby w osobnej księdze, chrzty pewnie też.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
jacekt

Sympatyk

Post autor: jacekt »

O to mi chodziło. Dzięki

Tomek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Witold, ja bym zaczął śledztwo takie od miejsca gdzie pracowała prababcia ( czy było tam wojsko ), potem to dziecko jak się pisało z nazwiska, może samo znalazło ojca lub podpowiedzieli np. sąsiedzi wszystko widzący ? ; pozdrawiam - Julian
Witold_Witkowski

Sympatyk

rwelka - nie potępiam moich przodków, nie oceniam ich. Praprababcia Kunegunda w stanie panieńskim będąc poczęła dziecko i szukam pomysłu na to, kto mógłby byc ojcem, czyli czyje geny mam w sobie. Nie mam do tego prawa?
Dzięki Aneto, dzięki Darku za wypowiedzi, które pieknie tłumaczą tą ciekawość i prawo do tego żeby wiedzieć. Nie ma w tym nic nieprzyzwoitego rwelko. Zapewniam.
Witold_Witkowski

Sympatyk

Dzięki Julian cenne uwagi!!!
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Darku, nieco uprościłeś sprawę "ślubów krakowskich". Były zawierane w zaborze austriackim (co wymagało przekraczania granicy), ale także na miejscu - w dwóch wersjach: misjonarz z przygotowanymi dokumentami z kościoła św. Piotra i Pawła w Krakowie (tak pisano, a może mieli formularze in blanko) oraz misjonarz udzielający sakramentu bez tworzenia dokumentów.
Jeżeli metryki dla ślubów z Podlasia są w Krakowie, to nadal są potwierdzeniem związku, tyle że carat ich nie uznawał.

Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”