Zydor.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Centaur044
Zydor.
Witam serdecznie Wszystkich Państwa na Tym Forum.
Poszukuję początków rodziny ze strony linii mojego Ojca, czyli ( "po mieczu") - Józefa Zydora urodzonego w roku. 24.01.1930 w Wieleniu koło Krzyża(Wieleń Północny)
Syna Jana Zydora i Jadwigi ze Szwaków.
Wszelkie informację poproszę o przekazanie tu w tym wątku, bądź na moim mailu, lub na.pv.
Za wszelką okazaną pomoc serdecznie Dziękuję.
Pozdrawiam.
Leszek Zydor.
Poszukuję początków rodziny ze strony linii mojego Ojca, czyli ( "po mieczu") - Józefa Zydora urodzonego w roku. 24.01.1930 w Wieleniu koło Krzyża(Wieleń Północny)
Syna Jana Zydora i Jadwigi ze Szwaków.
Wszelkie informację poproszę o przekazanie tu w tym wątku, bądź na moim mailu, lub na.pv.
Za wszelką okazaną pomoc serdecznie Dziękuję.
Pozdrawiam.
Leszek Zydor.
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Służę etymologią nazwiska:
Zydor - od imienia Izydor. Imię, znane w Polsce od XIV wieku, pochodzenia greckiego, ale nawiązuje do egipskiej bogini Izydy.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Służę etymologią nazwiska:
Zydor - od imienia Izydor. Imię, znane w Polsce od XIV wieku, pochodzenia greckiego, ale nawiązuje do egipskiej bogini Izydy.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Centaur044
Serdecznie dziękuję Państwu za wszelkie uwagi.rwelka pisze:Panie Leszku
Akurat w Pana przypadku jest to tylko transkrypcja zupełnie innego nazwiska ,które w realiach Wielenia miasta polsko-niemieckiego uległo takiej transkrypcji ,
I akurat wyjaśnienie Rymuta nie ma wiele do rzeczy .
Znamy Pana przodków z rodziny Sydow
Wiem jednak, że rodzina Zydorów nie wiem czemu, ale kontaktów nie utrzymywała. Ojciec mówił, że byli bardzo bogaci. A Jego ojjciec a mój dziadek, był zarządcą na majątku jakiejś panny dziedziczki (Jan Zydor), potem miał problemy z wątrobą, i poprzez picie "sodki" wykończył się na amen.
Posiadam sporo zdjęć z rodziny ojca, tylko kto to jest, to już mogę się tylko domyślać, metodą prób i błędów.
Od strony mamy rodzina ma korzenie z Mr. Henrykiem Dobrzańskim "Hubalem", oraz z wieloma nićmi w drzewie idącymi do Pułaskich również.
Dlatego też, zainteresowałem się genealogią- obecnie od strony mego śp. Ojca który zmarł dwa lata temu w Szczecinie.(06.08.2010roku.)
A co ma Pan z ciekawostek odnośnie Rodziny Sydow ?
Faktem jest, że ojciec urodził się w Wieleniu czyli miasteczku granicznym, ale jeśli sobie przypominam, to chyba się jednak urodził w Wieleniu Południowym.
Jak żył pamiętał jask Niemcy wysadzili most na Noteci o godzinie 4:45 1.09.1939 roku.
Oraz przeprawiał również partyzantów w "wannie"
Miał też swoją "paczkę", i jako "urwisy" rządzili w Wieleniu, do czasu wybuchu wojny.
http://www.wielen.pl/content.php?sid=15 ... =5&lang=pl
Na cmentarzu w Wieleniu leżą także rodzice Jego i krewni, czyli siostra Helena z Zydorów Kasper oraz Jej mąż Roman Kasper.
Pozdrawiam serdecznie.
Leszek ze Szczecina.
Ostatnio zmieniony ndz 18 lis 2012, 20:10 przez Centaur044, łącznie zmieniany 2 razy.
Panie Leszku
Ja nie mam ciekawostek .
Ja mam drzewo genealogiczne także Pana przodków dość starej rodziny Sydow i tyle .
Mieszkam w Toruniu ale Wieleń to miasto także moich przodków i bywam tam .
Dokładnie znam te nagrobki jako i wiele innych .
Pozdrawiam i zazdroszczę Panu wielu genealogicznych odkryć ,bo jest co gdyż dokumentacja genealogiczna Wielenia jest chyba najbogatsza ze wszystkich .
Właśnie w Toruniu będę przeglądał Kataster Frydrycjański dla ludności Nadnoteckiej także dla Filehne
Ja nie mam ciekawostek .
Ja mam drzewo genealogiczne także Pana przodków dość starej rodziny Sydow i tyle .
Pozdrawiam i zazdroszczę Panu wielu genealogicznych odkryć ,bo jest co gdyż dokumentacja genealogiczna Wielenia jest chyba najbogatsza ze wszystkich .
Właśnie w Toruniu będę przeglądał Kataster Frydrycjański dla ludności Nadnoteckiej także dla Filehne
-
Centaur044
No to super.rwelka pisze:Panie Leszku
Ja nie mam ciekawostek .
Może się przypadkiem okazać, że idziemy w linii rodzinnej.
Mam jedynego i żyjącego mego kuzyna z Zydorów , mianowicie Lecha Zydora, mieszkającego na ulicy Mężykowskiej, a i również rodzinę Kasprów przy ulicy Dworcowej.
Zapraszam na pv, chętnie zapoznam się z drzewkiem.
A i ja mogę swoje udostępnić.
Podpowiem jeszcze, że majątek gospodarczy Dziadka Jana Zydora był w Dzierząźnie Wielkim, i tam po wojnie po 'przywózce" Ich z robót w Thiringen -okręg Lipsk, zamieszkali tam.
Pozdrawiam.
Leszek
-
Centaur044
Witam Pana.rwelka pisze:Panie Leszku
Ja nie mam ciekawostek .
I jak tam odkrycia z Torunia ?
U mnie od strony mamy, trochę się powększyło w drzewie ostatnio.
Byłbym Panu wdzięczny o wcześniej przez Pana zasugerowane drzewo genealogiczne moich przodków, skoro to faktycznie wywodzę się od Rodziny Sydow.
Pozdrawiam serdecznie i świątecznie.
Leszek
Ps. mój adres : akwatystyka@gmail.com
Czekam na kontakt.