Lwowskie USC

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

grara

Sympatyk
Adept

Lwowskie USC

Post autor: grara »

Mój dziadek zmarł w 1960 roku we Lwowie. Posiadam skrócony odpis aktu zgonu, jednakże aby rozpocząc poszukiwania genealogiczne potrzbowałabym pełny odpis tego aktu. Zwróciłam się po rosyjsku do USC we Lwowie, ale nie dostałm żadnej odpowiedzi.
Szkam kogoś kto ma doświadczenie w załatwianiu takich dokumentów, albo kogoś kto napisałby mi prośbę po ukraińsku.
Grażyna
Sawicki_Julian

Sympatyk

Lwowskie USC

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , Grażynko jak wcześniej w innym wątku pisał tu Hubert to do Ukrainy można też pisać lub rozmawiać po polsku , przecież to druga połowa dawnej Polski , tam Słowianie byli i są dużo wcześniej niż Ruryk w Kijowie bo od II wieku , we Lwowie może nie znają rosyjskiego i dlatego cisza ; pozdrawiam - Julian
grara

Sympatyk
Adept

Lwowskie USC

Post autor: grara »

Dzięki
Siwińska_Adriana

Sympatyk

Lwowskie USC

Post autor: Siwińska_Adriana »

Witam,
wątek co prawda stary, ale może ktoś jeszcze będzie zainteresowany.
Najwygodniej napisać do Konspulatu RP we Lwowie i po krótce opisać sprawę. Kosnulat w naszym imieniu zwraca się do tamtejszych instytucji i archiwów z zapytaniem o dokumenty dotyczące danego nazwiska. Strona Ukraińska ma na odpowiedź do 6 m-cy, ale zdarza się, że przesyłają informację wcześniej.
Pozdrawiam
Ada
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Lwowskie USC

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Wszystkie sprawy tego rodzaju załatwiane są tylko za pośrednictwem służb konsularnych RP (dotyczy m.in. Rosji, Ukrainy, Białorusi)
Podaję link do strony konsulatu RP we Lwowie z opisem zasad wydobycia dokumentów. Szczegóły można uzyskać telefonując lub mailując na adres podany na stronie głównej konsulatu (tabela opłat konsularnych etc).
http://www.lwow.msz.gov.pl/pl/informacj ... dokumentow
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”