Strona druga, akt drugi, czyli z 7 lutego 1751 roku.
Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
kate103 pisze:Witam!
Czy ktoś spotkał się może z imieniem Sobertyn?
Gdybyś zamieściła link do zdjęcia byłoby łatwiej...
... a tak co najwyżej mogę powiedzieć, że pewnie nie Sobertyn, a Sobestyan - czyli niepoprawna, często występująca forma imienia Sebastian.
Niemal do końca XIX w. dzisiejsze imię Sebastian pisane było konsekwentnie, zarówno w Małopolsce jak i Wielkopolsce czy na Mazowszu, jako Sobestyan i w tamtym czasie ta forma była najbardzie poprawna
Jack_Daniels pisze:
... a tak co najwyżej mogę powiedzieć, że pewnie nie Sobertyn, a Sobestyan - czyli niepoprawna, często występująca forma imienia Sebastian.
Co prawda nie spotkałem takiego imienia, ale przypuszczam, że chodzi o dawniejszą formę imienia Karp, tzn. Karpony (tak jak Gerwazy, Protazy, Dionizy itd). Zagadką jest natomiast imię matki - tu nie mam pomysłu.
Znalazłam z innego wątku wypowiedź Jerzego:
"'Karpiej' pochodzi zapewne od litewskiej wersji imienia polskiego Karpus (łac. Carpus), zapisywana po litewsku Karpijus lub Karpas, a po łotewsku Karpijs lub Karps. Po białorusku i rosyjsku to Karp, po ukraińsku - Karpo"
Może ojcem Piotra był Karpo? A Zynowia?
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?