Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Zawadzki_Rafał pisze:
(chodzi mi wyłącznie o potwierdzenie, że ojciec Krystyny był policjantem),
Rafale,
otóż mój pradziadek był policjantem, ale nie pochodził z Kowla. Mam jego jedyne zdjęciem, na którym jest z jakimś kolegą (ewentualnie znajomym bądź też nie, ale także policjantem).
Zdjęcie zostało wykonane w Kowlu, więc to mnie trochę zaintrygowało, ponieważ możliwe, że to właśnie oni byli dobrymi kolegami lub przyjaciółmi.

Czy masz może zdjęcie tego mężczyzny? Bardzo chętnie porównam i dowiemy się, czy to ta sama osoba :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

Post autor: Zawadzki_Rafał »

Marynicz_Marcin pisze:
Zawadzki_Rafał pisze:
(chodzi mi wyłącznie o potwierdzenie, że ojciec Krystyny był policjantem),
Rafale,
otóż mój pradziadek był policjantem, ale nie pochodził z Kowla. Mam jego jedyne zdjęciem, na którym jest z jakimś kolegą (ewentualnie znajomym bądź też nie, ale także policjantem).
Zdjęcie zostało wykonane w Kowlu, więc to mnie trochę zaintrygowało, ponieważ możliwe, że to właśnie oni byli dobrymi kolegami lub przyjaciółmi.

Czy masz może zdjęcie tego mężczyzny? Bardzo chętnie porównam i dowiemy się, czy to ta sama osoba :)
Marcinie,

Moja rodzina posiada tylko jedno zdjęcie Stefana Zawadzkiego. Z tego co pamietam - z żoną i w stroju cywilnym. Nie mam wersji elektronicznej tego zdjęcia, ale postaram się ją zdobyć i wysłać Ci na pw. Może ten tajemniczy kolega Twojego pradziadka to brat mojego dziadka Stefan Zawadzki?

W Kowlu był duży komisariat Policji Państwowej, więc równie dobrze może to być jakiś inny policjant. W powiecie kowelskim było też sporo wiejskich posterunków :(

Bardzo bym się ucieszył gdyby jednak okazało się, że masz zdjęcie Stefana.

Rafał
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

Marynicz_Marcin pisze:Pani Mario,
czy byłaby możliwość uzyskania pomocy od Pani?
Mam na myśli parafię Łokacze (chyba). Otóż moja praprababcia została wdową ok. 1903r. Tylko jedno z jej dzieci było wówczas pełnoletnie, a pozostała czwórka nie, więc jak się domyślam - chcąc nie chcąc musiała wziął ponownie ślub, bo sama by tego nie utrzymała. Czy mogłaby Pani sprawdzić małżeństwa dla parafii Łokacze od roku 1903?
"Panną młodą" była Antonina Dąbrowska z domu Tomaszewska, więc pewnie pod którymś z tych nazwisk została zapisana :)
Tym samym - czy w książkach, które Pani posiada są wypisy zgonów? Chodzi mi o zgon Marcela Dąbrowskiego w parafii Łokacze ok. 1903 .

Z góry bardzo dziękuję.
Marcin brak zapisu jakiego kolwiek ślubu na nazwisko Antonina Dąbrowska z d. Tomaszewska. Jeżeli kiedyś natrafię na taki zapis to dam znać.
Pozdrawiam Maria.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Maria_Klimas pisze: Marcin brak zapisu jakiego kolwiek ślubu na nazwisko Antonina Dąbrowska z d. Tomaszewska. Jeżeli kiedyś natrafię na taki zapis to dam znać.
Pozdrawiam Maria.
Dziękuję Pani bardzo serecznie za sprawdzenie!
Czyli to oznacza, że albo Apolonia poradziła sobie z kilkoma małymi dziećmi albo gdzieś się przeniosła ... :(
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Maria_Klimas

Sympatyk

Marcin.
Wszystko mogło być możliwe.Akt jest bardzo mało i tego może nie być w Wykazach.... Mogła brać ślub w innej parafii.Tych niewiadomych jest więcej.Może uda się nam to kiedyś rozwikłać.
Pozdrawiam Maria.
Maria_Klimas

Sympatyk

Katarzyna7 pisze:Witam. Poszukuję moich pradziadków Jana i Katarzyny Rakoczy. Zamieszkiwali Woronczyn LUB okolicę. Urodzili się ok. 1900r.
CZy ktoś mógłby sprawdzić czy takie osoby są w którymś z tomów ks. żurka? Albo ogólnie Rakoczy?
Tylko tyle jest w Wykazach...
Rakocz Anna ;dz, Stańisława 1891/32. /Poryck/
Rakocz(Rakoczanka) Katarzyna ;dz, Józef 1881/11, Andrzej 1886/4, Franciszek1891/26. /Poryck/

Rakoczanka(Rakocze v.Rakoczy) Anna c. Wawrzyńca; dz, Jan 1894/45. /Łokacze/
Rakoczanka katarzyna c. Wawrzyńca Rakoczy;dz, Władysław 1883/38, Władysław1895/23. /Łokacze/

To wszystko. Maria.
vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Pani Mario, czy mogę prosić o sprawdzenie w Kowlu nazwiska Tulisow.

dziękuję bardzo,
Maciej Klinkoff
Maciej
Katarzyna7

Post autor: Katarzyna7 »

Pani Mario, czy mogę prosić o sprawdzenie w parafii Woronczyn(chyba) nazwiska Rakoczy.
Dziękuję bardzo, Ewelina Rakoczy
Maria_Klimas

Sympatyk

Pani Ewelino, po wyżej wypisałam wszystkich Rakoczych jacy są zapiasani w Wykazach....
Z parafii Woronczyn brak w Wykazach.. jakich kolwiek akt.Parafia Woroczyn należała do Dekanatu Horochowskiego.
Łokacze i Poryck też należały do Dekanatu Horochów.Dla mnie to są te same osoby raz zapisane w Porycku pewno tam mieszkały i po pewnym czasie zamieszkiwały parafię Łokacze i tam rodziły swoie dzieci dlatego zostały tam też zapisane.
Pozdrawiam Maria.
Maria_Klimas

Sympatyk

vonklinkoff pisze:Pani Mario, czy mogę prosić o sprawdzenie w Kowlu nazwiska Tulisow.

dziękuję bardzo,
Maciej Klinkoff
Macieju, w Kowlu brak akt na nazwisko Tulisow.
Pozdrawiam Maria
vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Dziękuję Mario :)
Maciej
Katarzyna7

Pani Mario, bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Katarzyna7

Mam jeszcze jedno pytanie, Pani Mario
Rakoczanka(Rakocze v.Rakoczy) Anna c. Wawrzyńca; dz, Jan 1894/45. /Łokacze/
Rakoczanka katarzyna c. Wawrzyńca Rakoczy;dz, Władysław 1883/38, Władysław1895/23. /Łokacze/

Czy to oznacza że Anna i Katarzyna były siostrami?
Maria_Klimas

Sympatyk

Moim skromnym zdaniem wynika na to że byly siostrami. Ale nie zapewnić na 100% nie mogę.
Maria.
Katarzyna7

Pani Mario, dziękuję za wszystkie informacje. Pozdrawiam Ewelina
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”