Litwa kowieńska

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Suchodolska_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Suchodolska_Irena »

Grażynko
Przejrzałam bazę miejscowości kresowych i nie znalazłam tych miejscowości. Przy jakim większym miasteczku jest Użukalnie.A Morgotroki to obok Trok Wileńskich? Staram się umiejscowić żeby wiedzieć gdzie dalej szukać.
Irena
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Irenko,
najlepiej pokażę na mapach, do których przesyłam linki.
Skrajna miejscowość w lewym górnym rogu, na granicy powiatów sejneńskiego i suwalskiego
http://mem.net.pl/stg/mapy/sejnenski.jpg
a tu Margotroki/Morgotroki już na mapie powiatu suwalskiego
http://mem.net.pl/stg/mapy/suwalski.jpg
Na tej samej mapie jest też Puńsk, do puńskiej parafii należały te wsie przed zakończeniem I wojny, potem przeszły zdaje się do parafii Kalwaria.
Więcej o sieci parafialnej w tych stronach jest w artykule prof. Witolda Jemielitego
http://www.astn.pl/r2007/utwo.htm
A tu już mapa sprzed II w.św., Uzukalnie/Użukalnie w prawym dolnym rogu mapy (po litewskiej stronie granicy).
Z pozdrowieniami
GAFa
Suchodolska_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Suchodolska_Irena »

Grażynko
bardzo bardzo gorąco dziękuję
Irena
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

No i znów wpadłam na ścianę.
W Wędziagole mam rodzinę: Michał Kulwieć i Felicjanna Kulwieć z d. Misiewicz oraz ich sześcioro dzieci Anna, Benedykt, Helena, Ignacy, Julia, Teofila (pięcioro urodzone w Wędziagole w latach 1869 - 1878 ). Troje dzieci zmarło w dzieciństwie w Wędziagole, o dwojgu nic nie wiem co sie z nimi działo dalej a jedno - Helenę znalazłam w USA gdzie w 1912 r brała ślub z Michałem Lewoszem https://familysearch.org/search/records ... %3Akulwiec~ .
Familysearch podaje, że urodziła się w 1884r więc przeszukałam Wędziagołę od 1883 do 1885 r i nie znalazłam. W roku 1883 rodzina mieszkała w Wędziagole bo Anna w tym roku umarła i jest zapisana w Wędziagolskim kościele. Mogli sie co prawda wyprowadzić przed urodzeniem Heleny i ona urodziła sie gdzieś indziej, ale może ja cos źle widzę.
A może ktos natrafił gdzieś na tę Helenę w jakimś innym kawałku świata?
Zupełnie nie wiem jak i gdzie jej szukać.
Może ma ktos jakis pomysł?
pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JanczewskaM »

Może Kormiałów? Moi w pewnym momencie wyprowadzili się do Kormiałowa. Mam w drzewie w bocznej linii Adolfa Janczewskiego, który w 1887 r bierze ślub z Joanną Krajaszewicz ur. ok 1869 matką Joanny była Anna z Kulwieciów no ale to na pewno nie Twoja Anna. W Kormiałowie w latach 1874-1911 znalazłam ślub Józefa Kulwiecia syna Onufrego Dominika i Józefy z Mingajłów więc Kulwieciowie tam występowali.Inne parafie pobliskie np to Bobty i Łabunów
Monika Janczewska
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Witaj Moniko,
Może być, że Kormiałów bo tam tezKulwieciów sporo. Na razie dopiero zaczęłam przeglądać (karta po karcie) i do roku 1816 znalazłam trzynascie sztuk. Aż się boje ilu ich będzie dalej. Miałam sprawdzać suystematycznie, ale chyba skoczę od razu do lat osiemdziesiatych i moze znajdę Helenę.
Moi Kulwiecie to w ogóle bardzo "rozłażąca" sie rodzina. Zaczęlismy od Kulwy w XVI wieku a juz w końcu wieku XVIII i poczatku XIX w bylismy w Kulwie, Żejmach, Wędziagole, Łabunowie, Szatach, Kiejdanach, Ławaryszkach, Kormiałowie, Wilnie i Wodaklach a potem jeszcze w Suwałkach, Sejnach, Białymstoku, Ostrołęce, Pułtusku, Łomży, Warszawie i nawet jedną sztuke (urodzoną w Jacunach) znalazłam na cmentarzu w Kielcach. A potem to juz poszłooo - Wrocław, Olesnica, Kraków, Gdańsk, Rosja, USA, Ekwador, Brazylia, Australia. Chyba tylko na Antarktydę ich nie zaniosło.
I jak tu prowadzić poszukiwania???
Jeszcze trochę i kołowacizny dostanę.
Ale nic to, szukam dalej.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Jak już pisałam w innych postach mam nareszcie akt zgonu mojego pradziadka Piotra Kulwiecia.
I w tym akcie sa imiona Jego rodziców. W związku z tym mogę podpiąć moja gałązkę do trochę większej gałęzi drzewa genealogicznego Kulwieciów .
Co prawda moja najbliższa gałąź nie jest z Litwy kowienskiej a z Suwalszczyzny, ale na te Suwalszczyznę przybyli z okolic Kowna w 1793 roku kiedy to mój 4xpradziadek Maciej kupił Kretkompie. W 1851r te Kretkompie jeszcze nalezały do rodziny ale potem juz po 1863r ciagle były sprzedawane jako dobra rządowe, czyli to pewnie ten majatek, który skonfiskowano mojemu prapra.
I co ciekawsze okazało się, że herbarze mówiły prawdę. Dane z herbarzy (oczywiście te z XVIII-XIX w) potwierdziły się z posiadanymi dokumentami.
I teraz chciałam znaleźć dokumenty "legitymacyjne" z 1840r. W herbarzach napisano, że mój prapra Maciej Kazimierz oraz jego trzej bracia: Dominik, Antoni Mikołaj i Bartłomiej wylegitymowali się ze szlachectwa w 1840r - herby Ginwił i Hipocentaurus. I chciałabym do tych dokumentów dotrzeć, ale nie wiem ani jak, ani gdzie?!
Wpisałam się do wątku o wywodach szlachectwa, ale narazie nic nie uzyskałam. Ciągle mam nadzieję.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Ogromnie się cieszę, że udało się odkorkować "zator" i połączyć z innymi gałęziami Kulwieciów.
Co do dokumentów zanim ktoś bardziej obeznany naprowadzi precyzyjnie, polecam lekturę: http://zebrowski1700.republika.pl/herol ... kiego.html
Heroldia Królestwa Polskiego zajmowała się potwierdzaniem starego szlachectwa i nadania nowego w latach 1836-1861. Przez jakiś czas działała w ramach II Rady Stanu Królestwa Polskiego. Jej akta są w AGAD i tam trzeba by było szukać.
http://www.agad.archiwa.gov.pl/pomoce/radaII185.xml
Istnieje również wydanie książkowe zawierające nazwiska wylegitymowanych:
"Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861(1867)"
http://www.ornatowski.com/index/szlachta1836-1861.htm

Powodzenia.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Witaj Darku i bardzo dziekuję. Zapytam w AGAd czy mają interesującą mnie część i czy jest mozliwość uzyskania tych dokumentów. Po polsku napisać to nie będzie problemu ;-)
Za to jeżeli jakieś dokumenty są w LVIA to niestety nawet nie umiem ich znaleźć. Oj! cos czuję, że trzeba się zacząć uczyć litewskiego!
Nie powinnam mieć z tym problemów, jako że "którzyś" tam moi prapra po litewsku mówili (bo Litwnami byli), tylko już pewno od jakichś drobnych 450-500 lat mówią po polsku. Jeszcze Abraham Kulwieć (uchodzący w tradycji rodzinnej za protoplastę rodu) tłumaczył katechizm na język litewski w połowie XVI w. czyli znał litewski. A potem to pewno juz pooooszło i moi protoplaści obracając sie w kręgach polskiej nauki i władzy zaczęli pewno ten litewski naturalnie zatracać. Sądzę, że nikt ich na siłe nie polonizował tylko sami automatycznie się spolonizowali. Co prawda w rodzinnych przekazach krążą pogłoski, że litewski był znany moim prapra, ale myślę że na zasadzie języka obcego a nie rodzinnego.
No i dzisiaj ten litewski doprowadza mnie do rozpaczy bo sama nie jestem w stanie nic znaleźć w LVIA. Dobrze, że choć ePaveldas na tyle opanowałam, że radzę sobie "bezproblemowo" ;-).
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
dpawlak

Nieaktywny

Jeśli to Kretkompie na Suwalszczyźnie było w 1840 w granicach guberni Augustowskiej, to jak najbardziej AGAD, jeśli w zaś w guberni poza Królestwem Polskim, to nie wiem, czy w ogóle na Litwie trzeba by było szukać, a nie w Rosji, Petersburg np.
Zakup majątku w 1793 chyba łatwo było udokumentować, a może i stare dowody szlachectwa też przedstawiono skoro stosunkowo szybko doszło do legitymizacji szlachectwa?

Ja szukam rodziny mojego chrzestnego ale pech polega na tym że pochodzili z miejscowości po białoruskiej stronie granicy, dosłownie rzut beretem mają ich potomkowie do Unii ale niestety, o jeden rzut za daleko.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
EwaH

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: EwaH »

Witam.

W "Szlachcie wylegitymowanej..." P. E. Sęczys s.360:

Kulwiec h.Ginwił i Hippocentaurus,

Od Macieja i Anny z Markiewiczów, którym w1762 r. małżonkowie Pacewiczowie potwierdzili sprzedaż przez swoich rodziców w r.1739 d. Kretkompic w pow. wilkyskim - wnuki Antoni, Dominik i Maciej leg. 1840 oraz Bartłomiej leg. 1843 (synowie Ignacego).

źródła: 1/156 s.464; 2/3 s.422
1- II Rada Stanu (skrót II R.ST.)
2- Ogólne zebranie Warszawskich Departamentów Rządzacego Senatu (skrót OZWDRzS).

Pozdrawiam
Ewa
Amen123

Sympatyk

Post autor: Amen123 »

BERNATOWICZ h. LELIWA. Jan, 1686 r. dziedzic dóbr Kretkomie v. Kretkompie na Żmudzi, jego syn Walenty, dziedzic dóbr Kretkompie, Kurciszki i Kłodno

Kretkompie - Bernatowicz,. Kretkompie w powiecie wilkijskim - Kulwieci, Kulwieć,

Tomasz Bernatowicz sprzedał Kretkompie staroście żmudzkiemu Tyszkiewiczowi w 1789r.

Pozdrawiam Artur Bernatowicz
dpawlak

Nieaktywny

Amen123 pisze:Kretkompie - Bernatowicz,. Kretkompie w powiecie wilkijskim - Kulwieci, Kulwieć
Dziś to pewnie to:
Kretkampis, Okręg mariampolski, Litwa
W 1840 Kraniec Królestwa Polskiego, tuż za rzeką Cesarstwo Rosyjskie.
ZASIMOWSKA_RENATA

Post autor: ZASIMOWSKA_RENATA »

WITAM poszukuję miejscowości LITA GÓRA niewiem czy ma byc pisana razem czy osobno są to okolice saweczany( sawczany ,sawieczany) co dowód to inaczej pisali mojemu tacie:)może ktos mię naprowadzi na jakis trop bo juz chyba mam letkie zacimienie komputerowe i nic mi dzis nie wychodzi .
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Kretkompie Kulwieciów były w okręgu mariampolskim powiecie wilkijskim. Zostały kupione w 1739r przez mojego 4xpra Macueja od Wg Słownika to poz. 1 http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IV/665
Zgodnie z tym co napisał notariusz w 1851r Kretkompie litera A.B.C.D.E. jako majątek zadłużony, po śmierci właściciela Macieja Kazimierza (mojego prapra) został odkupiony (sprzedany drogą działu za 6358 rub. 50 kop.) przez jego syna Ignacego Kulwiecia i skwitowany z innymi spadkobiercami.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”