Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Markus »

Kaczmarek_Aneta pisze:
Od siebie dodam, że w kopertach dowodowych można znaleźć tzw. metryczki wydanych dowodów, w których prócz zdjęcia i podstawowych danych są odciski palców i ciekawostka – informacje o aresztach, grzywnach i skazaniach orzeczonych wyrokami sądów. Ale to chyba już wiecie.
Więcej o metryczkach, które gromadzi Archiwum Akt Nowych, w wątku:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... =metryczki

Pozdrawiam
AK
Ostatnio zdecydowałem się poszukać tych metryczek i mam parę istotnych informacji dla tych, którzy także się na to zdecydują:
1) Metryczki przejeło od AAN Archiwum Państwowe Dokumentacji Osobowej i Płacowej w Milanówku. Chcąc skorzystać z tego zbioru należy zwrócić się do tego archiwum pisemnie (koniecznie z własnoręcznym podpisem).
2) Do prośby należy załączyć dokumenty, które potwierdzą naszą tożsamość oraz pokrewieństwo.
3) Zbiór metryczek pochodzi z lat 1952 - 1997. Teoretycznie więc, powinny być w nim metryczki dowodów wyrabianych w tych latach. Jednak kiedyś usuwano metryczki osób zmarłych, tyle tylko, że nie ma żadnej gwarancji, że brakowanie było dokładne. Najmniejsze są szanse na odnalezienie metryczek osób zmarłych w latach 70 i 80. Większe natomiast - dotyczących tych zmarłych w latach 50 i 60. Krótko: zawsze warto sprawdzić.
4) I na koniec ciekawostka: zbiór ten ma ponad 20 km!
Polecam kontaktowanie się z APDOP, obsluga interesantów jest bardzo uprzejma i pomocna - po prostu rewelacyjna.

Pozdrawiam,
Markus
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Markusie !

bardzo dziękuję za aktualizację informacji na temat "metryczek" - w sumie to chyba lepiej, że ten cenny zasób przejęło AP.
Mam pytanie - czy za samo przeszukanie zasobu AP w Milanówku pobiera opłaty (przypomnę, że w AAN było to 35 zł za 1h - stan na rok 2008) ?

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Kaczmarek_Aneta pisze:Markusie !

bardzo dziękuję za aktualizację informacji na temat "metryczek" - w sumie to chyba lepiej, że ten cenny zasób przejęło AP.
Mam pytanie - czy za samo przeszukanie zasobu AP w Milanówku pobiera opłaty (przypomnę, że w AAN było to 35 zł za 1h - stan na rok 2008) ?

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Wszystko wskazuje na to, że nie. Poinformowali mnie już o odnalezieniu "moich" metryczek, nic nie wspominając o kosztach kwerendy. Koszt skanu to 2 złote.

Pozdrawiam serdecznie,
Markus
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

To świetna informacja ;)

Pozdrawiam,
Aneta
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Jako że wątek ten pełni rolę "wątku zbiorczego" dotyczącego dowodów osobistych, przypomnę jeszcze jedną informację.
Otóż przedwojenne wnioski o wydanie dowodów osobistych również można znaleźć w archiwach państwowych. W moim przypadku były one w jednostkach archiwalnych o nazwach w stylu "Ewidencja i kontrola ruchu ludności", w zespole zawierającym akta gminy (przynajmniej tak było w przypadku gminy, której akta przeglądałem). Ponadto w jednostkach o nazwach typu "Kontrola dowodów osobistych" można znaleźć numery dowodów oraz daty ich wydania. Przedwojenne wnioski o dowód (który zresztą miał nieco inne znaczenie, niż teraz) również zawierają zdjęcia. Także może to być bardzo cenne źródło.

Pozdrawiam,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

Mam pytanie czy czy bede miala szansę na odzyskanie kopert dowodowych z 1943-1944 r z miasta Warszawy? Osoby te zmarły w tych latach.

Bede wdzieczna za info.
Pozdr Agnieszka.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Ja bym nie liczył na te koperty. Warszawa to wielkie miasto, więc kopert musiało być wiele, a dawniej czas ich magazynowania to 10 lat.
Obecnie natrafienie na kopertę z lat 70. XX wieku graniczy z trudem.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Tak z ciekawości, czy w przypadku okupacyjnych kenkart można mówić o kopertach dowodowych?
Jak Niemcy to archiwizowali na swoje potrzeby? Jaka szansa, że nie spłonęły podczas powstania i wkrótce po?
Ja na szczęście po PRL-owskie koperty dowodowe sięgałem najdalej do 1981, wszystko się zachowało, no i nie była to Warszawa.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

To ciekawe pytanie faktycznie czy może zachowały sie kenkarty z lat okupacyjnych? Czy jest szansa własnie na odzyskanie ich?

Agnieszka.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

kenkarty bywają w kopertach dowodowych - jako dokument "podstawa wydania dowodu po 1945" nie jako "zbiór kenkart"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: redie »

Też mnie interesuje kenkarta. Posiadam jedną kenkartę mojej prababci na której jest zdjęcie i dwa odciski palców - coś fantastycznego.
Przydałoby mi się jeszcze odnaleźć trzy takie kenkarty moich pradziadków miałbym wtedy komplet.

Mam jeszcze pytanie do kopert dowodowych. Jeżeli osoba urodziła się w 1890 roku a zmarła w 1956 to szukać dowodu wystawionego w jakim okresie? Wtedy gdy miała 18 lat, czy może po I wojnie były wystawiane dowody? A może po II wojnie?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dowód osobisty jako obowiązkowy dokument tożsamości przed wojną nie istniał
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy istnieją koperty dowodowe z 1975 r miasa Warszawy? a jesli tak gdzie mogę po nie zwrocić?

Agnieszka.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Informację o kenkartach - gdzie ich szukać - przekazał Tomek w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml

Jeśli chodzi o warszawskie koperty dowodowe, Marcin ma niestety rację - okres 10 lat jest tu przestrzegany, z uwagi na pojemność archiwów. Swojego czasu pytałam o koperty moich przodków zmarłych w drugiej połowie XX wieku, w tym babci zmarłej w 1984 roku. Oczywiście nie zachowały się, za wyjątkiem koperty dziadka zmarłego 5 lat temu.
O koperty należy pytać w urzędach dzielnic właściwych dla ostatniego miejsca zamieszkania osoby zmarłej.

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Agnieszka_Piotrowska

Post autor: Agnieszka_Piotrowska »

Witam
jestem nowym urzytkownikiem tego forum.
Mam taki problemz którym nie umie sobie juz poradzic . W skrocie opisze o co chodzi.
A wiec moj ojciec jest jedynym spadkobierca nieruchomosci znajdujacej sie w miescie Rybniku . Jego ciotka byla wlascicielem owej nieruchomosci wyjechala do niemiec 1.02.1957 roku. Sprawa wyglada tak Z niemiec scignelismy akt zgonu cioci ojca i chcielismy uzzyskac numer pesel do wydania poswiadczenia dziedziczenia u notariusza. Myslalam ze wszystko pojdzie sprawnie ale co sie okazalo w UM nie figuruje osoba o takich danych (ciocia ojca urodzila sie w 1906 roku ) 51 lat mieszkala w tej miejscowosci nigdzie sie niee wyprowadzala mieszkala w swojej nieruchomosci , a urzednik z UM stwierdzil ze takiej osoby nie maja w basie ewidencji ludnosc. W AP w raciborzu dostalam tylko akt urodzenia innych informacji nie maja (podobno wiele dokumentow zostalo zniszczonych podczas II Wojny Swiatowej. ok z tym sie moge zgodzic . Miły Pan z AP w Raciborzu poinformowal mnie ze musi istniec koperta dowodowa w UM Rybnik. A wiec udałam sie tam aby taka teczke(koperte ) dowodowa uzyskac na co niesttety odpowiedz urzednika byla naste3pujaca " gdyby Pani miala numer DO to schodze do archiwum i to wyciaga i sprawa zalatwiona wysylamy wniosek do warszawy aby nadali NR PESEL potrzebnydo sprawy spadkowej u notariusza " . Ja oczywiscie numeru DO nie posiadam wiec stad moje pytanie Jak w inny sposób moge ubiegac sie o Koperte dowodowa ?? Zwrociłam sie tez z pismem do IPN w katowicach aby udzielili mi informacji o cioci mojego ojca . W koncu na jakies podstawie musiala opuscic Polske zameldowasie w Niemczech . Poprostu wysiadam . Jeszcze jedno mozeczie sie zastanawiac czemu nie idziemy do sądu o stwierdzenie nabycia spadku . odpowiadaam gdysz moj ojciec jest wiekowym czlowiekiem a terminy w sadzie sa bardzo odlegle a u notariusza trwa to 15 minut. Rozmawialam tez z kolega ktory jest prawnikiem . i powiedzial ze jak sprawy spadkowej nie zalatwimy dopuki moj tata zyje to niedaj boze ojciec umrze to bedziemy mieli cyrki bo UM bedzie chciał przejac nieruchomosc . Proszę o pomoc jak zdobyc numer dowodu albo jaki inny sposob jest aby uzyskac koperte dowodowa. Z gory dzieki Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”