Jakie znacie spisy majątków ziemskich (i dworskich) oraz ziemiaństwa z okresu między "Regestrem diecezjów" a powiedzmy 1880 rokiem? W trakcie tych stu lat pewnie coś miało miejsce. Trafiłem na ślad spisu z okresu uwłaszczenia, z 1865 r., ale leży w Bibliotece Jagiellońskiej, i mam daleko z 3miasta
Interesują mnie wschodnie Mazowsze i Podlasie. 1780-1880 r.
Ostatnio zmieniony pt 23 lis 2012, 20:12 przez vonglass, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
Marcin W.
--
Szukam krewnych Leopolda Wągla (lub też Wągiela) ur. w 1896 r. w Suchej Beskidzkiej, syna Franciszka i Apolonii, wnuka Błażeja.
W Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie w zespole Komisja Rządowa Spraw Wewnętrznych pod sygnaturami 6559 i 6560 znajdują się wykazy dóbr z Królestwa Polskiego z podaniem właścicieli i wartości hipotecznej majątków. Spis został wykonany w latach 1846 - 1848.
A oto wykaz terenów które zawiera spis:
KRSW 6559 i 6560
spis A - hipoteka gubernialna
spis B - hipoteka powiatowa
spis C - majatki nie posiadajace hipoteki
Dziękuję! Muszę się nad tym pochylić podczas najbliższej wizyty w stolicy.
EDIT: A może jest mikrofilm, i można go zamówić do Gdańska?
Pozdrawiam!
Marcin W.
--
Szukam krewnych Leopolda Wągla (lub też Wągiela) ur. w 1896 r. w Suchej Beskidzkiej, syna Franciszka i Apolonii, wnuka Błażeja.
Byłem tam 2 lata temu nie było żadnego mikrofilmu, a poza tym nie udało mi się do tego nigdy zajrzeć, ponieważ nie wypożyczano tego, twierdząc że jest to w złym stanie. Jak jest teraz tego nie wiem. AGAD był zamknięty z powodu remontu to może w międzyczasie coś z tymi dwiema sygnaturami zrobiono i są już dostępne. Też mi zależy na zajrzeniu do tego zbioru.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Jeśliw AGAD poszukujesz materiałów w celach prywatnych to nastaw się na odpowiedz że o co tylko poprosisz to jest w złym stanie. W najgorszym stanie / chodzi o chęć pomocy /to są pracujące tam panie.
Ale ja akurat poszukiwałem tych danych w celach naukowych, do pracy doktorskiej na temat ziemiaństwa. Miałem oczywiście na to glejt z uczelni. I też mi powiedziano że jest w złym stanie i nie udostępniono.
Oczywiście pracownicy tego archiwum to temat na osobny wątek, ale co do nich to zgadzam się z Tobą kazek.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Szkoda! Ale i tak spróbuję jeszcze popytać na miejscu. A wracając do tematu - może ktoś zna inne spisy? Może w rosyjskich archiwach?
Pozdrawiam!
Marcin W.
--
Witam serdecznie,czy ja mogłabym prosić o sprawdzenie w tych spisach majątków Łomży ,czy występuje nazwisko Dąbrowski Franciszek(jego żona to Stypułkowska Marianna),Dąbrowski Makary.
Bardzo serdecznie proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.