Redmer Stefan i rodzina z okolic Włocławka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ray111

Sympatyk

Redmer Stefan i rodzina z okolic Włocławka

Post autor: Ray111 »

T: "Poszukuję Stefana Redmer i rodziny z okolic Włocławka"

Witam :) Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje o osobie mojego pradziadka Stefana Redmera i jego rodziny- rodziców, rodzeństwa i ewentualnie dalszych wstępnych. Z tego co jest mi wiadomo Stefan urodził się najpradopodobniej w Grochowalsku k. Dobrzynia, 4 lipca 1895 roku, a zginął podczas alianckiego nalotu na Freiburg w Niemczech gdzie przebywał jako robotnik przymusowy, w dniu 27 listopada 1944 roku. Przed wojną podobno był policjanem i właśnie z tego powodu w związku z odmową służenia w granatowej policji został przez Niemców aresztowany i wywieziony na roboty. Według przekazów rodzinnych, których w chwili obecnej niestety nie jestem w stanie choćby zweryfikować ("Źródła" nieżyją od ponad 20 lat) prawdopodobnie jeszcze w XIX. w. miała miejsce zmiana nazwiska, być może z panieńskiego, z "Jabłońscy" na "Redmer". Podobno miało to ułatwić nabycie od Niemców czy też utrzymanie posiadanej już ziemi. Tak więc może pojawiać się przy okazji jego przodków i to nazwisko. Miał siostrę Helenę, późn. Terebę ur. w 1899 r. (?), być może też w Grochowalsku, emigrantkę do USA (o niej nieco dowiedziałem się na famillysearch).
Będę wdzięczny za jakiekolwiek dane: imiona rodziców, nazwiska wstępnych, rodzeństwo, daty, miejscowośći, nr aktów itp. dane, które pozwoliły by mi choć uchwycić przysłowiową nić, po której zmierzałbym dalej.
Z góry dziękuję za każdą wiadomość serdecznie pozdrawiając, Rajmund
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”