Polacy w Armii Pruskiej, Niemieckiej
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
sebastian1985

Prapradziadek w armii pruskiej
Dzięki bardzo za pomoc,wyszukiwarka bardzo fajna i pomocna, niestety prapradziadka KAROLA WYGRABEK nie znalazłem.
Być może baza ta jest stale aktualizowana i z czasem jego nazwisko się tam pojawi.
Być może baza ta jest stale aktualizowana i z czasem jego nazwisko się tam pojawi.
- Grazyna_Gabi

Ha
nie znalazles a ja znalazlam jakiegos Karolka o takim nazwisku.
Kto to moze byc?
Vzfeldw. Karl Wygrabeck - Sandau, Pleß - l.v., b.d. Tr.
12 Kompagnie, III Bataillon
Ogloszono dnia 6.03.1915, lista pruska 167.
Vice-feldwebel, Karol Wygrabek, urodzony wies Piasek kolo Pszczyny.
Wydaje mi sie, ze nie jest to informacja o smierci lecz o odniesionych ranach.
Poza Karolem sa inni Wygrabki:
Franciszek urodzony w Gilowicach kolo Pszczyny, lekko ranny.
Jozef urodzony wies Czułów, zaginal, niewola?
Pawel, miejsca ur. brak., ciezko ranny.
i jeszcze
1.Gefr. Res. (Gefreiter Reservist)Franciszek Wygrabik, ur. Paprocany (Paprotzau) - lekko ranny.
2.Res. Wygrawbeck, Karl -Wartoglowietz, Pleß (ur.Wartoglowiec kolo Pszczyny), zginal (1914-11-17 data ogloszenia).
Reserve Infanterie Regiment 38 Oels Breslau, 12 kompania, III batalion.
Do poz. 2. dotyczy walk w Boureuilles 19, 24, 25 i 29 pazdziernika 1914,
Argonnerwald 29.10.1914
Sercourt 30.10.1914.
Pozdrawiam
Grazyna
Kto to moze byc?
Vzfeldw. Karl Wygrabeck - Sandau, Pleß - l.v., b.d. Tr.
12 Kompagnie, III Bataillon
Ogloszono dnia 6.03.1915, lista pruska 167.
Vice-feldwebel, Karol Wygrabek, urodzony wies Piasek kolo Pszczyny.
Wydaje mi sie, ze nie jest to informacja o smierci lecz o odniesionych ranach.
Poza Karolem sa inni Wygrabki:
Franciszek urodzony w Gilowicach kolo Pszczyny, lekko ranny.
Jozef urodzony wies Czułów, zaginal, niewola?
Pawel, miejsca ur. brak., ciezko ranny.
i jeszcze
1.Gefr. Res. (Gefreiter Reservist)Franciszek Wygrabik, ur. Paprocany (Paprotzau) - lekko ranny.
2.Res. Wygrawbeck, Karl -Wartoglowietz, Pleß (ur.Wartoglowiec kolo Pszczyny), zginal (1914-11-17 data ogloszenia).
Do poz. 2. dotyczy walk w Boureuilles 19, 24, 25 i 29 pazdziernika 1914,
Argonnerwald 29.10.1914
Sercourt 30.10.1914.
Pozdrawiam
Grazyna
-
sebastian1985

-
sebastian1985

- Grazyna_Gabi

Sprawy wojskowe pozostawiam specjalistom.
Vzfeldw. to Vizefeldwebel.
Vice-feldwebel, wedlug zrodel niemieckich to sierzant z czyms takim:
http://de.wikipedia.org/wiki/Portepee
" Der Vizefeldwebel rangierte zwischen dem Sergeanten und dem etatsmäßigen Feldwebel und war der niederste Unteroffiziersdienstgrad mit Portepee"
Tlumaczac krotko na polski: jest to stopien pomiedzy sierzantem a sierzantem i byl najnizszym stopniem podoficerskim z portepee, tak wychodzi jesli zastosujemy polskie odpowiedniki dla pojec: Sergeant i etatsmäßigen Feldwebel.
Natomiast skroty: l.v., b.d. Tr.
Nie jestem pewna co oznaczaja, wydaje mi sie, ze to : leicht verwundet, bei der Truppe.
Czyli lekko rany w oddziale.
Nie sadzisz jednak, ze ten Karol na koncu jest tym ktorego szukasz?
Grazyna
Vzfeldw. to Vizefeldwebel.
Vice-feldwebel, wedlug zrodel niemieckich to sierzant z czyms takim:
http://de.wikipedia.org/wiki/Portepee
" Der Vizefeldwebel rangierte zwischen dem Sergeanten und dem etatsmäßigen Feldwebel und war der niederste Unteroffiziersdienstgrad mit Portepee"
Tlumaczac krotko na polski: jest to stopien pomiedzy sierzantem a sierzantem i byl najnizszym stopniem podoficerskim z portepee, tak wychodzi jesli zastosujemy polskie odpowiedniki dla pojec: Sergeant i etatsmäßigen Feldwebel.
Natomiast skroty: l.v., b.d. Tr.
Nie jestem pewna co oznaczaja, wydaje mi sie, ze to : leicht verwundet, bei der Truppe.
Czyli lekko rany w oddziale.
Nie sadzisz jednak, ze ten Karol na koncu jest tym ktorego szukasz?
Grazyna
-
sebastian1985

Pani Grażyno Pani pomoc jest nieoceniona:) Biorę pod uwagę obu tych Karolów:) Teraz udam się z tymi informacjami do najstarszej ciotki, ona jedyna jeszcze to może zweryfikować oraz do archiwum w Pszczynie, może zachował im się jakiś akt zgonu.
tak z innej bajki nie orientuje się Pani czy jest jakas przeglądarka żołnierzy niemieckich z czasów II WŚ? Mam tez takiego innego Karola:) Tatoj tym razem, prawdopodobnie też z Paprocan, który podobno sluzył w niemieckim lotnictwie i dziadek mój powiada, że zginął pod Nysą.
tak z innej bajki nie orientuje się Pani czy jest jakas przeglądarka żołnierzy niemieckich z czasów II WŚ? Mam tez takiego innego Karola:) Tatoj tym razem, prawdopodobnie też z Paprocan, który podobno sluzył w niemieckim lotnictwie i dziadek mój powiada, że zginął pod Nysą.
- Grazyna_Gabi

Tak jest taka wyszukiwarka, nalezy sie zalogowac:
http://www.volksbund.de/graebersuche.html
a oto moze Twoj Karol ale jak sie wydaje nie byl lotnikiem lecz strzelcem.
Nachname:
Tatoj
Vorname:
Karl
Dienstgrad:
Schütze
Geburtsdatum:
03.03.1917
Geburtsort:
Paprotzau
Todes-/Vermisstendatum:
02.07.1941
Todes-/Vermisstenort:
Boruchow
Karl Tatoj
Karl Tatoj wurde noch nicht auf einen vom Volksbund errichteten Soldatenfriedhof überführt.
Nach den uns vorliegenden Informationen befindet sich sein Grab derzeit noch an folgendem Ort: Luzk - Ukraine
Jego grob znajduje sie w miejscowosci Luck na Ukrainie.
A zginal Boruchów
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 1%96%D0%B2
Grazyna
http://www.volksbund.de/graebersuche.html
a oto moze Twoj Karol ale jak sie wydaje nie byl lotnikiem lecz strzelcem.
Nachname:
Tatoj
Vorname:
Karl
Dienstgrad:
Schütze
Geburtsdatum:
03.03.1917
Geburtsort:
Paprotzau
Todes-/Vermisstendatum:
02.07.1941
Todes-/Vermisstenort:
Boruchow
Karl Tatoj
Karl Tatoj wurde noch nicht auf einen vom Volksbund errichteten Soldatenfriedhof überführt.
Nach den uns vorliegenden Informationen befindet sich sein Grab derzeit noch an folgendem Ort: Luzk - Ukraine
Jego grob znajduje sie w miejscowosci Luck na Ukrainie.
A zginal Boruchów
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 1%96%D0%B2
Grazyna
-
sebastian1985

Pani Grażyno to jest ten Karol Tatoj, którego szukam! Mama mi mówiła jak była mała, że dopytywała moja prababcię o ludzi ze zdjęć i prababcia mówiła jej, że on zginął pod Łuckiem - więc wszystko pasuje:) A jeśli chodzi o to, ze byl otnikiem to dziadek mi sie przyznał przed chwilą, że rzeczywiście Karol przysłał im z wojska zdjęcie na tle samolotu ale prawdopodobnie była to...atrapa:) Poprostu masakra...
Jeszcze raz dzięki za pomoc Pani Grażyno. Ja jestem poczatkującym "genealogiem" więc Pani pomoc okazała się niesamowicie przydatna, wręcz niezbędna. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Jeszcze raz dzięki za pomoc Pani Grażyno. Ja jestem poczatkującym "genealogiem" więc Pani pomoc okazała się niesamowicie przydatna, wręcz niezbędna. Jeszcze raz wielkie dzięki.
- Grazyna_Gabi

-
sebastian1985

Pani Grazyno jednak moim prapradziadkiem jest ten Karol z Wartogłowca - potwierdziła mi to najstarsza siostra mojego dziadka. Wprawdzie w tej liście strat jest wpisane, że zginął w listopadzie 1914 roku, a w Archiwum w Pszczynie powiedziano mi, że jego akt śmierci znajduje sie pod numerem 35/1915 - ale podejrzewam, że zanim dotarły dokumenty, zanim się ktoś do yrzędu wybrał to formalności załatwione były już w następnym roku.
- Grazyna_Gabi

Sebastianie, teraz musisz zdobyc ten akt, w nim bedzie podana data zgonu i miejscowosc, 17.11.1914 nie jest data smierci lecz data opublikowania tych list, czyli ogloszenia w prasie. Wynika z niej tylko, ze Karol zginal przed 17.11.1914. W tresci ogloszenia podano, ze dotyczy walk w Boureuilles 19, 24, 25 i 29 pazdziernika 1914, Argonnerwald 29.10.1914, tak wiec mozna wnioskowac, ze Karol mogl wlasnie w tych dniach i miejscowosciach zginac. Byc moze zachowal sie jego grob we Francji. Karol byl rezerwista (Res.).
Jednostke masz rowniez.
Res. Wygrawbeck, Karl -Wartoglowietz, Pleß (ur.Wartoglowiec kolo Pszczyny), zginal (1914-11-17 data ogloszenia).
dotyczy walk w Boureuilles 19, 24, 25 i 29 pazdziernika 1914,
Argonnerwald 29.10.1914
Sercourt 30.10.1914.
Sebiastian na tym forum jestesmy wszyscy na Ty.
Pozdrawiam
Grazyna
Jednostke masz rowniez.
Res. Wygrawbeck, Karl -Wartoglowietz, Pleß (ur.Wartoglowiec kolo Pszczyny), zginal (1914-11-17 data ogloszenia).
dotyczy walk w Boureuilles 19, 24, 25 i 29 pazdziernika 1914,
Argonnerwald 29.10.1914
Sercourt 30.10.1914.
Pozdrawiam
Grazyna
-
Kowalczyk_Rafał

Szukam publikacji o udziale Ślązaków w I wojnie światowej
Witam,
Szukam publikacji (książek, artykułów, zestawień) na temat mieszkańców Śląska z terenu Radzionkowa i Piekar Śląskich wcielonych do wojska niemieckiego w czasie I wojny światowej.
Proszę o wskazówki.
pozdrawiam
Rafał
Szukam publikacji (książek, artykułów, zestawień) na temat mieszkańców Śląska z terenu Radzionkowa i Piekar Śląskich wcielonych do wojska niemieckiego w czasie I wojny światowej.
Proszę o wskazówki.
pozdrawiam
Rafał