Normy prawne są zazwyczaj o krok w tyle za zmieniającą się rzeczywistością. Toteż obowiązujące przepisy prawa nie opisują wszystkich naszych zachowań, niektóre z nich występują jeszcze w formie zwyczajowej. Zatem najlepiej trzymać się w życiu pięknej zasady:
„Jak nie wiesz, jak masz się zachować, zachowaj się przyzwoicie. Jak nie wiesz, co masz powiedzieć, na wszelki wypadek powiedz prawdę” (Antoni Słonimski).
Dobrą zasadą jest, w opisie dokumentów i fotografii, zamieszczanych w naszych opracowaniach, zarówno papierowych jak i w Internecie, pod opisem zamieścić informację kto nam dokument lub zdjęcie udostępnił (przesłał, podarował).
Podaję konkretny przykład z [url=http://www.album_foto.republika.pl/start/home.html]
mojej strony WWW[/url].
Kliknąć: Fotografie > Dzieciństwo > Fot.1
Kliknąć: Fotografie > W kręgu rodzinnym > Fot.1
oraz kliknąć: OPIS FOTOGRAFII
„Rodzina Szymona Grzybały (1831-1896)
Odrzykoń, ok. 1907 roku.
(Pamiątka rodzinna Anny Kuś-Orfin)”.
Zasadę tę stosuję również w opracowaniach zamieszczonych w Internecie.
Takie rozwiązanie wskazuje w czyim posiadaniu jest to, co przedstawiamy, popularyzujemy, rozpowszechniamy, czy jak kto woli promujemy.
Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
P.S.
Fotografii (całej), o której w powyższym przykładzie, szukam przez kilka lat, również w przestrzeni publicznej, na
Forum GenPol i przy pomocy wspomnianej strony WWW.
Po latach poszukiwań szczęście znalazło do mnie drogę – dzięki Kuzynom Andrzejowi Urbankowi i Jackowi Grzybale, którzy wypatrzyli ją u innej Kuzynki, zeskanowali i w formie elektronicznej, ku wielkiej mojej radości, mi ją podarowali.
Za co ogromnie im Obu jestem wdzięczna.
Lidia