Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam! Bardzo prosze o pomoc w odnalezieniu moich krewnych, ktorzy (chyba)w okresie miedzywojennym wyjechali do USA.Niestety mam bardzo malo danych. Chodzi o malzonkow Lach ("ł" na poczatku nazwiska)- jego imienia nie znam, ona Maria z domu Kowalska.W USA byla jego rodzina. Do Polski wracala Maria, po smierci meza, z corkami : Leokadia i Irena, oraz synami : Witoldem , oraz (prawdopodobnie) Zenonem i Zbigniewem. Bede bardzo wdzieczna za maila na: kaja.kozlowsk[at]@hotmail.it
Pozdrawiam. Grazyna
Pozdrawiam. Grazyna
Pozdrawiam. Grazyna Kozlowska
Szukam: Kozera, Kowalski/a,Szafarski/a, Paradowski/a, Kowalski/a, Szafarski/a, Lach ("ł" na poczatku)... glownie Malopolska.
Szukam: Kozera, Kowalski/a,Szafarski/a, Paradowski/a, Kowalski/a, Szafarski/a, Lach ("ł" na poczatku)... glownie Malopolska.
Witam, Panie Wladyslawie! Dziekuje za zainteresowanie moim problemem zwiazanym z malzonkami Lach. Nie wiem, niestety, skad pochodzila rodzina Lach. Maria Kowalska (zona pana Lach, ktorego imienia nie znam) byla ze wsi Zbigały, gmina/parafia Słaboszow ("o" z kreseczka), pow. Miechow. Po powrocie do Kraju zamieszkala (najpierw w domu rodzicow - Zbigaly) kolo Kazimierzy Wielkiej. Czy wybor tej wlasnie miejscowosci ma jakis zwiazek z rodina meza - nie wiem. Ta galaz mojej rodziny jest dla mnie duzym znakiem zapytania, dlatego uchwyilam sie watku rodzinnego wyjazdu i pobytu w USA. Jesli moze mi Pan jakos pomoc, bede wdzieczna. Za juz poswiecony tej kwestii czas - serdecznie dziekuje! Pozdrawiam. Grazyna.
Witam ponownie, Panie Wladyslawie! Dziekuje serdecznie za linki i sugestie! Skorzystam zgodnie z Pana rada. Potem przypadnie mi w udziale uzbroic sie w cierpliwosc i miec nadzieje, ze ktos odpowie! Jeszcze raz serdecznie dziekuje za zainteresowanie i poswiecony czas. Pozdrawiam. Grazyna
ancestry.co.uk
Moja prababcia (babcia mojego ojca) nazywała się Faustyna Szymańska. Jej mężem był Paweł (lub Piotr Paweł) Kasior. Faustyna i Paweł Kasiorowie mieli co najmniej 8 dzieci- synów: Franciszka (dziadek, 1894-1979), Jana, księdza Alfonsa (ur.1908 w Chodzieży), Wiktora i Feliksa oraz 3 córki: Marię (wyszła za mąż, nie znam jej nazwiska po mężu, miała córkę Ludwikę- też zmarła), Martę i Helenę (obie niezamężne). Cała rodzina mojego dziadka mieszkała w miejscowościach położonych w pobliżu Poznania (Chodzież, Kościan, Wieleń, Leszno, Połajewo i inne). Jan miał 2 córki (obie zamężne-nazwiska nieznane), które wyjechały za granicę (jedna do Szwecji, druga do USA). Rodzice prababci Faustyny Szymańskiej to Rozalia i Jan Szymańscy, a rodzice pradziadka Pawła Kasiora to Henryka i Walenty Kasior. Wiem, że brat mojego dziadka Jan Kasior wyjechał do USA i tam zmarł. Nie znam dat urodzenia i śmierci moich przodków. Wiem tylko, że prababcia Faustyna urodziła się około 1870r. W bazie danych w internecie znalazłam wpis: Parafia katolicka Piłka [Schneidemühlchen], wpis 4 / 1870 zgodność: Pan młody: Joannes Szymański (28), panna młoda:
Rosalia Piechota (24) . Mogą to być moi prapradziadkowie (zgadzają się imiona, a data ślubu jest bardzo prawdopodobna), ale niestety nie mogę tego potwierdzić. Szukam informacji na temat moich przodków (dat urodzenia, śmierci, imion dzieci):
-prapradziadków Rozalii i Jana Szymańskich (rodzice Faustyny) oraz Henryki i Walentego Kasiorów (rodzice Pawła)
-informacji na temat dzieci i wnuków obu par w szczególności jakichkolwiek danych na temat mojej prabaci Faustyny Szymańskiej i jej męża Pawła (lub Piotra Pawła) Kasiora
-informacji o Janie Kasiorze zmarłym w USA i jego córkach (jedna w USA, druga w Szwecji).
Pradziadek Paweł Kasior miał liczne rodzeństwo, a wśród nich prawdopodobnie brata Antoniego i siostrę Katarzynę. Faustyna Szymańska na pewno miała brata, gdyż w Łodzi mieszka mój daleki kuzyn o nazwisku Szymański.
Rosalia Piechota (24) . Mogą to być moi prapradziadkowie (zgadzają się imiona, a data ślubu jest bardzo prawdopodobna), ale niestety nie mogę tego potwierdzić. Szukam informacji na temat moich przodków (dat urodzenia, śmierci, imion dzieci):
-prapradziadków Rozalii i Jana Szymańskich (rodzice Faustyny) oraz Henryki i Walentego Kasiorów (rodzice Pawła)
-informacji na temat dzieci i wnuków obu par w szczególności jakichkolwiek danych na temat mojej prabaci Faustyny Szymańskiej i jej męża Pawła (lub Piotra Pawła) Kasiora
-informacji o Janie Kasiorze zmarłym w USA i jego córkach (jedna w USA, druga w Szwecji).
Pradziadek Paweł Kasior miał liczne rodzeństwo, a wśród nich prawdopodobnie brata Antoniego i siostrę Katarzynę. Faustyna Szymańska na pewno miała brata, gdyż w Łodzi mieszka mój daleki kuzyn o nazwisku Szymański.
Moi pradziadkowie to Faustyna Kasior (zd. Szymańska) i Paweł (lub Piotr Paweł) Kasior. Faustyna i Paweł Kasiorowie mieli co najmniej 8 dzieci- synów: Franciszka (dziadek, 1894-1979), Jana, księdza Alfonsa (ur.1908 w Chodzieży), Wiktora i Feliksa oraz 3 córki: Marię (wyszła za mąż, nie znam jej nazwiska po mężu, miała córkę Ludwikę- też zmarła), Martę i Helenę (obie niezamężne). Cała rodzina mojego dziadka mieszkała w miejscowościach położonych w pobliżu Poznania (Chodzież, Kościan, Wieleń, Leszno, Połajewo i inne).
Brat mojego dziadka Jan Kasior miał 2 córki (obie zamężne-nazwiska nieznane), które wyjechały za granicę (jedna do Szwecji, druga do USA). Wiem, też że Jan Kasior wyjechał do USA i tam zmarł. Nie znam daty urodzenia Jana Kasiora, ale był on jednym ze starszych z rodzeństwa, a jego matka Faustyna urodziła się około 1870r. Zatem Jan Kasior musiał się urodzić jeszcze w XIX wieku (lata 1885-1895).
Szukam informacji na temat moich dalekich krewnych w USA (dat urodzenia, śmierci, imion dzieci)-informacji o Janie Kasiorze zmarłym w USA i jego żonie i córkach. Być może Jan Kasior miał jeszcze więcej dzieci, może niektóre urodziły się w USA. Prawdopodobnie w Stanach mieszkają jeszcze wnuki i prawnuki Jana Kasiora.
Brat mojego dziadka Jan Kasior miał 2 córki (obie zamężne-nazwiska nieznane), które wyjechały za granicę (jedna do Szwecji, druga do USA). Wiem, też że Jan Kasior wyjechał do USA i tam zmarł. Nie znam daty urodzenia Jana Kasiora, ale był on jednym ze starszych z rodzeństwa, a jego matka Faustyna urodziła się około 1870r. Zatem Jan Kasior musiał się urodzić jeszcze w XIX wieku (lata 1885-1895).
Szukam informacji na temat moich dalekich krewnych w USA (dat urodzenia, śmierci, imion dzieci)-informacji o Janie Kasiorze zmarłym w USA i jego żonie i córkach. Być może Jan Kasior miał jeszcze więcej dzieci, może niektóre urodziły się w USA. Prawdopodobnie w Stanach mieszkają jeszcze wnuki i prawnuki Jana Kasiora.
Ostatnio zmieniony śr 31 gru 2008, 20:29 przez Ewa73, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!
Mam prośbę o odczytanie;
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... gss=angs-g
pozdrawiam serdecznie Jerzy
Mam prośbę o odczytanie;
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... gss=angs-g
pozdrawiam serdecznie Jerzy
Witam!
Mam prośbę o odczytanie;
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 2_x=1&ne=2
pozdrawiam
Jerzy
Mam prośbę o odczytanie;
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 2_x=1&ne=2
pozdrawiam
Jerzy
Odczytałem:
New York Passenger Lists, 1820-1957
Immigration & Emigration
View Image
Preview
Name: Tomasz Bonkowski
Arrival Date: 14 Apr 1923
Estimated Birth Year: 1903
Port of Departure: Antwerp, Belgium
Ship Name: Belgenland
Port of Arrival: New York, New York
Line: 7
Microfilm Serial: T715
Microfilm Roll: T715_3281
Birth Location Other: Niagara Falls
Page Number: 35
View
Original
Record
Take a look at the picture to see even more.
See more
Birth: 8 Sep 1903
Departure: Antwerp, Belgium
Arrival: 14 Apr 1923 - New York, New York
Hamburg Passenger Lists, 1850-1934 (in German)
Immigration & Emigration
View Image
Birth: abt 1891
Departure: 18 Jan 1910 - Hamburg
Arrival: Cuxhaven; Boulogne-Sur-Mer; Southampton; New York
Pozdrawiam, Jarek
New York Passenger Lists, 1820-1957
Immigration & Emigration
View Image
Preview
Arrival Date: 14 Apr 1923
Estimated Birth Year: 1903
Port of Departure: Antwerp, Belgium
Ship Name: Belgenland
Port of Arrival: New York, New York
Line: 7
Microfilm Serial: T715
Microfilm Roll: T715_3281
Birth Location Other: Niagara Falls
Page Number: 35
View
Original
Record
Take a look at the picture to see even more.
See more
Birth: 8 Sep 1903
Departure: Antwerp, Belgium
Arrival: 14 Apr 1923 - New York, New York
Hamburg Passenger Lists, 1850-1934 (in German)
Immigration & Emigration
View Image
Birth: abt 1891
Departure: 18 Jan 1910 - Hamburg
Arrival: Cuxhaven; Boulogne-Sur-Mer; Southampton; New York
Pozdrawiam, Jarek
-
Brulewski_Maciej
Witam,
Mam prośbę o odczytanie i jeśli byłoby to mozliwe przesłanie informacji o nazwisku Brulewski:
Pierwsze dwa wpisy:
http://www.ancestry.com/community/resea ... wski&fms=1
Pierwsze dwa wpisy:
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... =brulewski
Pozdrawiam
Maciej Brulewski
Mam prośbę o odczytanie i jeśli byłoby to mozliwe przesłanie informacji o nazwisku Brulewski:
Pierwsze dwa wpisy:
http://www.ancestry.com/community/resea ... wski&fms=1
Pierwsze dwa wpisy:
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... =brulewski
Pozdrawiam
Maciej Brulewski
witam, ja również mam prośbę o odczytanie/przesłanie tych dwóch informacji znajdujących się pod linkiem
ancestry...
podejrzewam, że są to skany jakichś artykułów.
z góry dziękuję za pomoc.
Jola
ancestry...
podejrzewam, że są to skany jakichś artykułów.
z góry dziękuję za pomoc.
Jola