Domaniewscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, może Ci pomogę choć trochę, resztę może ktoś uzupełni, taki pisanki jest lepiej tłumaczyć jak jest całe zdjęcie, czyli dwie strony, to można się z innej metryki z patrzyć jaka to literka, a najgorsza zawsze pierwsza by wiedzieć co pisze i odpowiedni wyraz znaleźć w słowniku, podaje co odczytałem i pozdrawiam - Julian ;

Akt 152 - Podtopole ;
Działo się w mieście Zamość ? 25 kwietnia / 8 maja 1910 roku o godzinie 11 po północy stawił się Antoni Domaniewski 27 lat od urodzenia …….( mechanik ? ) we wsi Podtopole ……..( zamieszkały ? ) , w obecności Jozefa Mazurka 48 lat i ……( Filipa ? ) Majdan 38 lat od urodzenia , kościelnych służący w mieście Zamość zamieszkałych i przedstawili Nam dziecię męskiej płci i oznajmili ze on urodził się w Kolonii Podtopole 11/ 24 kwietnia bieżącego roku o godzinie 3 po północy z jego prawnej żony Marii z domu Dekorde ? 21 lat od urodzenia . Dziecku temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym dano imię ;
Bogusław Adolf , a chrzestnymi byli - Marian Dekorde i Stanisława Rokicka.
( tu nie wiem czy dobrze odczytałem ) ;
Opóźnienie w odbyciu należnego ( chrztu ) w terminie i wystawienia aktu spowodowane z tej przyczyny ze nieobecne czasowo było dziecko . Akt ten po przeczytani Nami i stawiającego podpisany, świadkowie pisać nie umieją. Urzędujący w Zamośćkiej parafii , prowadzący księgi metrykalne ……ks. W. Sz…. i podopis ojca ……..
DomaniewskiM

Sympatyk

Post autor: DomaniewskiM »

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

A może ktoś by uzupełnił braki? :) Bym był wdzięczny.

Z góry dziękuję

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4dae9.html
Awatar użytkownika
AntonowiczII_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: AntonowiczII_Krzysztof »

A moje wygląda tak:
Miało to miejsce w Zamościu dwudziestego piątego kwietnia/ósmego maja tysiąc dziewięćset dziesiątego roku o jedenastej godzinie z rana. Stawili się osobiście: Antoni Domaszewski w wieku dwudziestu siedmiu lat mechanik zamieszkujący w kolonii Podtopole w towarzystwie Józefa Mazurek czterdziestu ośmiu lat i Joanna Majdan w wieku trzydziestu ośmiu lat, ministrantów ( pomocników?) kościelnych w mieście Zamościu zamieszkujących i przedstawił nam niemowlę płci męskiej , oznajmiając, że narodził się on w kolonii Podtopole jedenastego/dwudziestego czwartego kwietnia bieżącego roku o godzinie trzeciej nad ranem z jego poślubionej żony Marii urodzonej De Korde wieku dwudziestu jeden lat. Niemowlęciu temu nadano imiona Bogusław, Adolf przy mającym miejsce tego samego dnia chrzcie św. a rodzicami chrzestnymi byli: Marian De Korde i Stanisława Rokicka. Opóźnienie w odręcznym przygotowaniu niniejszego aktu nastąpiło z przyczyn spóźnionego przedstawienia niemowlęcia. Akt ten po przeczytaniu przedstawiającym przez nas został podpisany, świadkowie pisać nie umieją.
Proboszcz parafii zamojskiej , posiadającej księgi metrykalne Ks. (-).

Drobne różnice, ale - myślę - nieistotne. Chociaż ...
Pozdrawiam,
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”