Program do wizualizacji całego drzewa

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: redie »

Witam,
chciałbym wydrukować całe drzewo. Oczywiście nie na jednej kartce, ale na wielu które bym później skleił.

Robiłem już tak w programie GenoPro i wyglądało to mniej więcej w ten sposób:
http://i1021.photobucket.com/albums/af3 ... zewo_3.png

Ale automatyczne ustawienie pozycji które jest tam dostępne nie działa zbyt dobrze, tzn. linie przecinają się z osobami, a sama struktura nie jest ustawiona w sposób typu: w jednej lini jedno pokolenie.

Jakie programy proponujecie do wydruku całego drzewa?
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 2 times

Post autor: Brozek_Oskar »

Zależy ile osób ma być tam umieszczonych.

Jeśli kilkaset to przydatnym narzędziem jest kreator wykresów, drzew genealogicznych, a także tablic przodków na myheritage.pl
Chociaż nie sprawdza się zbytnio jeśli chce się wydrukować wielkie drzewa (zła gospodarka przestrzenią, zbyt duże odstępy pomiędzy osobami).

Ja próbowałem wydrukować moje drzewo składające się z ponad 8000 osób, gdzie zawarte są tylko osoby, które są moimi prawdziwymi krewnymi (czyli tymi z którymi mamy wspólnych przodków, w których żyłach jest ta sama krew co i w moich), bez żadnych jakichś tam powinowatych, nie licząc małżonków, to wyszło mi kilkaset stron do wydrukowania.

Może ktoś wie jakbym mógł sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam, Oskar. :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Co prawda do 8000 brakuje mi jeszcze 7000 ale cel mam taki sam jak Ty, tzn. wydrukować tylko krewnych wg takiej samej definicji + małżonkowie.
Gdy drukowałem drzewo z 600 osobami to w GenoPro upchnąłem to na 9 kartkach A4 i wszystko było naprawdę czytelne ale wymagało to ode mnie ręcznego zmiejszania ogległości i optymalnego ustawienia przecinania się linii.

Czego konkretnie próbowałeś do stworzenia wydruku?
Ostatnio zmieniony pt 30 lis 2012, 16:30 przez redie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 2 times

Post autor: Brozek_Oskar »

Wszystkich możliwości jakie tylko były dostępne z myheritage.pl. :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Re: Program do wizualizacji całego drzewa

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
redie pisze:...wydrukować tylko krewnych wg takiej samej definicji + małżonkowie. ...
moim zdaniem Twoje oczekiwania spełni program Ahnenblatt.
Dość dużo o nim można się dowiedzieć tu:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=245

a wydruk wygląda np. tak:
http://www.topolinski.eu/graf.html

albo tak:
http://www.topolinski.eu/archiwum/1.jpg

Drukując na kartkach A4, program zaznacza, gdzie odciąć a gdzie przykleić
kolejną ale najlepiej zapisać wygenerowany obraz i wydrukować w drukarni.
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Jeżeli przyjąć proste założenia, że graf ma być planarny, czyli rysowany na płaszczyźnie bez przecinania się linii oraz, że pokolenia są w jednej linii, to taki wydruk jest niemożliwy już przy 2 pokoleniach przodków i ich rodzeństwie z potomkami.

Krzysztof Wasyluk
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Topolinski_Jozef pisze:Witam,
redie pisze:...wydrukować tylko krewnych wg takiej samej definicji + małżonkowie. ...
moim zdaniem Twoje oczekiwania spełni program Ahnenblatt.
Moim zdaniem nie.
Anhenblatt nie wyświetli już wnucząt ( nie mówiąc o kolejnych pokoleniach) kogokolwiek z rodzeństwa przodka osoby, dla której będzie robione drzewko.
Wyjątkiem są potomkowie rodziców tej osoby traktowane szczgólnie jako najbliższa osoba. Jednak już potomkowie dziadka czy babci będą ucinani.
Twoje przykłady niestety nie spełniają definicji.
Poza tym potwierdzam opinię Krzysztofa.
Z czegoś trzeba zrezygnować albo z jednej linii dla danego pokolenia albo nie wyświetlą się wszyscy krewni, albo linie będą się przecinać.
Na Myheritage można zrobić wydruk wszystkich osób, nawet 5 stopień powinowactwa, ale zrezygnowano z jednej linii dla danego pokolenia.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Przecinanie się linii jest akceptowalne.
Gdy napisałem że linie przecinają się z osobami miałem na myśli że linia przejeżdża przez środek kwadracina na którym są dane takie jak imię i nazwisko.
Tan wydruk w Ahenblatt wygląda ładnie, szkoda że nie wyświetla wszystkich potomków.
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
dpawlak pisze: Moim zdaniem nie.
Anhenblatt nie wyświetli już wnucząt ( nie mówiąc o kolejnych pokoleniach) kogokolwiek z rodzeństwa przodka osoby, dla której będzie robione drzewko. ...
w moim pierwszym przykładzie probantem był mój stryj - Franciszek
i są wyświetleni przodkowie mojego dziadka i babci ze strony ojca
oraz ich potomkowie (wszyscy) do piątego pokolenia (prapraprawnuczęta).
I takie były moje oczekiwania.
Można jeszcze, zmieniając ustawienia, wprowadzić rodzeństwo dziadka i babci (bez potomków) ale to spowoduje powiększenie wykresu i zmiejszenie czytelności.
Ale to tylko moje, subiektywne zdanie.
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
dpawlak

Nieaktywny

redie pisze:Przecinanie się linii jest akceptowalne.
To zmienia postać rzeczy. Polecam program Ages! wykreśli Ci dokładnie to co chcesz. Czyli wszystkich krewnych plus małżonków, po wybraniu opcji All Relatives.
Wykres nie tak ładny jak w Anhenblatt, ale tego typu wykresy jakie chcesz zrobić, nie są ładne jeśli chodzi o kompozycję. Być może da się użyć jakichś grafik zewnętrznych, do ramek, bo te standardowe ustępują tym z Anhenblatt. Ja nie gmerałem za dużo w tym programie.
Uwaga:
Swojego programu Ages! nie rejestrowałem (nie wiem czy jest to płatne, czy nie) i wstawia w wydruk napis powiadamiający o tym fakcie.
Brakuje mi informacji ile osób jest na wykresie, Anhenblatt teki rzeczy zlicza. Ponieważ nie wiem ilu mam w sumie krewnych z małżonkami nie mogę podać ile osób mi wyświetlił (między 500 a 1000) zajęło mu to 112 stron.
Ten wydruk w Ahenblatt wygląda ładnie, szkoda że nie wyświetla wszystkich potomków.
Wszystkich potomków danej osoby ci wyświetli, ale wszystkich potomków wszystkich twoich przodków na raz (czyli wszystkich krewnych) niestety nie.
Topolinski_Jozef pisze:I takie były moje oczekiwania.
Dla twoich oczekiwań Anhenblatt jest wspaniały, zresztą dla moich też, bo sam używam z takimi samymi obcjami, tylko ramki wybieram inne.
Można jeszcze, zmieniając ustawienia, wprowadzić rodzeństwo dziadka i babci (bez potomków)
Można więcej, rodzeństwo dziadka i babci i każdego następnego starszego pokolenia, plus małżonków, plus dzieci rodzeństwa (ale już tylko dzieci).
ale to spowoduje powiększenie wykresu i zmiejszenie czytelności.
Co kto lubi, ja też wolę drzewka klasyczne.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Wygląda na to że Ages spełnia moje oczekiwania :)
Tzn. automatycznie poukładał wszystkie osoby z drzewa, tak że jeden poziom to jedno pokolenie.

Po ustawieniu strony na A3 pionowo i wydrukowaniu do PDF na format A4 wygląda czytelnie.
Te 600 osób z mojego pierwszego postu, które w GenoPro zajęły mi 9 stron, tutaj zajmują 14 więc na razie jest całkiem dobrze, a może się uda jeszcze ścisnąć.
Dzięki :)
dpawlak

Nieaktywny

Uh, policzyłem pobieżnie, osób mam 1200, nawet nie wiedziałem że aż tyle.
Przy ustawieniu A3 pionowo, czcionce 8 i nieco mniejszych odstępach w poziomie wyszło 35 stron.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”