Proszę o korektę i uzupełnienie
W miarę moich skromnych jeszcze umiejętności przetłumaczyłam
samodzielnie część z załączonego aktu ślubu co z dumą prezentuję.
Z częścią dokumentu nie mogę sobie poradzić i proszę o
przetłumaczenie przez bardziej doświadczonych. Proszę też o
skorygowanie stwierdzonych błędów.
Z góry dziękuję.
http://imageshack.us/photo/my-images/60 ... ciszk.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... omowy.jpg/
Prośba o korektę i uzupełnienie.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
dobry wieczór - nie jest źle; a dalej idzie tak: "... et Scholasticae de Zielkowski Sokolnicka, viduam, olim nobili Andreae Sokolnicki sponsam, die 9 Aprilis anno 1775 in villa Nasierowo Dziurawieniec ex nobilibus Paulo et Francisca Zielkowski natam filiam; servatis de iure servandis in praesentia Josephi Niesłuchowski et Francisci Niesłuchowski aliorumque."
czyli po mojemu tak: "oraz Scholastyką z Zielkowskich Sokolnicką, wdową, niegdy szlachetnego Andrzeja Sokolnickiego małżonką, dnia 9 kwietnia roku 1775 we wsi Nasierowo Dziurawieniec ze szlachetnych Pawła i Franciszki Zielkowskich narodzoną córką, po spełnieniu prawem przepisanych [zapowiedzi], w obecności Józefa Niesłuchowskiego i Franciszka Niesłuchowskiego i innych."
warto sprawdzić prawidłowe nazwy miejscowości, bo pleban dość swobodnie je zapisuje - np. "Chrocice" zamiast Chrościce;
pozdrawiam, Robert
czyli po mojemu tak: "oraz Scholastyką z Zielkowskich Sokolnicką, wdową, niegdy szlachetnego Andrzeja Sokolnickiego małżonką, dnia 9 kwietnia roku 1775 we wsi Nasierowo Dziurawieniec ze szlachetnych Pawła i Franciszki Zielkowskich narodzoną córką, po spełnieniu prawem przepisanych [zapowiedzi], w obecności Józefa Niesłuchowskiego i Franciszka Niesłuchowskiego i innych."
warto sprawdzić prawidłowe nazwy miejscowości, bo pleban dość swobodnie je zapisuje - np. "Chrocice" zamiast Chrościce;
pozdrawiam, Robert
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Aniu,
Może raczej nie .. w Chroscicach Magach … a
Chroscice Magnus? – Chroscice Wielkie
___
Krystyna
Może raczej nie .. w Chroscicach Magach … a
Chroscice Magnus? – Chroscice Wielkie