GenBaza a poczekalnia

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Bett

Sympatyk

GenBaza a poczekalnia

Post autor: Bett »

Witam
W jakim celu dubluje się księgi w obu bazach? Przykładem Strzegocin czy Rossoszyca. Nie szkoda czasu?
Pozdrawiam, Lucyna
Awatar użytkownika
Joculus

Członek PTG
Adept

Post autor: Joculus »

Otóż Poczekalnia jest bazą PTG. Genbaza to inicjatywa prywatna.

Pozdrawiam

J. Okulus
"Nie podam ręki nikomu kto nie wie jak jego prababka z domu" - M. Wańkowicz
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

I nie można się dogadać?
Ostatnio zmieniony pn 03 gru 2012, 18:17 przez Eder, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale co Wam to przeszkadza?
Wy to robicie? ktoś chce poświęcać swój czas na wstawianie do genbazy to dlaczego negować sensowność takiego wyboru? kosztuje to coś "usprawniaczy"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

Mam takie drobne pytanie (które zresztą mnie od dawna nurtuje w przypadku indekasacji metryk).
Otóż, skoro udostępniono indeksację z metryk parafi Skała (od 1725), to czy udostępnione zostaną również skany z owych materyk w dziale "metryki"? Zakładam bowiem, że skoro zindeksowane zostały te metryki, to równiez zostały one zeskanowane, a zatem istnieją skany. Więc i je powinno się udostępnić (eliminując przy tym podejrzenia, że za ich nieudostępnieniem kryją się jakieś "teorie spiskowe").

ps. nigdy nie rozumiałem, dlaczego nie odostępnia się skanów z metryk zindeksowanych

Roman K
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

otóż
a. nie wszystko było indeksowane ze skanów czy zdjęć
b. nie wszystko co ma kopie jest możliwe do publikacji
jakie spiskowe teorie?
wyraźnie i wielokrotnie było i jest pisane - niektóre z materiałów są udostępnione tylko i wyłącznie w celu indeksacji
RomanK

Sympatyk

Ok, rozumiem. Ale rzecz w tym, że matryki parafi Skała znajdują w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach, z którym - jak czytam - istnieje miła i sympatyczna współpraca, i archiwum pozwala na udostępniane skanów z metryk.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

to chyba lepiej nie tu (szczególnie w tym wątku) pytać, a zasięgnąć informacji u Kornelii czy w Świętogenie (nie wiem na ile Świętogen jest zaangażowany), a najlepiej - jak się zdaje - wraz z ofertą pomocy, uczestnictwa w pracy wymaganej przy udostępnieniu
RomanK

Sympatyk

Panie Włodzimierzu, to trochę brzmi jak szantaż "zrób coś dla nas, a my ci udostępnimy materiały". :)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

[skasowałem]
Ostatnio zmieniony pn 03 gru 2012, 14:49 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Romanie, kiedy ja zaczynałam przygodę z genealogią-nie tak dawno ,zaledwie 6 lat temu- nie było w sieci skanów z metrykami, a w archiwach nie wolno było fotografować .Przeglądając akta z mojej parafii,spisywałam je rok po roku,akt po akcie.Oczywiście nie" toczka w toczkę " tylko podstawowe dane-imię, nazwisko,dane rodziców,lata i nr aktu.To właśnie są te dane w Genetece, bez skanów,ponieważ wielu moich kolegów robiło to samo.Po to by inni mogli z tego skorzystać,nie tylko my.
O tym ,żeby oglądać skany w internecie, mogłam tylko pomarzyć.
Ale na szczęście, niektóre marzenia Bozia spełnia-widać genealodzy to dobry naród ;).Cieszmy się więc tym co mamy, a może będzie lepiej i więcej.A im nas więcej do indeksacji, tym szybciej dotrzemy do tego co chcemy.Nawet to co dzisiaj niedostępne, za niedługi czas będzie osiągalne.
Danka
RomanK

Sympatyk

Panie Włodzimierzu, chyba się nie rozumiemy

Jestem przekonany, że pan Pezdan, indeksujący metryki parafia Skała, zindeksował je w oparciu o skany. Jeśli jest inaczej niech to zdementuje (wtedy oczywiście będę zmuszony wycofać swoje roszczenia o udostępnieniu czegoś, czego nie ma, w tym wypadku skanów). Skany zatem zrobiono z oryginałów, które są w Archiwum w Kielcach. I przekazano najpierw do indeksacj, indesującemu. Ja widzę i rozumiem, że udostępnia się sukcesywnie te skany, które są zrobione, pochodzące z Archiwum kieleckiego, udostępniono Minogę, Chodów itp. Dlaczego jednak nie udostępniono Skały? Choć jak podejrzewam istnieją skany? O to tylko pytam? (może ok, w niewłaściwym miejscu, zatem proszę mi wybaczyć).
Roman K
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ale dlaczego mnie pytasz?
dlaczego w ogóle w tym wątku?
jest miejsce o Ad Kielce, wiadomo kto fotografuje
co to za forma? sugerowanie szantażu etc? ja mam się dowiedzieć? napisz, zapytaj, a nie siej "spiskami" i "szantażami"
tzn - ja kończę wtręt w tym wątku, odpowiedziałem bo do mnie adresowałeś posta
RomanK

Sympatyk

Proszę mi wybaczyć panie Włodzimierzu, ale po prostu zaczynam się w tym wszystim gubić, bo niby mamy jedną genealogią, jedną historię, jeden cel, a tysiące odrębnych projektów, jeden projekt jest sygnowany przez tego, inny przez tamtego, jest tysiące wątków, tysiące postów, czasem się uzupełniają, a czasem nie, i gdy się ma jakiś problem, gdy się człowiek czegoś chce dowiedzieć to człowiek zaczyna być odsyłany (jak w urzędach państwowych) od Kajfasza do Annasza. Tu fragment, tam fragment, tu inny "urząd" (poczekalnia), tam inny (Genabaza), tam jeszcze inny (Geneteka) i tak człowiek musi chodzić od kąta do kąta, bo źle trafił, w niewłaściwe miejsce, i tu komuś przeszkodził ("bo ja nie jestem od tych spraw"), i tam komuś przerwał sjestę ("proszę Pana ja nie jestem od udzielania informacji, proszę się zwrócić do rzecznika"), ech, to przykre, człowiek chce wiedzieć, wyjaśnić wątpliwość, a karze mu się od razu znać cały system administracyjny, wszytkie prawa i zawiłe ściezki, gdzie mu coś wolno, a gdzie nie...

Pozdrawiam serdecznie, Roman K
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Romanie. Odesłano Cię do Kornelii i Świętogenu, bo to oni zajmują się tym terenem, digitalizowali i indeksują AD i AP Kielce, są w tym najlepiej zorientowani. Ja też jestem genealogiem, genealogia to wspólna sprawa ale nie wiem co się dzieje np. na Pomorzu, a już na pewno nie tyle co SŁawek Pieniążek, czy ktoś inny z PomTG i tak samo jest z każdym innym terenem poza Lubelszczyzną, gdzie mam jakieś informacje, podczas gdy Włodek z czystym sumieniem może Cię spuścić po brzytwie, bo specjalizuje się w Warszawie. Nikt z nas nie jest omnibusem, ani żadna baza nie obejmuje i nie obejmie wszysttkich zasobów w sieci, dopóki istnieje dobrowolność umieszczania w takich bazach.
Doprawdy masz pretensje do świata, że nie jest taki jakby Ci się zamarzył, no nie jest.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”