Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

Mam takie drobne pytanie
Otóż w projekcie "Geneteka" ostatnio udostępniono indeksację z metryk parafi Skała (od 1725). Mam zatem pytanie, czy indeksację tę wykonano na podstawie istniejących zdjęć i skanów z powyższych metryk, czy też wprost z oryginałów? Jeśli uczyniono ją ze zdjęć i skanów, to dlaczego nie udostępniono ich w dziale "metryki"?

Roman K
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Bo projekt geneteka i projekt metryki to dwa różne projekty.
Bo do metryk można dodać tylko zdjęcia ksiąg, których dysponent wyraził zgodę na ich publikację.
Bo jeszcze nie zdążono wrzucić zdjęć do metryk itp.

Nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie, ale coś podejrzewam, że uznajesz metryki i genetekę
za jedną bazę i oczekujesz automatyzmu przy pojawianiu rekordów w jednej i drugiej bazie.
Pokazuję więc możliwe przyczyny opisywanego stanu, czekając na wyjaśnienie,
która faktycznie w tym przypadku zaszła.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
RomanK

Sympatyk

A zatem mam z tego rozumieć, że ekipa, organizatorzy projektu "Geneteka" dysponują zdjęciami, skanami z metryk, ktorzy sami sobie wykonali na cele projektu, a ekipa, organizatorzy projektu "metryki", cykają dla swojego projektu foty metryk niezależnie (i drugi raz)?
maja67

Sympatyk
Adept

Post autor: maja67 »

Romku, najpierw poczytaj, a potem zapytaj. Kto czyta nie błądzi.

Maja
dpawlak

Nieaktywny

Kto powiedział, że drugi raz? I czy jak sfotografuję 3 razy daną księgę to oznacza że mam prawo do jej publikacji?
Przy czym geneteka nie wymaga zdjęć a metryki nie tylko wymagają zdjęć ale jeszcze zgody na publikację.
Ekipa projektu metryki i ekipa projektu geneteka, to administratorzy i koordynatorzy baz. Z nimi poszczególne zespoły, co najwyżej uzgadniają, będzie robione to i tamto, proszę ogłosić , choćby po to, by ktoś nie dublował pracy. Pojęcie zespół geneteki czy zespół metryk nie oddaje istoty sprawy. Są to zespoły takie jak WZI, zespół Jamiński, ludzie skrzyknięci przez Kornelię w ramach Świętogenu, czy przez Elizę w ramach digitalizacji AP Łódź. Te poszczególne zespoły indeksują sobie, albo do jednej z tych baz, albo do obu, nikt nikogo do niczego nie zmusza i to chyba dobrze, a są zespoły, które mają własne bazy poza geneteką i metrykami.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
RomanK

Sympatyk

Owszem czytam - "uzyskaliśmy zgodę na fotografowanie ksiąg metrykalnych w AP Kielce". Najpierw dla potrzeb indeksacji i ok. Było ograniczenie to było. A zatem "GenBaza jest miejscem gdzie przesyłamy zdjęcia bezpośrednio po zrobieniu". Genbaza rozsyła je i udostępnia wyłącznie indeksującym. I ok, jest ograniczenie to jest. Ale potem rzecz przestaje mieć ograniczenia skoro "zdjęcia wyczyszczone, uzupełnione i odpowiednio przenumerowane umieszczamy w METRYKACH". Tym samym staje się jasne, że są skany, może nawet wykonane jakiś dawny czas temu, które mimo możności ich udostępnienia, nie tylko indeksującym, ale szerszemu gremium, nie są jednak (na razie) udostępniane. Ktoś powie, cierpliwości, bo jeszcze nie zdążono. Nie zdążono udostępnić metryk (które udostępnić można), ale - o dziwo - zdążono je zindeksować! (a indeksacja nie trwa 2 dni).
Ile zatem jest skanów z metryk z Archwium w Kielcach, które są, ale które udostępnione będą za rok, dwa lata, 5 lat, bo najpierw muszą je zindeksować uprzywilejowani?
Roman K
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Skała przecież jest dostępna, o czym Ty Romanie w ogóle piszesz?

Ł.
RomanK

Sympatyk

Łucja, przepraszam, ale gdzie jest udostępniona publicznie? Przeglądam teraz po raz kolejny dział "metryki" i nie widzę, ale może przeoczyłem, więc bardzo proszę wskazać gdzie.
maja67

Sympatyk
Adept

Post autor: maja67 »

Romku, widzę, że bardzo chciałbyś być "uprzywilejowany". Na to jest prosta rada. Zgłoś się do indeksacji. Jeszcze dziś. Przynajmniej będzie jakiś pożytek z Twojego klepania w klawiaturę.

Maja
dpawlak

Nieaktywny

"zdjęcia wyczyszczone, uzupełnione i odpowiednio przenumerowane umieszczamy w METRYKACH"
I ten warunek ciągle nie jest spełniony.
frisgaard, który indeksuje Skałę może zechce wyjaśnić czy szczegóły.
Z tego co widzę formatka wskazuje, że dane będą i w genetece i w metrykach, jak tylko trafią tam zdjęcia i ktoś "zszyje" indeksy ze zdjęciami.
W genbazie zdjęcia są nie przenumerowane, co nie stanowi przeszkody w celach indeksacji. Jednak w przypadku metryk jest taki wymóg, po to, by kilka razy nie robić linku do indeksów, zarówno wewnątrz metryk jak i zewnętrznych jak z geneteki, czy choćby np. ja bym sobie na własnej stronie chciał kilka metryk zalinkować, to chciałbym, aby nazwy plików nie ulegały zmianie.
Faktu, że geneteka jest też dostępna, nie tylko dla indeksujących, nie będę rozwijać, nie wiem czy warto przy takiej postawie.
Ostatnio zmieniony pn 03 gru 2012, 17:14 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
RomanK

Sympatyk

Nie chcę być uprzywilejowany, chcę tylko wierzyć w bezinteresowność projektów digitalizacji metryk i ich publicznego udostępniania.
Awatar użytkownika
frisgaard

Sympatyk
Mistrz

Post autor: frisgaard »

Nie mam pojęcia czy dane będą umieszczone w METRYKACH. Natomiast w GENETECE pojawiły się pierwsze partie materiału, który przerobiłem. Następne będą wkrótce, gdyż jeszcze sporo materiału zostało mi do zindeksowania. Być może, jeśli znajdę czas, zgłoszę się również do ponumerowania zdjęć, które wylądują w METRYKACH.
Łukasz.
dpawlak

Nieaktywny

Łukaszu, czy swoją pracę z kimś koordynowałeś, czy po prostu wysyłasz do geneteki to, co spisałaś z GenBazy?
Obecnie obowiązuje jedna formatka do obu projektów, którą stosujesz, nie ma przeszkód poza brakiem rąk do pracy, aby nie było to opublikowane w metrykach, tylko że jak nie wyślesz tych swoich spisów do metryk, albo w jakiś inny sposób nie zaznaczysz, że to z GenBazy, a więc może być również w metrykach, to samo się nie pokaże.
Awatar użytkownika
frisgaard

Sympatyk
Mistrz

Darku, dane przesyłałem jedynie do koordynatorów Geneteki, ale nic nie stoi na przeskodzie, żebym przesłał je również do Metryk.Tak też zrobię. W każdym razie dziekuję za informację. Na razie zajmuję się tylko indeksacją a nie przygotwaniem plików do umieszczenia ich w Metrykach.
Łukasz.
Awatar użytkownika
frisgaard

Sympatyk
Mistrz

Poza tym parafia Skała nie jest zaznaczona w "Zasoby zgłoszone do opracowania prez administratora projektu."(Metryki) Dlatego też nie wysyłałem tam indeksów.
Łukasz.
Łukasz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”