Szukam wykazu osób zesłanych na Syberię po 1863r.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Babcia_Ela

Witajcie moi mili,spotkała mnie ostatnio radośc,otóz nazwisko mego taty Ańczuk Wiktor zostało wpisane do Ściany Pamięci na pomniku Sybirakow w Warszawie,na ul.Muranowskiej.Wiadomość taka otrzymałam z The Kresy-Syberia Memorial Well,gdzie jest zdjęcie pomnika i lista tych którzy sa wpisani na Scianę Pamieci.Pozdrawiam wszystkich forumowiczow lilianna
-
zwiniarski
Witam serdecznie,
Bardzo prosze o Wasza pomoc.
Nie umiem szukac w zrodlach rosyjskich, a w polskich zrodlach nigdzie nie moge znalesc sladu
Jana Siwinskiego zeslanego na Syberie w 1863 roku, do miasta Tulun (Tul*un przez "l" kreslowe).
Zmarl w miescie Tulun w 1875 roku.
Pochodzil z lubelskiego i bral udzial w bitwie pod Fajslawicami, gdzie dostal sie do niewoli.
Nie nalezy mylic z bohaterem Powstania Styczniowego, jego homonimem, Janem Siwinskim spod Krakowa, ktory wrocil z Syberii i opublikowal swe wspomnienia.
Z gory dziekuje za kazda informacje
Serdecznosci
Bozenna
Bardzo prosze o Wasza pomoc.
Nie umiem szukac w zrodlach rosyjskich, a w polskich zrodlach nigdzie nie moge znalesc sladu
Jana Siwinskiego zeslanego na Syberie w 1863 roku, do miasta Tulun (Tul*un przez "l" kreslowe).
Zmarl w miescie Tulun w 1875 roku.
Pochodzil z lubelskiego i bral udzial w bitwie pod Fajslawicami, gdzie dostal sie do niewoli.
Nie nalezy mylic z bohaterem Powstania Styczniowego, jego homonimem, Janem Siwinskim spod Krakowa, ktory wrocil z Syberii i opublikowal swe wspomnienia.
Z gory dziekuje za kazda informacje
Serdecznosci
Bozenna
-
Małolepsza-Agata

Agatko,
Skad pochodza te informacje ? Czy moge sie dostac do nich przez internet ? Wiem, ze nie dostane sie do dokumentow, ktore sa w AGAD, ale moze moglabym sie upewnic, ze dotyczaca one mojego Jana Siwinskiego?
Bylo dwoch Janow Siwinskich. Jeden to bohater Powstania Styczniowego, ktorego biografia jest na stronach internetowych, a drugi (ten moj) to mlody chlopak, ledwo pelnoletni, zeslany faktycznie na katorge.
Przez wyszukiwarke "google.pl" odnalazlam "Zarzad General Policmajstra w K.P w latach 1862-1880", ale nie znalazlam sygnatury 3:127, ktora Ty podajesz. Jest tylko dawna sygnatura 3:6261
W spisach alfabetycznych nazwisk nie znalazlam zadnego Jana Siwinskiego.
Pomoz mi zrozumiec, gdzie mam szukac ?
Dziekuje
Bozenna
Skad pochodza te informacje ? Czy moge sie dostac do nich przez internet ? Wiem, ze nie dostane sie do dokumentow, ktore sa w AGAD, ale moze moglabym sie upewnic, ze dotyczaca one mojego Jana Siwinskiego?
Bylo dwoch Janow Siwinskich. Jeden to bohater Powstania Styczniowego, ktorego biografia jest na stronach internetowych, a drugi (ten moj) to mlody chlopak, ledwo pelnoletni, zeslany faktycznie na katorge.
Przez wyszukiwarke "google.pl" odnalazlam "Zarzad General Policmajstra w K.P w latach 1862-1880", ale nie znalazlam sygnatury 3:127, ktora Ty podajesz. Jest tylko dawna sygnatura 3:6261
W spisach alfabetycznych nazwisk nie znalazlam zadnego Jana Siwinskiego.
Pomoz mi zrozumiec, gdzie mam szukac ?
Dziekuje
Bozenna
-
Małolepsza-Agata

-
Małolepsza-Agata

Kubicki Michał jest w aktach Zarządu Generał Policmajstra w Królestwie Polskim pod sygnaturą 7:197.zwiniarski pisze:Może przy okazji i mnie ktoś podpowie...
Szukam trochę szczegółów o Michale Kubickim ur. 17.09.1833 r. w Kolbuszowej. Za udział w powstaniu styczniowym zeslany na Syberię, gdzie w 1872 roku zmarł w Guberni Jenisejskiej. Wszelkie informacje będą bardzo cenne.
Dzięki
Zbigniew Winiarski
Dalsze wyjaśnienia takie same jak podałam Bożennie.
Slicznie dziekuje Agatko,
Chcialabym zlapac kontakt z Toba, potrzebuje troche wiecej informacji. Nie moge zostawic wiadomosci na Twojej prywatnej skrzynce, nie wiem dlaczego ? Moze strona internetowa zle dziala, moze to jest zwiazane z moja francuska linia ADSL ?
Bardzo Cie prosze, odezwij sie na moj adres e-mail'a:
derecka-dupuis[at]tele2.fr
Serdecznosci
Bozenna
Chcialabym zlapac kontakt z Toba, potrzebuje troche wiecej informacji. Nie moge zostawic wiadomosci na Twojej prywatnej skrzynce, nie wiem dlaczego ? Moze strona internetowa zle dziala, moze to jest zwiazane z moja francuska linia ADSL ?
Bardzo Cie prosze, odezwij sie na moj adres e-mail'a:
derecka-dupuis[at]tele2.fr
Serdecznosci
Bozenna
-
J.Mierzwinski

Dzień dobry
Nie jestem pewien czy zadaję pytanie na odpowiednim forum. Ale szukam informacji o przodku Karol Mierzwiński s. Ignacego i Katarzyny, ur. 1887 Pogórska Wola. Z przekazów rodzinnych mówiono że był zesłańcem , ale trafiłem na jego zdjęcie w wieku ok. 20 lat z Irkucka.
Czy można sprawdzić w jakiś listach taki fakt?
Prawdopodobnie ok. 1920 zamieszkał w okolicach Równe. Jak tam trafił , także nie wiem .
Pozdrawiam
Jarek
Nie jestem pewien czy zadaję pytanie na odpowiednim forum. Ale szukam informacji o przodku Karol Mierzwiński s. Ignacego i Katarzyny, ur. 1887 Pogórska Wola. Z przekazów rodzinnych mówiono że był zesłańcem , ale trafiłem na jego zdjęcie w wieku ok. 20 lat z Irkucka.
Czy można sprawdzić w jakiś listach taki fakt?
Prawdopodobnie ok. 1920 zamieszkał w okolicach Równe. Jak tam trafił , także nie wiem .
Pozdrawiam
Jarek
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Sądząc z miejsca urodzenia urodził się w Galicji. Po powrocie z zesłania mógł do niej wrócić, jako poddany austriacki lub osiąść na Wołyniu. Jest słownik zesłańców z Galicji https://dig.pl/index.php?s=karta&id=410 W katalogu internetowym nie znajduję https://genealogia.okiem.pl/powstancy-styczniowi Trzeba raczej poszukać w archiwaliach rosyjskich
- Krystyna.waw

Mojego przodka znalazłam tylko przypadkiem.J.Mierzwinski pisze:Z przekazów rodzinnych mówiono że był zesłańcem , ale trafiłem na jego zdjęcie w wieku ok. 20 lat z Irkucka
Wg. anonsu w gazecie trafił do Irkucka.
W rzeczywistości to była Jakucja, wieś Witim, po rewolucji Moskwa.
Zesłany za działalność w PPS lub SDKPiL - jeszcze nie ustaliłam
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -135.phtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Może być w kartotece Słownika polskich działaczy ruchu robotniczego wydanego do litery K i zarzuconego z wiadomych powodówKrystyna.waw pisze:Mojego przodka znalazłam tylko przypadkiem.J.Mierzwinski pisze:Z przekazów rodzinnych mówiono że był zesłańcem , ale trafiłem na jego zdjęcie w wieku ok. 20 lat z Irkucka
Wg. anonsu w gazecie trafił do Irkucka.
W rzeczywistości to była Jakucja, wieś Witim, po rewolucji Moskwa.
Zesłany za działalność w PPS lub SDKPiL - jeszcze nie ustaliłam
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -135.phtml
- Krystyna.waw

Szymon Popieluch
Witam,
Szukam informacji na temat mojego przodka – Szymona Popielucha ze Stoczka Łukowskiego, syna Mateusza i Zofii, urodzonego w 1816 roku w parafii Tuchowicz.
Z dostępnych źródeł wynika, że po powstaniu styczniowym został on skazany na osiedlenie na Syberii. W chwili skazania miał około 50 lat i był chłopem. Informacja ta pochodzi z publikacji poświęconej historii Stoczka Łukowskiego.
Co jednak ciekawe – w zasobach metrykalnych odnalazłem akt zgonu z 1878 roku, który wskazuje, że Szymon zmarł w Stoczku Łukowskim, a więc przebywał tam pod koniec życia.
Zastanawiam się, czy mógł wrócić z zesłania, czy też – być może – uniknął faktycznego wywiezienia na Syberię mimo wyroku. Zależy mi na dotarciu do jakichkolwiek informacji, które mogłyby rzucić więcej światła na jego losy po 1864 roku. Czy ktoś z Państwa natrafił na podobne przypadki w swojej rodzinie? A może posiada wiedzę na temat losów osób z okolic Stoczka Łukowskiego skazanych po powstaniu?
Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę, sugestię lub pomoc w dalszych poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Karol
Szukam informacji na temat mojego przodka – Szymona Popielucha ze Stoczka Łukowskiego, syna Mateusza i Zofii, urodzonego w 1816 roku w parafii Tuchowicz.
Z dostępnych źródeł wynika, że po powstaniu styczniowym został on skazany na osiedlenie na Syberii. W chwili skazania miał około 50 lat i był chłopem. Informacja ta pochodzi z publikacji poświęconej historii Stoczka Łukowskiego.
Co jednak ciekawe – w zasobach metrykalnych odnalazłem akt zgonu z 1878 roku, który wskazuje, że Szymon zmarł w Stoczku Łukowskim, a więc przebywał tam pod koniec życia.
Zastanawiam się, czy mógł wrócić z zesłania, czy też – być może – uniknął faktycznego wywiezienia na Syberię mimo wyroku. Zależy mi na dotarciu do jakichkolwiek informacji, które mogłyby rzucić więcej światła na jego losy po 1864 roku. Czy ktoś z Państwa natrafił na podobne przypadki w swojej rodzinie? A może posiada wiedzę na temat losów osób z okolic Stoczka Łukowskiego skazanych po powstaniu?
Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę, sugestię lub pomoc w dalszych poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Karol