Tabele nadawcze wsi Biały Kościół, Korzkiew, Prandocin ...

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Witam

Wysłałem do AP w Kielcach zapytanie o koszty zrobienie kopi cyfrowych Tabel nadawczych następujących miejscowości z zespołu 40 Kielecki Gubernialny Urząd ds. Włościańskich:

Swawola - T. 68/ 1606
Biały Kościół - T. 3/ 38c
Korzkiew - T. 33/ 708
Januszowice - T. 27/ 550
Łyczba - T. 41/ 896
Beszowa - T. 2/ 32
Prandocin - T. 56/ 1285

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź, że jest to w sumie 77 stron x 4 złote za stronę co daje ponad 312 złotych za zrobienie kopi.
Dla mnie trochę za dużo zwłaszcza, że nie mam pewności co tam się znajduje (trochę mi ciężko podjechać do Kielc) czy ktoś wie co w tych dokumentach się znajduje ??

Dwa lata temu sprowadziłem podobny dokument z Białegostoku i tam znalazłem wypis co każdy uwłaszczonych włościanin otrzymał (wielkość siedliska i gruntów ornych) Czy w przypadków dokumentów z Kielc może jest podobnie ?

Pozdrawiam serdecznie Przemek
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

Przerobiłem już w życiu masę tabel likwidacyjnych i muszę powiedzieć, że wszystkie są takie same. Arkusz do tabeli jest drukowany czyli był narzucony dla wszystkich. Wypełniało się go tylko osobami i powierzchnią gruntów. Jedyne czym mogą się różnić to brak w niektórych z nich serwitutów. Tzn. ta wieś, która nie miała serwitutów to oczywiście w tabeli ich nie ma. Także nie należy się zastanawiać dlaczego w jednej wsi serwituty są wpisane, a w innej nie. Widocznie akurat dana miejscowość ich nie miała. Serwituty miały wsie wchodzące w skład majątków ziemskich. Natomiast brak serwitutów zauważyłem we wsiach, które były własnością rządową, a wcześniej będące królewszczyznami.
Na koniec jeszcze dodam, że niekiedy tabele likwidacyjne nazywa się tabelami nadawczymi.
Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Dzięki serdecznie za pomoc

Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”