Mauthausen 01/1939- 12/1944 Deaths registration - moge pomoc
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Mauthausen 01/1939- 12/1944 Deaths registration - moge p
Witam
Uprzejmie proszę o sprawdzenie-Władysław Mijas (ur.ok.1901) zginął w grudniu 1943 roku w Mauthausen.
Pozdrawiam
Lucjan
Uprzejmie proszę o sprawdzenie-Władysław Mijas (ur.ok.1901) zginął w grudniu 1943 roku w Mauthausen.
Pozdrawiam
Lucjan
Poszukuję osób zajmujących się genealogią rodzin:
Bartosik, Lindner, Machajewski, Narloch, Szlufik
Bartosik, Lindner, Machajewski, Narloch, Szlufik
Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie - Zbigniew Myszczyński syn Ignacego i Marii, urodzony około 1921 r., zamieszkały w Warszawie, aresztowany wiosną 1940 r. więziony na warszawskim "Pawiaku", skierowany do obozu w Mauthausen w maju lub czerwcu 1940 r
Dziękując z góry, serdecznie pozdrawiam
Anna
Bardzo proszę o sprawdzenie - Zbigniew Myszczyński syn Ignacego i Marii, urodzony około 1921 r., zamieszkały w Warszawie, aresztowany wiosną 1940 r. więziony na warszawskim "Pawiaku", skierowany do obozu w Mauthausen w maju lub czerwcu 1940 r
Dziękując z góry, serdecznie pozdrawiam
Anna
Witam ponownie
Bardzo prosze o sprawdzenie czy na liście nie ma osoby Jerzy Stecki, bardzo mi na tym zależy, prawdopodobnie zostal przeniesiony do obozu Mauthausen w 1942r.
Dziekuję bardzo
Ewa
Bardzo prosze o sprawdzenie czy na liście nie ma osoby Jerzy Stecki, bardzo mi na tym zależy, prawdopodobnie zostal przeniesiony do obozu Mauthausen w 1942r.
Dziekuję bardzo
Ewa
niestety, nie mam juz dostepu do ww filmu z Mauthausen;
w innych bazach udalo mi sie odnalezc tylko jedna osobe poszukiwana; prosze sie zwrocic do Muzeum w Mauthausen albo no Miedzynarodowego Czerwonego Krzyza; ja ta droga uzyskalam informacje i dokumenty dotyczace mojego pra
Marian Wojda no 105265 ur 2.1.1923, zmarl 14.4.1945
w innych bazach udalo mi sie odnalezc tylko jedna osobe poszukiwana; prosze sie zwrocic do Muzeum w Mauthausen albo no Miedzynarodowego Czerwonego Krzyza; ja ta droga uzyskalam informacje i dokumenty dotyczace mojego pra
Marian Wojda no 105265 ur 2.1.1923, zmarl 14.4.1945
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
-
Sroczyński_Włodzimierz

czyli temat z marca zszedłbył - szkoda, że w milczeniu:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
temat aktualny, nigdzie nie "zszedlby"
podane przez Ciebie informacje (aktow zgonow) z wpisami w ksiedze niestety nie pokrywaly sie
wyslalam prosbe o odszukanie kilku do ushmm; niestety trzeba czekac...d..l...u...g..o na odpowiedz
wybieram sie do Utah i planuje przegladnac wpisy w ksiedze koscielnej z Mauthausen, ale na rezultaty tez musisz poczekac
podane przez Ciebie informacje (aktow zgonow) z wpisami w ksiedze niestety nie pokrywaly sie
wyslalam prosbe o odszukanie kilku do ushmm; niestety trzeba czekac...d..l...u...g..o na odpowiedz
wybieram sie do Utah i planuje przegladnac wpisy w ksiedze koscielnej z Mauthausen, ale na rezultaty tez musisz poczekac
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
- Pobłocka_Elżbieta

Witaj Ewo!Bozik_Ewa pisze:Witam ponownie
Dziekuję bardzo
Ewa
Może to poszukiwany przez ciebie, Jerzy Stecki?
Ze strony straty.pl:
http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
I
DANE OSOBOWE:
nazwisko Stecki
imię Jerzy
data urodzenia 1921-08-16
miejsce urodzenia Warszawa
INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH
Źródło: Archiwum Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau
uwięziony
rodzaj uwięzienia obóz koncentracyjny
miejsce osadzenia Auschwitz
numer 9726
uwięziony
miejsce osadzenia Mauthausen
data osadzenia 1942
II
DANE OSOBOWE:
nazwisko Stecki
imię Jerzy
data urodzenia 1921-08-16
miejsce urodzenia Warszawa
data śmierci 1942-08-07
zawód stol
INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH
Źródło: PCK
uwięziony zginął
numer 11209
uwięziony
miejsce osadzenia Mauthausen
data śmierci 1942-08-07
dodatkowe informacje Figuruje na listach transportowych do KL
Mauthausen Gusen
Pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniony pt 21 gru 2012, 15:40 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

dziękuję
dla mnie (bez szukania w "kościelnych księgach") to już wystarczy do wyciągnięcia wniosków o zasadności sprawdzenia ASC macierzystym": gdy nie ma w dość popularnych spisach sporządzanych na podstawie "tam" to nie znaczy, że nie było zawiadomienia o śmierci przesłanego i wystawionego aktu zgonu "tu"
to wręcz bardzo dobra wiadomość (dodatkowe informacje, nie zawsze powielone są w takim razie)
i potwierdza kolejny raz- najprostsza rzecz - akty zgonów -dostępne od lat, bywają często niewłączane w sporządzane "listy ofiar", czyli liczby są zaniżone także z powodu zaniechań, nie tylko bezpowrotnych zniszczeń dokumentów ale i ..lenistwa?
pozdrawiam
dla mnie (bez szukania w "kościelnych księgach") to już wystarczy do wyciągnięcia wniosków o zasadności sprawdzenia ASC macierzystym": gdy nie ma w dość popularnych spisach sporządzanych na podstawie "tam" to nie znaczy, że nie było zawiadomienia o śmierci przesłanego i wystawionego aktu zgonu "tu"
to wręcz bardzo dobra wiadomość (dodatkowe informacje, nie zawsze powielone są w takim razie)
i potwierdza kolejny raz- najprostsza rzecz - akty zgonów -dostępne od lat, bywają często niewłączane w sporządzane "listy ofiar", czyli liczby są zaniżone także z powodu zaniechań, nie tylko bezpowrotnych zniszczeń dokumentów ale i ..lenistwa?
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
szefuncio2
witam,
poszukuję jakichkolwiek informacji o pobycie mojego dziadka w Mauthausen: Józef Pollak, ur. 11.03.1910. we Lwowie. Wiem, że został z niego wyzwolony, ale czy jest tam po nim jakikolwiek ślad?
poszukuję jakichkolwiek informacji o pobycie mojego dziadka w Mauthausen: Józef Pollak, ur. 11.03.1910. we Lwowie. Wiem, że został z niego wyzwolony, ale czy jest tam po nim jakikolwiek ślad?
-
Kubiak_Urszula

tam już sprawdzałam i faktycznie znalazłam tam dziadka. Bardziej mi chodziło czy w archiwum Mauthausen będzie jakaś adnotacją skąd został tam przewieziony?
-
Kubiak_Urszula

A to już chyba będzie gorzej. Dwa razy pisałam donich maila,za pierwszym razem o brata dziadka,odpisli ze mogą udzielić informmacji tylko najblizszej rodzinie. Drugi raz z zapytaniem o dziadka,było to 29.05 br do tej pory cisza,ale może jeszcze ......
Z pozdrowieniami Ula.
Z pozdrowieniami Ula.