Jak i skąd zdobyć zdjęcie przodka ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Jankowski_Mateusz

Witam. I ja zadam pytanie. Może to zbyt optymistyczna próba, jednak od jakiegoś czasu nurtuje mnie jedna sprawa. Otóż mój 3xpradziadek był w połowie XIX wieku burmistrzem Przedcza (wielkopolska). Czy istnieje szansa, że jako burmistrz udał się do jakiegoś większego miasta w celu sfotografowania siebie? Gdzie ewentualnie można by zdobyć takie zdjęcie? Zmarł w 1876 roku. Nie znam dokładnych lat sprawowania tego urzędu przez niego, nawet nie wiem gdzie szukać. Napewno były to lata 50.-60. XIX wieku.
Proszę o pomoc i pozdrawiam, Mateusz Jankowski
Proszę o pomoc i pozdrawiam, Mateusz Jankowski
- Kaczmarek_Aneta

-
Sawicki_Julian

Witam Mateusz, w latach 1860 zdjęcia jako nowość techniki dopiero się zaczynały w Europie, tz. takie zakłady fotograficzne. Nie każdego było stać na zdjęcie, ale że burmistrz to kto wie, bardziej może być portret i zdjęcie tego portretu najpewniej jeśli jest to jest w rodzinie, lub np. w monografii danej miejscowości ; pozdrawiam - Julian
-
Jankowski_Mateusz

-
Sawicki_Julian

Witam Mateusz, trudno powiedzieć gdzie szukać monografii Przedcza, pytanie czy w ogóle ktoś napisał.Trzeba pytać w gminie, może ten teren opisać np. ksiądz, nauczyciel lub historyk, każdy kto lubi historie i chce to upamętnić, w komputerze może też być na temat tej miejscowości, parafii, w biblii pisze - szukajcie a znajdziecie ; pozdrawiam - Julian
-
Magdalena_Dąbrowska

Piekne zdjęcia... ile bym dała żeby trafić na taki album w którym znalazłanbym swoich przodków.. albo przodków męża bo zmojej strony jakies zdjęcia mam...Sokrateska pisze:W 2008 roku odbyła się w Kutnie wystawa pt. "Przywrócić pamięć. Album Kutnowski". Między innymi można był obejrzeć na niej zbiór fotografii paszportowych załączanych do podań o wydanie dowodów tożsamości i paszportów, osób zamieszkałych w Kutnie i okolicach. Pokazane na wystawie fotografie składane były do Urzędu Starosty Powiatowego w latach 1922-1926. Zdjęcia te, wraz z podaniami o wydanie w/w dokumentów można oglądać na stronie http://www.archiwum.plock.com/album_kut ... =%&ULICA=%
(Należy pamiętać o wyszukiwarce na tej stronie)
Album Kutnowski - super sprawa! szkoda że tylko 500 osób pokazano.. pewnie mają więcej dokumentów (?)
Apropo poszukiwań zdjęć przodków:
Wikipedia o początkach fotografii na terenach Polski:
Fotografia pojawiła się na ziemiach polskich już w roku 1839, kiedy to Kurier Warszawski wydrukował ogłoszenie firmy Fraget oferującej aparaty do dagerotypii. Rok później w Poznaniu i w Warszawie pojawiły się ilustrowane broszury poświęcone dagerotypii.
Początek przemysłu fotograficznego na ziemiach polskich to rok 1887, kiedy chemik Piotr Lebiedziński założył w Warszawie fabrykę papierów fotograficznych FOTON. W 1899, również w Warszawie, powstała wytwórnia aparatów fotograficznych i obiektywów FOS.
kilka pytań w odpowiedzi na które, proszę o pomoc:
- jeżeli w 1856 roku moi PraPra braki ślub w Chodeczu (kujawsko-pomorskie, w poblizu styku z łódzkim) to czy wtedy były popularne fotografie ślubne? Czy jest możliwe żeby takie zdjęcia ślubne (może kopie) przetrwały gdzieś w archiwach parafii?
- czy w 1856 roku w mniejszych miejscowościach takich jak: Dąbrowice (pow. kutnowski) czy Chodecz obowiązywały jakiekolwiek dokumenty? I czy miały dołączane jakieś zdjęcia?
- czy mogły się gdzieś zachować koperty dowodowe (z lat: 1856 i 20 lt później) Czy było wtedy wogóle coś takiego?
Apropo poszukiwań zdjęć przodków:
Wikipedia o początkach fotografii na terenach Polski:
Fotografia pojawiła się na ziemiach polskich już w roku 1839, kiedy to Kurier Warszawski wydrukował ogłoszenie firmy Fraget oferującej aparaty do dagerotypii. Rok później w Poznaniu i w Warszawie pojawiły się ilustrowane broszury poświęcone dagerotypii.
Początek przemysłu fotograficznego na ziemiach polskich to rok 1887, kiedy chemik Piotr Lebiedziński założył w Warszawie fabrykę papierów fotograficznych FOTON. W 1899, również w Warszawie, powstała wytwórnia aparatów fotograficznych i obiektywów FOS.
kilka pytań w odpowiedzi na które, proszę o pomoc:
- jeżeli w 1856 roku moi PraPra braki ślub w Chodeczu (kujawsko-pomorskie, w poblizu styku z łódzkim) to czy wtedy były popularne fotografie ślubne? Czy jest możliwe żeby takie zdjęcia ślubne (może kopie) przetrwały gdzieś w archiwach parafii?
- czy w 1856 roku w mniejszych miejscowościach takich jak: Dąbrowice (pow. kutnowski) czy Chodecz obowiązywały jakiekolwiek dokumenty? I czy miały dołączane jakieś zdjęcia?
- czy mogły się gdzieś zachować koperty dowodowe (z lat: 1856 i 20 lt później) Czy było wtedy wogóle coś takiego?
pozdrawiam
Juliusz
Juliusz
-
Marynicz_Marcin

pahoo pisze:
- archiwa kościelne raczej takich rzeczy nie mają, jeżeli prapradziadkowie byli przed ślubem dość ważnymi lub bogatymi ludźmi, to może nie fotografia ślubna, ale coś z końca XIX wieku może i tak
-na pewno żadne dokumenty nie obowiązywały, dopiero w XX wieku zaczęto wprowadzać przymus posiadania dowodu osobistego (po I WŚ).
- często trudno trafić na koperty dowodowe z lat 70. i 80. XX wieku, a w XIX wieku nie było dowodów, więc nie było kopert
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
-
Marynicz_Marcin

Ja mam problem ze zdjęciami przodków zmarłych w 1945, 1940 (x2), 1936, 1933 (x2), więc to niebo a ziemia, ale często to zależy od rodziny, która te zdjęcia przechowuje.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
- agata_agar

Dzień dobry, może nic nowego nie wniosę, ale może się przyda
Nie o zdjęcie chodzi jednak, a film. Ja odnalazłam swojego dziadka na materiale z kroniki filmowej Repozytorium Cyfrowego Filmoteki Narodowej ( http://www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl ). Jest to dla mnie niesamowita rzecz. Wpisałam któregoś dnia jego imię i nazwisko po prostu w google, nie licząc w zasadzie na nic, a okazało się, że jest tu taki skarb
Pozdrawiam,
Agata
Pozdrawiam,
Agata
..studnie przodków.. // a-l-e-g-a-t-a !
-
Slawinski_Jerzy