Digitalizacja AP_Łowicz

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kzym

Sympatyk

Post autor: kzym »

Ja prosze Elize o numer konta emailem i zobowiazuje sie pokryc Elizie koszt trzech przejazdow.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Szanowny księgowy PTG i zarządzie PTG
temat pokrywania części kosztów i sposobów pokrycia części innych wydatków wolontariuszy od ponad roku (grubo ponad) próbuję przedstawiać
jak widać - bezskutecznie
ani podatek dochodowy ani żaden ZUS nie wchodzi w grę, nie ma takiego "zagrożenia".
W przypadku indywidualnych wpłat na indywidualne konto może być jednak podatek od darowizn lub faktycznie PIT (jeśli darczyńca skutecznie może domagać się czego w zamian za swą darowiznę)
Subiektywnym odczucie, a więc nie będę go kwestionował, jest stopień "skomplikowania" operacji.

Tematu nie podrzuciłem na forum ogólnym, mój post jedynie reakcją. Podtrzymuję co wcześniej twierdziłem - koszty transportu, podróże są najłatwiejsze do rozliczenia i nikt prochu na nowo wymyślać nie musi. NGO'sy z tym akurat radzą sobie chyba najłatwiej - bez kombinowania żadnego i ślizgania się na krawędzi interpretacji. Co ważne, mimo kontroli (związanych również z dotacjami) te sposoby nigdy nie były kwestionowane. Ba! W ustawie o wolontariacie pokrywanie (możliwość) tego rodzaju kosztów jest wyrażone wprost.
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Post autor: OlaH »

Nadal jestem zainteresowana przekazaniem wcześniej wymienionej sumy. Zdecydujcie, jak to zrobić i dajcie nam znać.

Ola
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

Dobry wieczor, ja rowniez doloze 50 zlotych Paypalem na dojazdy Elizy, tak wiec byloby ode mnie i od Oli juz 100 zlotych, kto nastepny i jak to zorganizowac i to w miare szybko? Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

A więc na razie mamy:
tajemniczy (a) kzym - 3 przejazdy
Agnieszka - 50 zł
Ola - 50 zł

Razem więc - 6 przejazdów i jeden talerz zupy w barze mlecznym :)
Czekamy na dalsze donacje i na instrukcje od Zarządu PTG jak przekazać pieniądze.

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

OlaH pisze: Czekamy na na instrukcje od Zarządu PTG jak przekazać pieniądze.
:D
Pozdrawiam
MariaŁ
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Własnie wróciłem z rozmowy z kierowniczką Biura księgowego, prowadzacego faktury wielu firm. Wniosek: Każda osoba fizyczna ma prawo innej osobie fizycznej przekazać na konto jakąś kwotę, o ile osoba ta nie prowadzi działalności gospodarczej. Przecież nikt nie będzie przesyłał 1000 zł!!! A grosz do grosza i będzie za co Eliza miała jeździć. Eliza - podaj na forum nr swego konta, lub swój mail do kontaktu bezpośredniego.Druga kwestia większych wpłat ( czyli powyżej 100 zł.) na konto PTG PayPalem i innymi przelewami. Nie ma żadnych ograniczeń na darowizny z zaznaczeniem przeznaczenia OGÓLNIE: przejazdy/zakup/opłata na utrzymanie serwera/nagroda/składka i.t.d.
Oczywiście PTG może podpisać Umowę o dzieło na określoną kwotę i wystawić delegację za przejazdy. Na apodstawie załączonych biletów rozliczyć ją wypłacająć pieniądze. Nie zrobimy tego.
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

To ja w takim razie wysyłam obiecane 50 zł PayPalem na konto PTG z prośbą o przekazanie Elizie.
Czy jeszcze ktoś coś dorzuci oprócz Agnieszki i kzyma?

Pozdrawiam,
Ola
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Oczywiście PTG może podpisać Umowę o dzieło na określoną kwotę i wystawić delegację za przejazdy. Na apodstawie załączonych biletów rozliczyć ją wypłacająć pieniądze. Nie zrobimy tego. "
to. ze PTG tego nie zrobi (tj nie będzie rozliczać kosztów "kwalifikowanych")- zrozumiałem już dawno, napisałem dla wyjaśnienia, że podany powód ZUS/CIT nie jest tym powodem, dla którego nie zrobi. umowa o dzieło nie jest konieczna tak a propos:) ale nie przekonuję (już:)

pozdrawiam

PS darowizny otrzymane przez osobę fizyczną mają limit określony jeśli chodzi o zwolnienie podatkowe
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

Dobry wieczor,

wlasnie wysyłam 60 zł PayPalem na konto PTG z prośbą o przekazanie Elizie. Poprosilam tez Krzycha o potwierdzenie wplaty. Czy jeszcze ktoś coś dorzuci? Kzym? Jeszcze ktoś? Potrzebna jest suma 450 PLN na 15 dojazdow po 30 PLN kazdy i koszty posilkow. Jestesmy naprawde winni Elizie duzo wiecej, niz zwrot kosztow podrozy, przeciez wielu korzysta z wynikow jej pracy w Lodzi czy teraz w Lowiczu. Pozdrawiam Agnieszka
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

I ode mnie parę złotych poszło bezpośrednio ;) Do dowolnego wykorzystania. Dzięki wielkie Eliza.
===========
Arek
Danuśka

Sympatyk

Post autor: Danuśka »

I ja dorzucam 50 zł, spłacając w skromnej części dług wobec Elizy za jej oddanie SPRAWIE.
Dziękuję !

Dana
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Dziękuję wszystkim za zrozumienie i pomoc przy dygitalizacji AP_Łowicz.
Jeżeli ktoś chciałby prywatnie pomóc Elizie to podaję do niej adres E-mail.
lodzkie.metryki@gmail.com
Musimy także dokupić dodatkowy dysk przenośny żeby Eliza miała gdzie te dane z Łowicza archiwizować.
Tak że każda pomoc jest potrzebna i na pewno będzie wykorzystana.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Olczyk_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Olczyk_Paweł »

Witam
Jestem jak najbardziej za. Dokładam się.
Paweł
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Moje też już wysłane.
Aha, ja na początku policzyłam potrzeby na przyszłe wyjazdy, ale zapomniałam policzyć sumę, którą Eliza z własnej kieszeni pokryła na poprzednie przejazdy przez cały tydzień, tak więc przydałoby się więcej niż 450 zł. Plus ten dysk przenośny, o którym wspomniał Leszek.

Krzychu, może co jakiś czas dasz nam znać jaki jest stan wpłat na ten cel.

Pozdrawiam,
Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”