Prośba o odczytanie inskrypcji.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: zefir454 »

Witam!
Moja koleżanka z Lubuskiego Tow. Genealogicznego przesłała mi kilka fotografii nagrobnych inskrypcji pisanych chyba niemiecka szwabachą. Niestety, fotografie te nie są zrobione zbyt dobrze (dolne fragmenty zdjęć są mało czytelne), ale czy na chwilę obecną mógłby ktoś spróbować je odczytać, choćby częściowo. Nie marzę o przetłumaczeniu, przypuszczam, że tekst pisany jest w języku staroniemieckim (tablica jest z końca XVII wieku), ale chciałbym wiedzieć choćby częściowo, co tam jest napisane.Oto wspomniane przeze mnie tablice.
Naturalnie będę ogromnie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, czy konsultację.Pozdrawiam
Józek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Józiu nie masz tego na kompie trochę większego?
Jeśli masz to podeślij
............
jan2007@o2.pl
.......................
Stracę oczy czytając to co jest na Fotosiku./te pliki mają tylko po 160 KB-może masz takie około 1.5 MB/
jan
fturas
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: zefir454 »

Tak mam większe, tylko nie chciałem, aby zdjęcie musiało być przewijane. Prześlę je w innym formacie. Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

Obrazek

Obrazek

Niestety, nie mogłem z przyczyn technicznych przesłać zdjęć w większym formacie (Fotosik na to nie pozwala, chyba, że spróbuje w innym programie).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”