Absurdy, kiksy i inne kwiatki w zapisach metrykalnych
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Wlodzimierz_Macewicz

- Kontakt:
Czym się zajmowali rodzice Henryka -- jaką wagę przywiązywali do kalendarza, fakt ze 1 stycznia jest dosyć szczególną datą i łatwo ją zapamiętać, ale może rok był inny?
jaka była odleglosc czasowa między chrztem, a urodzinami
czy zapisy w księdze sa w kolejności daty chrztu? czy to ksiega oryginalna czy kopia
w 1924 powinny tez być księgi cywilne, czy sprawdzales?
Mój dziadek rejestrowal w urzędzie trzy corki razem i raczej jedna z nich ma datę urodzenia lipną (i takowa jest w jej dokumentach). Prawdopodobnie w księdze chrztu w parafii jest OK, ale nikomu nie chciało się sprawdzać (samej zainteresowanej też).
Pozdr Wm
PS
zajście w ciążę miesiąc po narodzinach dziecka jest rzadkie, ale chyba możliwe, przeżycie 6-miesięcznego wcześniaka chyba też możliwe, nawet w 1924.
jaka była odleglosc czasowa między chrztem, a urodzinami
czy zapisy w księdze sa w kolejności daty chrztu? czy to ksiega oryginalna czy kopia
w 1924 powinny tez być księgi cywilne, czy sprawdzales?
Mój dziadek rejestrowal w urzędzie trzy corki razem i raczej jedna z nich ma datę urodzenia lipną (i takowa jest w jej dokumentach). Prawdopodobnie w księdze chrztu w parafii jest OK, ale nikomu nie chciało się sprawdzać (samej zainteresowanej też).
Pozdr Wm
PS
zajście w ciążę miesiąc po narodzinach dziecka jest rzadkie, ale chyba możliwe, przeżycie 6-miesięcznego wcześniaka chyba też możliwe, nawet w 1924.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Jurku: czy znak zapytania po słowa siostrze był zamierzony? Tzn pokazujesz palcem na to, co może umknęło wypowiadającym się wcześniej? Możliwość, że w momencie urodzenia Henryka nie byli rodzeństwem?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Jurek_Plieth

- Kontakt:
-
Sroczyński_Włodzimierz

czy to są kopie aktów urodzenia? aktów stanu cywilnego?
-
Jurek_Plieth

- Kontakt:
Na życzenie.Kaczmarek_Aneta pisze:Napisałeś Jurku, że posiadasz kopie aktów chrztu i podajesz dokładne daty urodzin.
Jak dokładnie brzmią zapisy o datach chrztu i datach urodzin w obu przypadkach? Mógłbyś zacytować te fragmenty?
Maria
Działo się to w mieście *** , o godz. pierwszej popołudniu zjawił się Henryk *** obywatel miasta *** lat dwadzieścia dziewięć mający, w obecności *** kasjera lat trzydzieści dwa i *** urzędnika lat pięćdziesiąt sześć i okazał nam dziecię płci żeńskiej urodzone w *** dnia 8 czerwca tysiąc dziwięćset dwudziestego trzeciego o godzinie dziewiątej wieczorem z jego małżonki (sic!) Eugenii z ***ich lat dwadzieścia pięć mającej.
Dziecięciu temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadane zostało imię Marya, a rodzicami chrzestnymi...
Henryk
Działo się to w mieście *** , o godz. pierwszej popołudniu zjawił się Henryk *** obywatel miasta *** lat dwadzieścia ...nieczytelne mający, w obecności *** i *** urzędnika i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone w *** dnia ...wszego tysiąc dziewięćset dwudziestego czwartego o godzinie dwunastej w nocy z jego małżonki Eugenii z ***ich lat dwadzieścia sześć mającej.
Dziecięciu temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadane zostało imię Henryk, a rodzicami chrzestnymi...
-
Jurek_Plieth

- Kontakt:
-
Sroczyński_Włodzimierz

dziwne, że nie ma dat w aktach - bardzo dziwne
numerów też nie ma?
pewnie poczekasz trochę na dostęp do ksiąg (chyba, że do pierwopisów się wybierzesz), - sąsiednie akty też wartoby przejrzeć
treść aktu urodzenia Henryka..chyba, że coś źle widzę, nie zawiera jednoznacznej daty
ani urodzenia
ani sporządzenia aktu (i chrztu)
PS o raptularzach (raptularzu) też warto pomyśleć
numerów też nie ma?
pewnie poczekasz trochę na dostęp do ksiąg (chyba, że do pierwopisów się wybierzesz), - sąsiednie akty też wartoby przejrzeć
treść aktu urodzenia Henryka..chyba, że coś źle widzę, nie zawiera jednoznacznej daty
ani urodzenia
-
Jurek_Plieth

- Kontakt:
Włodku,Sroczyński_Włodzimierz pisze:dziwne, że nie ma dat w aktach - bardzo dziwne
numerów też nie ma?
ani urodzenia
Drzewo mojej małżowinki to dla mnie nie sprawa życia i śmierci, toteż nie zamierzam sprawy dalej drążyć.
Posiadane kopie z USC są fragmentami księgi parafialnej przyciętymi z góry i z dołu tak, jak sie pani urzędniczce podobało; stad takie tam, a nie inne informacje.
Jako ciekawostkę tylko to tutaj przytoczyłem, a nie abyście za wszelką cenę musieli mi pomagać! Za co skądinąd dziękuję
Akt zgonu z Pabianic z 1832 roku:
"(...) stawili się Alex Pęcina żołnież nieprzytomny lat trzydzieści oraz (...tutaj dwóch kolejnych świadków...) i oświadczyli, że (...) umarła Józefa lat 3 mająca w niebytności ojca żołnierza"
Jak rozumiem "nieprzytomny" znaczy tutaj tyle co nieobecny? A jeśli tak, to czy ktoś ma pomysł dlaczego tak usilnie podkreślane było, że ojca-żołnierza przy śmierci córki nie było?
Ewa
"(...) stawili się Alex Pęcina żołnież nieprzytomny lat trzydzieści oraz (...tutaj dwóch kolejnych świadków...) i oświadczyli, że (...) umarła Józefa lat 3 mająca w niebytności ojca żołnierza"
Jak rozumiem "nieprzytomny" znaczy tutaj tyle co nieobecny? A jeśli tak, to czy ktoś ma pomysł dlaczego tak usilnie podkreślane było, że ojca-żołnierza przy śmierci córki nie było?
Ewa
-
Albin_Kożuchowski

Ile dni można rodzić? Bo trafiłem na taki zapis:
Nr 74. 1904-05-30 urodził się bliźniak Piotr s. Antoniego i Marianny K. , ochrzczony następnego dnia
Nr 75. 1904-06-03 urodził się bliźniak Antonina córka tych samych rodziców, w tej samej miejscowości, ochrzczona tego samego dnia
Tłumaczenie oczywiście skrócone, ale oddające sens kolejnych zapisów w księdze chrztów.
Pozdrawiam AlbinKoz.
- Brozek_Oskar

Witam. Mnie też bardzo ciekawią takie zapisy o bliźniakach. Kilka razy już na takie cuda trafiłem i nie wiem jak to można interpretować. Jeśli by chodziło o sam chrzest to dobrze, może drugi z bliźniaków był chory czy coś, ale jak jest napisane że urodzili się kilkanaście dni po sobie to już jest dziwne...Albin_Kożuchowski pisze:![]()
Ile dni można rodzić? Bo trafiłem na taki zapis:
Nr 74. 1904-05-30 urodził się bliźniak Piotr s. Antoniego i Marianny K. , ochrzczony następnego dnia
Nr 75. 1904-06-03 urodził się bliźniak Antonina córka tych samych rodziców, w tej samej miejscowości, ochrzczona tego samego dnia
Tłumaczenie oczywiście skrócone, ale oddające sens kolejnych zapisów w księdze chrztów.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
- e_karczmarczyk

Wojciech Podmagórski, młodszy brat mojego 3xpra-dziadka Michała, ożenił się stosunkowo wcześnie, w wieku 19 lat, niedługo potem urodził sie jego syn Jan.
Niestety Wojciechowi nie było dane długo cieszyć się życiem rodzinnym, ponieważ zmarł 01.06.1842 r. w wieku 25 lat. W akcie zgonu zapisano brutalną prawdę:
"Zostawił żonę Jadwigę z Zielińskich, syna Jana lat 6, starą sukmanę i dwie koszule"
Niestety Wojciechowi nie było dane długo cieszyć się życiem rodzinnym, ponieważ zmarł 01.06.1842 r. w wieku 25 lat. W akcie zgonu zapisano brutalną prawdę:
"Zostawił żonę Jadwigę z Zielińskich, syna Jana lat 6, starą sukmanę i dwie koszule"
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
-
Marynicz_Marcin

Wiek akurat nic tu do rzeczy nie ma, bo pewnie są i tacy co mają udokumentowanych 80-letnich ojców.
To, że Kanty jest przypisywany Janowi, to akurat nie problem, ale czemu nie zapisać po prostu Jan?
To, że Kanty jest przypisywany Janowi, to akurat nie problem, ale czemu nie zapisać po prostu Jan?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Joanna_Lewicka