Absurdy, kiksy i inne kwiatki w zapisach metrykalnych

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

Czym się zajmowali rodzice Henryka -- jaką wagę przywiązywali do kalendarza, fakt ze 1 stycznia jest dosyć szczególną datą i łatwo ją zapamiętać, ale może rok był inny?

jaka była odleglosc czasowa między chrztem, a urodzinami
czy zapisy w księdze sa w kolejności daty chrztu? czy to ksiega oryginalna czy kopia

w 1924 powinny tez być księgi cywilne, czy sprawdzales?

Mój dziadek rejestrowal w urzędzie trzy corki razem i raczej jedna z nich ma datę urodzenia lipną (i takowa jest w jej dokumentach). Prawdopodobnie w księdze chrztu w parafii jest OK, ale nikomu nie chciało się sprawdzać (samej zainteresowanej też).

Pozdr Wm

PS

zajście w ciążę miesiąc po narodzinach dziecka jest rzadkie, ale chyba możliwe, przeżycie 6-miesięcznego wcześniaka chyba też możliwe, nawet w 1924.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jurku: czy znak zapytania po słowa siostrze był zamierzony? Tzn pokazujesz palcem na to, co może umknęło wypowiadającym się wcześniej? Możliwość, że w momencie urodzenia Henryka nie byli rodzeństwem?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Jurku: czy znak zapytania po słowa siostrze był zamierzony? Tzn pokazujesz palcem na to, co może umknęło wypowiadającym się wcześniej? Możliwość, że w momencie urodzenia Henryka nie byli rodzeństwem?
Podejrzewamy raczej z żoną, że mogli byc rodzeństwem przyrodnim...
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

czy to są kopie aktów urodzenia? aktów stanu cywilnego?
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Kaczmarek_Aneta pisze:Napisałeś Jurku, że posiadasz kopie aktów chrztu i podajesz dokładne daty urodzin.
Jak dokładnie brzmią zapisy o datach chrztu i datach urodzin w obu przypadkach? Mógłbyś zacytować te fragmenty?
Na życzenie.

Maria
Działo się to w mieście *** , o godz. pierwszej popołudniu zjawił się Henryk *** obywatel miasta *** lat dwadzieścia dziewięć mający, w obecności *** kasjera lat trzydzieści dwa i *** urzędnika lat pięćdziesiąt sześć i okazał nam dziecię płci żeńskiej urodzone w *** dnia 8 czerwca tysiąc dziwięćset dwudziestego trzeciego o godzinie dziewiątej wieczorem z jego małżonki (sic!) Eugenii z ***ich lat dwadzieścia pięć mającej.
Dziecięciu temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadane zostało imię Marya, a rodzicami chrzestnymi...

Henryk
Działo się to w mieście *** , o godz. pierwszej popołudniu zjawił się Henryk *** obywatel miasta *** lat dwadzieścia ...nieczytelne mający, w obecności *** i *** urzędnika i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone w *** dnia ...wszego tysiąc dziewięćset dwudziestego czwartego o godzinie dwunastej w nocy z jego małżonki Eugenii z ***ich lat dwadzieścia sześć mającej.
Dziecięciu temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadane zostało imię Henryk, a rodzicami chrzestnymi...
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:czy to są kopie aktów urodzenia? aktów stanu cywilnego?
To są kopie aktów chrztu podpisane przez proboszcza, a uzyskane z Urzędu Stanu Cywilnego miasta, gdzie urodziny w/w miały miejsce!
Dziwne, prawda?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

dziwne, że nie ma dat w aktach - bardzo dziwne
numerów też nie ma?
pewnie poczekasz trochę na dostęp do ksiąg (chyba, że do pierwopisów się wybierzesz), - sąsiednie akty też wartoby przejrzeć
treść aktu urodzenia Henryka..chyba, że coś źle widzę, nie zawiera jednoznacznej daty
ani urodzenia
ani sporządzenia aktu (i chrztu)

PS o raptularzach (raptularzu) też warto pomyśleć
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:dziwne, że nie ma dat w aktach - bardzo dziwne
numerów też nie ma?
pewnie poczekasz trochę na dostęp do ksiąg (chyba, że do pierwopisów się wybierzesz), - sąsiednie akty też wartoby przejrzeć
treść aktu urodzenia Henryka..chyba, że coś źle widzę, nie zawiera jednoznacznej daty
ani urodzenia
ani sporządzenia aktu (i chrztu)

PS o raptularzach (raptularzu) też warto pomyśleć
Włodku,
Drzewo mojej małżowinki to dla mnie nie sprawa życia i śmierci, toteż nie zamierzam sprawy dalej drążyć.
Posiadane kopie z USC są fragmentami księgi parafialnej przyciętymi z góry i z dołu tak, jak sie pani urzędniczce podobało; stad takie tam, a nie inne informacje.
Jako ciekawostkę tylko to tutaj przytoczyłem, a nie abyście za wszelką cenę musieli mi pomagać! Za co skądinąd dziękuję :)
Tajgete

Sympatyk
Adept

Post autor: Tajgete »

Akt zgonu z Pabianic z 1832 roku:

"(...) stawili się Alex Pęcina żołnież nieprzytomny lat trzydzieści oraz (...tutaj dwóch kolejnych świadków...) i oświadczyli, że (...) umarła Józefa lat 3 mająca w niebytności ojca żołnierza"

Jak rozumiem "nieprzytomny" znaczy tutaj tyle co nieobecny? A jeśli tak, to czy ktoś ma pomysł dlaczego tak usilnie podkreślane było, że ojca-żołnierza przy śmierci córki nie było?

Ewa
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

:?:

Ile dni można rodzić? Bo trafiłem na taki zapis:
Nr 74. 1904-05-30 urodził się bliźniak Piotr s. Antoniego i Marianny K. , ochrzczony następnego dnia

Nr 75. 1904-06-03 urodził się bliźniak Antonina córka tych samych rodziców, w tej samej miejscowości, ochrzczona tego samego dnia

Tłumaczenie oczywiście skrócone, ale oddające sens kolejnych zapisów w księdze chrztów.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Albin_Kożuchowski pisze::?:

Ile dni można rodzić? Bo trafiłem na taki zapis:
Nr 74. 1904-05-30 urodził się bliźniak Piotr s. Antoniego i Marianny K. , ochrzczony następnego dnia

Nr 75. 1904-06-03 urodził się bliźniak Antonina córka tych samych rodziców, w tej samej miejscowości, ochrzczona tego samego dnia

Tłumaczenie oczywiście skrócone, ale oddające sens kolejnych zapisów w księdze chrztów.
Witam. Mnie też bardzo ciekawią takie zapisy o bliźniakach. Kilka razy już na takie cuda trafiłem i nie wiem jak to można interpretować. Jeśli by chodziło o sam chrzest to dobrze, może drugi z bliźniaków był chory czy coś, ale jak jest napisane że urodzili się kilkanaście dni po sobie to już jest dziwne... :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Post autor: e_karczmarczyk »

Wojciech Podmagórski, młodszy brat mojego 3xpra-dziadka Michała, ożenił się stosunkowo wcześnie, w wieku 19 lat, niedługo potem urodził sie jego syn Jan.
Niestety Wojciechowi nie było dane długo cieszyć się życiem rodzinnym, ponieważ zmarł 01.06.1842 r. w wieku 25 lat. W akcie zgonu zapisano brutalną prawdę:
"Zostawił żonę Jadwigę z Zielińskich, syna Jana lat 6, starą sukmanę i dwie koszule"
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Marynicz_Marcin pisze:W księdze chrztów parafii Odrowąż znalazłem wpis :
"Stawił się Kanty Gębski rolnik lat 56"
:)
Jeśli zaś chodzi o wiek, to sam mam metryki,gdzie ojciec ma 60 z hakiem lat, a małżonka 40.
:)
Nadal nie jestem pewien czy obydwa imiona istnieją:D
k.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Wiek akurat nic tu do rzeczy nie ma, bo pewnie są i tacy co mają udokumentowanych 80-letnich ojców.
To, że Kanty jest przypisywany Janowi, to akurat nie problem, ale czemu nie zapisać po prostu Jan?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Widocznie przywiązywano wagę do patrona, a był nim Jan Kanty i nie chciano zapisywać po prostu Jan (jakiś Jan, nie wiadomo który), ale naturalnie samo "Kanty" to już bzdurka.
Mój pradziadek miał na imię Bolesław Bazyli Stanisław Kostka - oczywiście trojga imion.
Pozdrawiam-
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”