Kurkiewicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kurkiewicz_Mariusz

Sympatyk

Kurkiewicz Lucjan -Poszukuję informacji

Post autor: Kurkiewicz_Mariusz »

Poszukuje informacji o Lucjanie Kurkiewiczu. Z wywiadu przeprowadzonego z rodziną, wiem tylko tyle, że Lucjan Kurkiewicz ur.1905 roku, syn Szczepana i Józefy z Komorków.
W czasie II wojny światowej Lucjan Kurkiewicz trafił do więzienia lub do szpitala (rozbieżne informacje) w Bydgoszczy . Tam zmarł prawdopodobnie na tyfus.
Chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę szukać jakiegoś śladu. Moim celem jest odnalezienie dokumentów( jeśli się zachowały) i grobu.

Pozdrawiam
Kurkiewicz_Mariusz

Sympatyk

Kurkiewicz Antoni. Szukam danych.

Szukam informacji o Antonim Kurkiewiczu, który był żonaty z Marianną. Mieli oni syna Józefa Kurkiewicza (1800-1856) był on żonaty z Julianną z Leśniewskich (1804-1873).Mieszkali prawdopodobnie w Otmianowie.
Kurkiewicz_Mariusz

Sympatyk

Jak odnaleźć ślad przodków ?

Witam
Mam do Was pytanie może ktoś mi coś pomoże, otóż siostra mojego pra dziadka ur 1896 - Eleonora Kurkiewicz- prawdopodobnie opuściła dom rodzinny i wyjechała do jakiegoś dużego miasta(chciałbym odnaleźć chociażby akt zgonu) . Posiadam tylko jej akt ur.w archiwum w którym mogłoby to być nie ma. Czy ktoś wie gdzie tego dalej można szukać. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj

poprosimy więcej danych - w jakiej miejscowości urodziła się Eleonora ? Czy posiadasz jakieś inne fakty na jej temat z przekazów rodzinnych, np. czy wyszła za mąż ?
O jakim archiwum piszesz ? Co mogłoby być - akt zgonu ? Skąd sugestia, że w tym archiwum ?

Pozdrawiam

Aneta
Awatar użytkownika
Józef_Lis

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Józef_Lis »

A próbowałeś przez PCK ?
Józek
Kurkiewicz_Mariusz

Sympatyk

Nie próbowałem przez PCK.
Z tego co wiem to Eleonora poznała jakiegoś człowieka i wyjechała do W-wy.Z kwerendy którą przeprowadzili dla mnie w AP we Włocławku wynika, że Eleonora ur. się 1896 we Mstowie wieś gmina Chodecz powiat włocławek. Córka Szczepana i Józefy z domu Komorek. Rodzeństwo Ignacy , Stanisław, Lucjan, Salomea, Marianna. To wszyskie dane jakimi dysponuje . Pomóżcie gdzie dalej mam szukać.
Awatar użytkownika
Józef_Lis

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Józef_Lis »

Można jeszcze poszukać w książkach telefonicznych . Choć jeśli ktoś chciał się ukryć ,to ciężko będzie go znaleźć. A w PCK wcale tak długo się nie czeka .
Pozdrawiam
Józek
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Proponuję sprawdzić jeszcze w metrykach kościelnych (unikacie). Przy aktach urodzenia często robiono dopiski dotyczące późniejszych zdarzeń z życia danej osoby (ślub, zgon). Jeśli nie ma dopisku w duplikacie, to może będzie w unikacie?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Mariuszu

a jaka jest Twoja wiedza na temat rodzeństwa Eleonory? Pytam, bo czasem natykamy się na krewnych niejako przy okazji.
Z Warszawą nie będzie łatwo, tym bardziej właśnie, że Eleonora mogła zmienić nazwisko, jeśli wyszła za mąż.
Być może Eleonora już jako mężatka np. występowała w roli chrzestnej dziecka swojego brata lub siostry?

Pozdrawiam
Aneta
Kurkiewicz_Mariusz

Sympatyk

1.Akt urodzenia syna Stanisława z 1894 roku,
Dzieci Szczepana i Józefy
1. akt ur syna Staniasława z 1894
2.Akt urodzenia córki Eleonory z 1896 roku,
3.Akt urodzenia syna Ignacego z 1900 roku,
4.Akt urodzenia córki Marianny z 1902 roku,
5.Akt urodzenia Lucjana z 1905 roku,
6.Akt urodzenia córki Salomei z 1908 roku,
Posiadam tylko te akta na chwile obecną więc droga Aneto nie mogę stwierdzić czy któreś z nich było rodzicem chrzestnym u któryś z dzieci. Pozdrawiam
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Sprawdzić międzywojenne akta gminy - księgi ludności stałej, kontrola ruchu ludności, sprawy meldunkowe i kwartalne wykazy zaślubionych.

t.
Kurkiewicz_Mariusz

Sympatyk

Kurkiewicz Eleonora, Marianna - poszukuję

T: "Marianna i Eleonora Kurkiewicz - poszukuję"

Witam
Pragnę poznać losy dwóch sióstr rodzonych mojego pradziadka. Eleonora ur 1896 Marianna ur 1902 r wyjechała gdzieś z jakimś mężczyzną, który prawdopodobnie był listonoszem, rodzice Szczepan i Józefa z domu Komorek.Pradziadek miał jeszcze kilkoro rodzeństwa ale mam ich w miarę "rozpracowanych". Na chwile obecną szukałem w AP i na portalach. Do PCK zwróciłem się o odnalezienie grobu pradziadka ale nie prosiłem ich o poszukiwanie sióstr może to był błąd ? Gdzie jeszcze mozna szukać ?Pozdrawiam
Kurkiewicz_Mariusz

Sympatyk

Kurkiewicz z okolic z powiatu włocławskiego

Witam

Poszukuję ludzi o nazwisku Kurkiewicz z okolic Chodcza, Włocławka, Lubienia Kuj., Kutna ewentualnie innych województw w celu poszukiwań wspólnych przodków i weryfikacji akt, dokumentów.
Poszukuję osób , które w swoim środowisku zetkneli się z osobami o tym nazwisku i mogą znać ich historie.

Nawiążę kontakt Mariusz Kurkiewicz

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”