Mariawici

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Witold_Witkowski

Sympatyk

Mariawici

Post autor: Witold_Witkowski »

W okolicach Płońska było wiele świątyń Mariawitów. Zupełnie nie mam pojęcia jak dużymi byli schizmatykami i czy też mieli obowiązek prowadzić ksiegi metrykalne?
Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji w starych i nowych wątkach snujących wokół aktów urodzenia, ale przecież i historii i zmyślenia na temat przeszłości.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witku

wysortowałam wszystkie mariawickie asc, jakie można znaleźć w archiwach:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

Pozdrawiam
Aneta
Witold_Witkowski

Sympatyk

Widzisz Aneto, ale Radzyminka nie ma. Tam lub w Cholewach czy Radzyminie jest na 100% świątynia Mariawitów. Jesteś jak zwykle nieoceniona w podejmowaniu lub ciągnięciu różnych wątków. Pozdrawiam i czekam też na jakieś nowe inspiracje. :)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witku

"Wspólnota mariawicka działała początkowo w ramach Kościoła rzymskokatolickiego zachowując jego zwyczaje i praktyki pobożnościowe, jednak w 1906, po ekskomunice nałożonej przez papieża Piusa X na założycielkę i księdza Jana Kowalskiego, została z niego wyłączona" - Za: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mariawityzm

Nie piszesz, jaki okres Cię interesuje, ale aktów sprzed 1906 trzeba szukać w asc rzymskokatolickich - to pewnie wiesz.

Pozdrawiam
Aneta
Witold_Witkowski

Sympatyk

Mnie ta wspólnota Aneto interesuje na przełomie wieków, bo na razie tam siedzę w swoich poszukiwaniach. Nie jestem też pewien czy ktoś z moich przodków należał do niej, ale ich bliskość może okazać się znacząca. Przynam uczciwe, ze nie wiedziałem o tej cezurze 1906 roku...
Pozdrawiam Witek
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Jakiego wyznania byli przodkowie ?

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Dzień Dobry.
Mam problem ze znalezieniem metryk urodzenia przodków, ponieważ nie bardzo wiem jakiego mogli być wyznania. Szukam aktów urodzenia moich prapradziadków. Ich córka czyli moja prababka była chrzczona w parafii mariawickiej w Błoniu koło Warszawy w 1911 roku. Jak podaje baza pradziad parafia mariawicka istnieje tam od 1907 roku. Więc w jakich parafiach mogli być chrzczeni jej rodzice skoro w Błoniu nie było jeszcze kościoła mariawitów?

Pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Mariawityzm wywodzi się z Kościoła Katolickiego i powstał w końcu XIX w. Czyli przodkowie Twojej prababci powinni się odnaleźć w okolicznych parafiach rzymsko-katolickich.
Zajrzyj do Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Mariawityzm

Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Witam.
Dziękuję za odpowiedź. Szukałem w księgach parafialnych wyznania rzymsko-katolickiego w Błoniu i niestety nic nie znalazłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”