Nazwiska w moim drzewie (eellaa)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nazwiska w moim drzewie (eellaa)
Witajcie,
ponieważ robię przegląd mojego drzewa, aby pokazać rodzinie co do tej pory udało się ustalić, publikuję nazwiska występujące w moim drzewie w linii prostej, wraz z przybliżonymi okolicami, w których występują (wg stanu mojej aktualnej wiedzy, więc w niektórych przypadkach jeszcze nie wiem, czy skąd może nie napłynęli w te okolice).
Bedę oczywiście wdzięczna, jeżeli ktoś zobaczy "coś" znajomego i się podzieli.
świętokrzyskie - par.Jastrząb, Mirzec, Kierz Niedźwiedzi i okolice:
Kowalczyk
Kuźdub (Kuźdup)
Parszewski (Parszowski, Parszoski)
Derlatka
Sasal
Sieczka
Wątły
Borek
Strzelec
Kloch
Czubak
par.Opole Lubelskie i okolice:
Banach
Kosik
Łach
Suder
Tudryj
Czarnota
Wiatr
okolice Mławy:
Burkacki
Lachowicz
(lista edytowana 2014.11.13)
dane, jakie narazie posiadam obejmują lata od ok. 1800-1830r (w zależności od rodziny).
........................
pozdrawiam,
Ela
ponieważ robię przegląd mojego drzewa, aby pokazać rodzinie co do tej pory udało się ustalić, publikuję nazwiska występujące w moim drzewie w linii prostej, wraz z przybliżonymi okolicami, w których występują (wg stanu mojej aktualnej wiedzy, więc w niektórych przypadkach jeszcze nie wiem, czy skąd może nie napłynęli w te okolice).
Kowalczyk
Kuźdub (Kuźdup)
Derlatka
Sasal
Sieczka
Wątły
Borek
Strzelec
Kloch
Czubak
Banach
Kosik
Łach
Suder
Tudryj
Czarnota
Wiatr
okolice Mławy:
Burkacki
Lachowicz
dane, jakie narazie posiadam obejmują lata od ok. 1800-1830r (w zależności od rodziny).
........................
pozdrawiam,
Ela
Ostatnio zmieniony czw 13 lis 2014, 19:23 przez eellaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vonklinkoff

nazwiska w moim drzewie (eellaa)
Derlatka to swietokrzyskie nazwisko z okolic Skarzyska i Radomia. U mnie w drzewie tylko Ryszard (ca 1935) i jego corka Małgorzata.
Maciej
Maciej
Maciej
-
Piotr_Juszczyk

Parszewski - Wąchock, ale początek XIX wieku.
Derlatka - Wąchock
Kuźdub-Wąchock
Derlatka - Wąchock
Kuźdub-Wąchock
-
Janina_Tomczyk

Moja babcia ze strony Taty nazywała się z domu Stanisława Lachowicz i w 1887 r wzięła ślub w Głownie z moim dziadkiem Janem Janiszewskim ur w 1863 r. Tu znalazłam dane mojej rodziny o nazwisku Janiszewski z Głowna k/Łodzi, ale nie ma danych dotyczących rodziny o nazwisku Lachowicz i usilnie poszukuję takich informacji. Jak sądzę babcia mogła być w podobnym wieku do dziadka lub młodsza np. 1870 rocznik i niekoniecznie pochodzić z Głowna.Babcia zmarła w dniu moich urodzin 25.10.1945 r i tylko tej daty mogę być pewna. Księgi z Głowna dość dokładnie odczytała Pani Eliza, ale nazwisko Lachowicz występuje tam tylko raz i dotyczy osoby urodzonej w 1888 r. Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie informacje dotyczące Lachowiczów.
Re: nazwiska w moim drzewie (eellaa)
vonklinkoff pisze:Derlatka to swietokrzyskie nazwisko z okolic Skarzyska i Radomia. U mnie w drzewie tylko Ryszard (ca 1935) i jego corka Małgorzata.
moja prababcia Józefa z d.Derlatka - mam notatkę, że urodziła się w 1907r. w m.Gadka/Gatka - zakładałam, że to może Gatka pod Mławą, ale jest też Gatka k/Mirca, więc muszę w takim razie zbadać obydwa rejony.Piotr_Juszczyk pisze: Parszewski - Wąchock, ale początek XIX wieku.
Derlatka - Wąchock
Kuźdub-Wąchock
co do Lachowiczów - moja praprababcia ur. prawdopodobnie w 1853r. w Zaborowie koło Stupska to Marianna z d.Lachowicz. Będę pisała do AP Mława aby odszukać akt urodzenia - mogę dać znać jak go uzyskam i może dowiemy się coś więcej o nazwisku Lachowicz.Janina_Tomczyk pisze: Moja babcia ze strony Taty nazywała się z domu Stanisława Lachowicz i w 1887 r wzięła ślub w Głownie z moim dziadkiem Janem Janiszewskim ur w 1863 r. Tu znalazłam dane mojej rodziny o nazwisku Janiszewski z Głowna k/Łodzi, ale nie ma danych dotyczących rodziny o nazwisku Lachowicz i usilnie poszukuję takich informacji. Jak sądzę babcia mogła być w podobnym wieku do dziadka lub młodsza np. 1870 rocznik i niekoniecznie pochodzić z Głowna.Babcia zmarła w dniu moich urodzin 25.10.1945 r i tylko tej daty mogę być pewna. Księgi z Głowna dość dokładnie odczytała Pani Eliza, ale nazwisko Lachowicz występuje tam tylko raz i dotyczy osoby urodzonej w 1888 r.
.......................................
pozdrawiam,
Ela
-
Staporek_Kamil

Gadka - parafia Mirzec, informacji na temat nazwiska Derlatka szukaj w Genetece w księgach z Wąchocka. Osoby o tym nazwisku zamieszkiwały na przełomie XIX i XX wieku wsie w okolicach Wąchocka: Wielka Wieś, Parszów, Majków
Kamil Stąporek
-
kasia_wróbel

A ja mam pytanie do eellaa odnośnie nazwiska Czarnota. Czy jakaś kobieta z Pani linii wyszła za Hanusiaka? (lub kogoś o podobnym nazwisku) Bo w rodzinie męża było nazwisko Czarnota i nie wiem, czy to tylko zbieg okoliczności.
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
Staporek_Kamil

I jeszcze nazwisko Pająk - podobnie jak Derlatka okolice Wąchocka - głównie Wielka Wieś, Węglów, Parszów
Kamil Stąporek
-
Staporek_Kamil

Dla Mirca (do tej parafii należała Gadka) u mormonów są mikrofilmy z aktami z lat 1810 - 1884 natomiast w AP Kielce akta z lat 1826 - 1908 ( z tego 1826-1884 na mikrofilmach dostępnych w obrocie międzyarchiwalnym)
Kamil Stąporek
Uaktualniłam lekko listę, względem parafii lub dodania nowych nazwisk.
Dziękuję za wszelkie wskazówki, dzięki niektórym z nich mogłam zrobić większe postępy w poszukiwaniach.
pozdrawiam,
Ela
Dziękuję za wszelkie wskazówki, dzięki niektórym z nich mogłam zrobić większe postępy w poszukiwaniach.
niestety, na dzień dzisiejszy nie mam Hanusiaka w swoim drzewie.A ja mam pytanie do eellaa odnośnie nazwiska Czarnota. Czy jakaś kobieta z Pani linii wyszła za Hanusiaka? (lub kogoś o podobnym nazwisku) Bo w rodzinie męża było nazwisko Czarnota i nie wiem, czy to tylko zbieg okoliczności.
Niestety, takiej osoby również nie mam narazie u siebie.Derlatka to swietokrzyskie nazwisko z okolic Skarzyska i Radomia. U mnie w drzewie tylko Ryszard (ca 1935) i jego corka Małgorzata.
Maciej
pozdrawiam,
Ela
-
Magdalena_Adach

Re: Nazwiska w moim drzewie (eellaa)
eellaa pisze:Witajcie,
Kowalczyk
Kuźdub (Kuźdup)
Derlatka
Sasal
Sieczka
Wątły
Borek
Strzelec
Kloch
Czubak
Banach
Kosik
Łach
Suder
Tudryj
Czarnota
Wiatr
okolice Mławy:
Burkacki
Lachowicz
........................
pozdrawiam,
Ela
Witam,
nazwiska Kosik i Banach, jak również Łach z par. Opole Lubelskie występują w moim drzewie - dzięki uprzejmości pewnych Panów z forum- Banach: praprababka Katarzyna - rodzice: Bartłomiej i Marianna Czarnota i prapradziadek Franciszek Kosik s. Karola i Małgorzaty Łach, rodzice Małgorzaty: Stanisław i Katarzyna Wołoch, rodzice Karola: Jędrzej i Katarzyna Wicha
pozdrawiam
Magdalena Adach
-
Sawicki_Julian

Witam Elu, u mnie dziadek walczący u boku Piłsudskiego, czyli ojciec mojej mamy jest z nazwiskiem - Borek. Na ten temat mam trochę wiadomości, długi opis skąd pochodzą od p. Darka Kaliny z Kielc. Z mojego śledztwa wiem ze pochodzą z wyspy Wolin, jako przybysze z Niemiec ( nawisko chyba Borck ). Paprocki w 1320 roku wymiania ich jako hrabiów wojewodów i buiskupów poznańskich, gniazdo ich to w sandomierskim za Wisłą to - Borki Wielkie. W kieleckim są we wsi np. Łabedziów i Szczeczno koło Daleszyc i Kielc. Moi są ze Świętomarzy zapisani już w 1698 r. w metrykach, jeśli potrzeba to mogę to od p. Darka podać tutaj, a o moich na prywatną pocztę ; pozdrawiam - Julian
Witaj Elu, w moim drzewie występuje nazwisko Strzelec z Mirca. Mój 4xpradziadek miał na imię Leonard mieszkał w Mircu, a jedna z jego córek wyszła za mąż za Antoniego Borka. Pozdrawiam Ania.
Witaj Aniu,AniaS pisze:Witaj Elu, w moim drzewie występuje nazwisko Strzelec z Mirca. Mój 4xpradziadek miał na imię Leonard mieszkał w Mircu, a jedna z jego córek wyszła za mąż za Antoniego Borka. Pozdrawiam Ania.
Moj 4xpradziadek Leonard Strzelec urodzony okolo 1824r, żonaty z Franciszka Spadlo w roku 1845 w Gatce kolo Mirca. Ich corka Marianna moja 3xprababcia ur.1864 wyszła za Antoniego Borka.
Prośba o kontakt na priv
Pozdrawiam, Ela