Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jurekzur

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: jurekzur »

Przepraszam nie dopisałem
W poczekalni wszystkie wyższe nr od http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 031243.JPG
Pisząc post miałem na myśli genbazę i tam wyższe od nr zdjęcia 106
Sądząc po sygnaturze księgi aktów powinno być dużo więcej
Pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Jurek
Czasami coś nie przejdzie przy wysyłce jutro w genbazie powinno być już wszystko dobrze
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Pani Elizo!

Mogę opisać szczegółowo część danych dotyczących Janiszewskich z Głowna, gdyż jest to rodzina mego taty Władysława Janiszewskiego, ale gdzie są zdjęcia tych akt znalezionych przez Panią w AP Łódź? Jestem od kilku dni na tym portalu i nie wiem jak szukać tych aktów, których lata i numery Pani odnalazła. Mogę sama odczytać z języka rosyjskiego.

Pozdrawiam serdecznie
Janina Tomczyk
vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Chcialbym sie spytac li tylko o Bolimów 1908-09 - czy było to tez fotografowane? :)

edit: wlasnie zobaczylem nowododane pliki w metrykach, tak wiec pytanie jest juz nieaktualne :)
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Janina_Tomczyk pisze:Pani Elizo!

Mogę opisać szczegółowo część danych dotyczących Janiszewskich z Głowna, gdyż jest to rodzina mego taty Władysława Janiszewskiego, ale gdzie są zdjęcia tych akt znalezionych przez Panią w AP Łódź? Jestem od kilku dni na tym portalu i nie wiem jak szukać tych aktów, których lata i numery Pani odnalazła. Mogę sama odczytać z języka rosyjskiego.

Pozdrawiam serdecznie
Janina Tomczyk
Pani Janino
Sprawa Głowna jest następująca ja robiłam indeksacje z ksiąg kościelnych a nie ma zgody na to aby zdjęcia były dostępne w internecie.Obecnie trwa dygitalizacja w AP Łódź i trzeba poczekać cierpliwie aż zostaną zrobione zdjęcia ksiąg jakie znajdują się w archiwum w Łodzi.W tej chwili jest przerwa w fotografowaniu zasobów w Łodzi ze względu na remont pomieszczenia w którym robiłam zdjęcia prace zostaną wznowione w styczniu ale trudno mi określić kiedy księgi z Głowna będą fotografowane.
pozdrawiam serdecznie
Eliza

Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

witam
konczę juz małzenstwa łodx 1892 i chce wziąć cos z Wielunia to gdzie mam zobaczyć co jest wolne i gdzie zarezerwować te do indeksacji. Włodek Sroczynski mowi czemu nie czytasz całosci tematu,ale w tym przypadku to 49 stron z czego 46 mnie nie interesuje.
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witaj Jerzy,

wszystko jest napisane w genetekowych Planach. Czyli co jest wolne oraz do kogo sie zwrocic po material.
W przypadku Wielunia piszesz do mnie na mail znany ;)

Pozdrawiam,
Marta
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

eliza1952 pisze:
Janina_Tomczyk pisze:Pani Elizo!

Pozdrawiam serdecznie
Janina Tomczyk
Pani Janino
Sprawa Głowna jest następująca ja robiłam indeksacje z ksiąg kościelnych a nie ma zgody na to aby zdjęcia były dostępne w internecie.Obecnie trwa dygitalizacja w AP Łódź i trzeba poczekać cierpliwie aż zostaną zrobione zdjęcia ksiąg jakie znajdują się w archiwum w Łodzi.W tej chwili jest przerwa w fotografowaniu zasobów w Łodzi ze względu na remont pomieszczenia w którym robiłam zdjęcia prace zostaną wznowione w styczniu ale trudno mi określić kiedy księgi z Głowna będą fotografowane.
Witam Pani Elizo

Serdecznie dziękuję za odpowiedź i cierpliwie poczekam na zdjęcia z Łodzi. Jeśli chodzi o parafię w Głownie to dwa lata temu rozmawiałam telefonicznie na temat ksiąg parafialnych z ówczesnym proboszczem-pasjonatem dziejów Głowna. Teraz napisałam prośbę o udostępnienie e-mailem tych konkretnych akt lub tylko danych moich pradziadków, ale nie uzyskałam jakiejkolwiek odpowiedzi. Muszę poczekać do wiosny i jeśli zdrowie pozwoli pojadę do Głowna lub do AP Łódź i poszukam tych akt jeśli nie uda się do tego czasu ich sfotografować. Jestem Pani bardzo wdzięczna za wykonaną pracę i serdecznie pozdrawiam.

Janina Tomczyk
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Pani Janino
Dla Pani mały prezent pod choinkę
Akt nr 3/1887 ślub 9 luty Zabrzuśnia Jan Janiszewski 23 lata ojciec Mateusz i Marianna Koszewska i Stanisława Lachowicz lat 20 urodzona Żychlin? ojciec Józef Lachowicz i Florentyna Galska
pozdrawiam serdecznie
Eliza

Janina_Tomczyk

Nieaktywny

eliza1952 pisze:Pani Janino
Akt nr 3/1887 ślub 9 luty Zabrzuśnia Jan Janiszewski 23 lata ojciec Mateusz i Marianna Koszewska i Stanisława Lachowicz lat 20 urodzona Żychlin? ojciec Józef Lachowicz i Florentyna Galska
Och, miła Pani Elizo!

Mam łzy w oczach widząc ten akt! Moja babcia Stanisława Janiszewska z d. Lachowicz zmarła w dniu moich urodzin 25.10.1945 r i nigdy jej nie poznałam, zresztą tak jak dziadka Jana. Mój tata rocznik 1892 ożenił się późno, bo opiekował się swoją matką i sześciorgiem rodzeństwa ( te akta ich urodzin także Pani odnalazła!).Najmłodsza córka Julia Helena Janiszewska urodziła się w 1908 r więc wynika z tego, że dziadek zmarł mniej więcej ok.roku 1910-1915. Niestety moja mama nie przywiązywała wagi do papierów i zdjęć (w przeciwieństwie do mego taty) i niestety wszystko zniszczyła. Jestem jedynaczką i jedyną osobą, która może spisać dzieje naszej rodziny, bo część rodzeństwa taty była bezdzietna , a część ich dzieci już nie żyje.

Jestem Pani ogromnie wdzięczna i z całego serca życzę radości przy świątecznych spotkaniach z Pani rodziną oraz szczęścia i spełnienia zamierzeń w Nowym Roku 2013.

Janina Władysława Tomczyk z d.Janiszewska :D
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Janina_Tomczyk pisze:
eliza1952 pisze:Pani Janino
Och, miła Pani Elizo!

Mam łzy w oczach widząc ten akt! Moja babcia Stanisława Janiszewska z d. Lachowicz zmarła w dniu moich urodzin 25.10.1945 r i nigdy jej nie poznałam, zresztą tak jak dziadka Jana. Mój tata rocznik 1892 ożenił się późno, bo opiekował się swoją matką i sześciorgiem rodzeństwa ( te akta ich urodzin także Pani odnalazła!).Najmłodsza córka Julia Helena Janiszewska urodziła się w 1908 r więc wynika z tego, że dziadek zmarł mniej więcej ok.roku 1910-1915. Niestety moja mama nie przywiązywała wagi do papierów i zdjęć (w przeciwieństwie do mego taty) i niestety wszystko zniszczyła. Jestem jedynaczką i jedyną osobą, która może spisać dzieje naszej rodziny, bo część rodzeństwa taty była bezdzietna , a część ich dzieci już nie żyje.

Jestem Pani ogromnie wdzięczna i z całego serca życzę radości przy świątecznych spotkaniach z Pani rodziną oraz szczęścia i spełnienia zamierzeń w Nowym Roku 2013.

Janina Władysława Tomczyk z d.Janiszewska :D
Pani Elizo,

Miejsce wymienione w akcie małżeństwa moich dziadków z 1887 r. to Zabrzeźnia - obecnie to rezerwat przyrody w granicach miasta Głowno. Zastanawiam się teraz czy tam brali ślub (jakiś kościół lub kaplica?), czy tam mieszkali, czy jest to miejsce urodzenia mojego dziadka? Mam teraz zagadkę do rozwiązania, ale ja uwielbiam zagadki! Jeśli chodzi o Lachowiczów to możliwe jest miejsce urodzenia babci w Żychlinie, bo w okolicy Kutna mieszkało dużo Lachowiczów, a Żychlina do Głowna jest stosunkowo blisko. Dzięki Pani wysiłkom i dociekliwości odnalazłam prawdopodobnie pradziadka Mateusza Janiszewskiego ur.1832 r.- Dmosin, oraz prapradziadka. Tu muszę dokonać dokładnych sprawdzeń gdyż jak sobie przypominam ciocia urodzona w 1889 r mówiła mi o grobach rodzinnych na cmentarzu w Dmosinie. Nie ma dla mnie bardziej fascynującego poznawania historii jak przez genealogię.

Bardzo serdecznie dziękuję za prezent pod choinkę i już nie zawracam głowy. Przepraszam!
Janina Władysława Tomczyk z d. Janiszewska
kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasia_wróbel »

Witam,
chciałabym się dowiedzieć, gdzie mogę znaleźć skany z aktów urodzeń/małżeństw/zgonów z zasobu AP w Łodzi (czyli do 1873) dotyczących: Dmenina, Gidel, Pławna i Radomska? Bo widzę, że nie ma ich na liście (wpis 1 w tym wątku)
dziękuję
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Witam
Jeśli nie ma na liście to znaczy,że jeszcze nie ma skanów zasób AP Łódź jest bardzo duży a digitalizacja zaczęła się pod koniec marca tego roku trzeba cierpliwie czekać albo przeglądać osobiście w archiwum na mikrofilmach
pozdrawiam serdecznie
Eliza

kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasia_wróbel »

Dziękuję za odpowiedź.
Osobiście to dopiero mogłabym pojechać na wiosnę, koło kwietnia... więc... poczekam, a jakby nikt nie chciał wcześniej zdigitalizować, to wtedy pojadę i zrobie kopię:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”