Znani w ludzie w drzewie lub powiązani

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Rutar

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Znani w ludzie w drzewie lub powiązani

Post autor: Rutar »

Witam,

chciłabym się spytać czy w trakcie poszukiwań często komus zdarza się znaleźć w drzewie lub powiązanych z rodziną ludzi mniej lub bardziej znanych z historii?

Ja mam Maksymiliana Gierymskiego i jego siostrę Balbinę jako rodziców chrzestnych mojego 3xpradziadka.
Oraz Henryka Kocembe (chestnego mojego dziadka)jednego z dowódców AK pod Łowiczem zamordowanego przez gestapo w 1942.

Pozdrawiam

Rutar
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Witam :)

Pola Negri (wł. Apolonia Chałupiec) - prawnuczka mojego 2x pradziadka.

Pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Mój 40 x pradziadek był bratem Piasta Kołodzieja o czym zaszczycony, nie chwaląc się powiadamia
Staszek Pieniążek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

To jest raczej sprawa uznaniowa i rozmiaru naszej wyobraźni, kto jest znany i jak udokumentowane takie powiązania. Ostatnio doszłam do wniosku, że także Kaczyńscy będą pewnie krewniakami, tylko w okresie przednazwiskowym jeszcze, wioska Kaczyn była blisko wioski Kiełczew, a te okolice zamieszkane w średniowieczu przez Pomianów.

A z II wojny światowej, czy znany jest Jan Niedziński? Jako jeden z 50-ciu z wiersza Władysława Broniewskiego jest niewątpliwie znany:
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3321 ... index.html
A Witold Rościszewski, no ja się o nim uczyłam, zanim się dowiedziałam, że jest krewniakiem:
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3316 ... index.html

A ze współcześnie żyjących, to na pewno w Brazylii (a i na świecie) jest znany wnuk brata mojej babci C. Grebogi, jako jeden z najczęściej cytowanych brazylijskich naukowców, fizyk. Potomek polskiej emigracji do Brazylii (Gryboś). W Polsce mało kto o nim słyszał, ale ostatnio zapytałam klienta fizyka co mówią o moim kuzynie, i po zbadaniu sprawy dostałam odpowiedź, że mówią dobrze i dużo (w gronie naukowców), odetchnęłam z ulgą bo już podejrzewałam, że jest "celebrytą".
Naukowców jeszcze kilka osób by się znalazło, ale czy każdy naukowiec jest znany? To pojęcie względne bardzo.

Więcej zdecydowanie mam tych nieznanych, aż za bardzo nieznanych, bo nawet rodzinie, w tym mi samej. I nie kojarzę jakoś żadnych artystów.

Łucja
Ostatnio zmieniony ndz 26 lip 2015, 22:58 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Mimo kpiącego tonu Staszka przyznam się, że szukam powiązań ze znanymi osobami. Na pewno dla podbudowania swojego ja.
Mam też uzasadnienie bardziej rozsądne. Przekazując wiedzę synkowi o historiii, łatwiej jest go zainteresować, że to jakiś krewny, przodek zrobił coś. Jadąc na wakacje zbaczamy z drogi, aby zobaczyć gdzie mieszkali, co zrobili.
Z resztą do takich osób łatwiej jest dotrzeć, zachowały się po nich dokumenty, są wspominani w pamiętnikach naprawdę wielkich postaci. Aczkolwiek dzieje rodu Branickich czytałem z duszą na ramieniu czy przypadkiem jeden z moich przodków nie został wymieniony wśród popleczników Franciszka Ksawerego. Na szczęście nie. (muszę sprawdzić jeszcze listę kto podpisał Targowicę).
I cały czas pamiętam, że pradziadek i jego ojciec byli gospodarzami, a wcześniej owczarzami.
A to że ten czy ów jest w encyklopedii? To rodzina, a nie papierowe postaci.
Maciej
Rutar

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Rutar »

Jak byłem mały to zawsze chciałem znaleźć kogoś "znanego" więc mnie cieszy te dwa trafienia mimo że Gierymski to żaden krewniak tylko znajomy.
Ale cóż dotarłem na razie do początków XIX wieku.A wogóle to moi przodkowie to siedzieli w koncie i czekali aż wszystkie zawieruchy miną

Pozdrawiam :)

Rutar
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

Znanych ludzi, powszechnie znamy. A kogo obchodzą ludzie, których „ja mam” w moim genealogicznym drzewie?

Moje drzewo genealogiczne

Moje drzewo genealogiczne
wyrosło na peryferiach historii
nie ma tu ptaków w koronie
myśliwskich sokołów
dwugłowych orłów.
Wśród pokoleń liści
kołysze się na nim nieśmiało
niedojrzały listek mojej młodości.

(Wiersz zamieszczony na stronie Agnieszki Lisak)

Przodek, który zawisł na szubienicy, to dopiero byłby temat :D.
Już widzę jak się licytujemy, jak rosną emocje i zaliczymy tych powieszonych przodków do lepszych oraz gorszych.

Życzę Wszystkim pokoju ducha, powodzenia i harmonii…
Jak poczujemy spokój, podziękujmy przodkom linii matki i ojca za siłę i oparcie jaka dla Nas od Nich płynie.
Radosnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia –
Lidia
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 20 times

Post autor: Michał_Zieliński »

Ja podczas poszukiwań dowiedziałem się, że jestem spokrewniony z Tadeuszem Konwickim, i to stosunkowo blisko (jego pradziadek i mój 2xpradziadek byli braćmi). Pokrewieństwo jest dla nas obu po kądzieli, ale sporo pisał w swoich książkach (szczególnie Nowy Świat i okolice) o tej rodzinie (Pieślakach), a to dlatego że był wychowywany przez siostrę swojej babki - Pieślakównę z domu (podobnie zresztą jak moja mama, którą wychowywała babcia Pieślakowa i siostra matki - Pieślakówna)..

No i w tyle głowy zawsze jest rodzinna legenda, że naszym przodkiem jest Aleksander Colonna-Walewski (legenda została podczas poszukiwań uprawdopodobniona, ale udowodnić pewnie będzie bardzo ciężko, bo chodzi o nieślubne dziecko - moja 3xprababka miałaby być jego córką).

Pozdrawiam serdecznie,
Michał

P.S. Ciekaw jestem czy kiedyś doczekamy się wątku dotyczącego "jak dawno" "kto sławny" "jak daleko" etc., w którym liczba postów zawierających odpowiedzi na to pytanie, przewyższy liczbę polemik z sensem/celem/tłem filozoficzno-historyczno-dziejowo-psychologicznym takiego pytania :wink:
Ostatnio zmieniony wt 18 gru 2012, 13:59 przez Michał_Zieliński, łącznie zmieniany 1 raz.
PreczAndrzej

Sympatyk

Post autor: PreczAndrzej »

ja podobno jestem krewnym błogosławionego Michała Kozala, ale nie znam dokładnego powiązania (kwestia max jednego, dwóch pokolenia wstecz licząc od praprababki). Taki krewny to doskonała rzecz, bo każda odnoga jego krewnych wie jak jest z nim spokrewniona (taki błyskawiczny punkt odniesienia).

Jedna z moich ciotek powinowatych z tego co się kiedyś dowiedziałem jest krewną Henryka Sienkiewicza... konktetów niestety brak...

Pozdrawiam i życzę Spokojnych Świąt w rodzinnym gronie!
Andrzej
vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Lovecraft, Modrzejewska, Helena Bonham-Carter, Brigitte Bardot, Mastroianni, Jean-Luc Godard, Tim Burton, Komorowski, Miklos Horthy, Erzsebet Bathori, Napoleon, Witkacy, Proust, Wiktoria, Katarzyna II i wielu innych.
To jedna z moich ulubionych zabaw genealogicznych, wymyslanie postaci i szukanie powiazan z drzewem. Znakomicie poprawia nastroj i jednoczesnie konkretnie wzbogaca wiedze historyczna. Polecam :]
Maciej
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Dla mnie nie ma to wielkiego znaczenia i wiem, ze odkrywam przodków z całym dobrodziejstwem inwentarza" ale ucieszyłam kiedy wpisałam w wyszukiwarkę google imię i nazwisko męża przodka: Jakub Benik a tu niespodzianka. Z publikacji " W kręgu Chopina"dowiedziałam się o przyjaźni Jakuba Benika z ojcem Fryderyka Chopina a później znalazłam potwierdzenie tego w aktach metrykalnych.
Alicja
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, u mnie pośrednio było by powiązanie u dr Marak Minakowskiego z Janem Pawłem II i także z Mieszkiem I, a bezpośrednio w drzewku są dla mnie Wielcy Patrioci, czy znani, nie za bardzo. Z wielkim trudem udało mi się z pomocą mądrych ludzi stworzyć stronę stryjka Generał Witolda E. Nowiny Sawickiego który za to zmarł na wygnaniu z daleka od Polski, a jego przodkowie nie mniej zasłużonych ale za to poniżonych wśród braci ze wschodu, do strony podaje link ;
http://pl.wikipedia.org/wiki/Witold_Eugeniusz_Sawicki

A że idą święta i wszystkim wesoło to i ja użyję trochę fantazji ; mój pra.........bardzo możliwe ze pochodzi od jednego z trzech króli z darami u Jezusa, pewnie miał na imię Melchior, a nazywał się Sabbas ( czyta się Sawa ) , pochodził z Etiopii, a jego ojciec mieszkał w Egipcie. Według badań DNA u Sawickich ich potomni w roku przed tysięcznym są w państwie Rzymskim, a w roku 1300 są już w Rosji, od roku 1388 są zapisy ; rycerz Sawa herbu Cholewa, dodam że Ci po drodze z Moraw na Litwę założyli miasto Proszowice, podaję link ;
http://www.24ikp.pl/serwis/spoleczenstw ... ze/art.php
Co na to Staszek i Romek, kto ma najstarszych przodków ? - pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

Julianie,

fakt, że idą święta i wszystkim wesoło!

Otóż, mam nieomal wywiedzione, cytuję:
„Lidia jest potomkinią władców peruwiańskich, o czym świadczy wygląd, nazwisko i pewne wydarzenia mające miejsce w XVIII wieku” :D.
Czytaj więcej >>

Pozdrawiam radośnie –
Lidia
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Post autor: e_emyli »

Bratem stryjecznym mojej babci był muzyk jazzowy Zdzisław "Sis" Orłowski, grał na kontrabasie w wielu składach jazzowych, występował m.in. ze Zbyszkiem Namysłowskim.

Tu na zdjęciu grupowym, stoi przy kontrabasie, wąs i ciemne okulary (co ciekawe, 5 od lewej to Roman Polański)
Obrazek

Niestety odszedł przedwcześnie, w wieku zaledwie 24 lat, pochowany jest na cmentarzu na Służewiu w Warszawie
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Zastanawiam się skąd tyle drwin w temacie o znanych osobach w genealogii.
Czym innym jest szukanie na siłę od dotarcia do informacji w trakcie poszukiwań. Kwestia intencji.

Wiadomość o znanym przodku, czy krewnym, jak każda inna informacja, może przyczynić się do odnalezienia innej spokrewnionej z nim osoby, o której nie mieliśmy dotychczas pojęcia.
Dlatego dodam, że wspólnymi przodkami moimi oraz Poli Negri (Apolonii Chałupiec) byli Stanisław Kiełek vel Kiełczewski i Helena Bąkowska (ślub 1829 w Świętosławicach - par. Brdów) .
Więcej na www.jaceklopinski.pl

Pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”