Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Emigracja
Dla Chester Darlak jest kilka wynikow. Moge prosic o wiecej szczegolow na temat tej osoby?
Podaje szczegoly Chester'a, który mieszkal w Pensylwanii - wg spisu ludnosci z roku 1930
Name: Chester Darlak
Home in 1930: Chester, Delaware, Pennsylvania
Estimated Birth Year: abt 1913
Relation to Head of House: Son
Father's Name: Joseph
Mother's Name: Laura
Mial jeszcze dwoch mlodszych braci Leon (lat 16) i Walter (lat15)
Dane rodzicow:
Ojciec:
Name: Joseph Darlak
Estimated Birth Year: abt 1891
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's Name: Laura
Race: White
Matka:
Name: Laura Darlak
[Laura Kamiec] - chyba nazwisko panienskie?
Estimated Birth Year: abt 1893
Relation to Head of House: Wife
Mother's Name: Mary
Spouse's Name: Joseph
A to osoby ktore mieszkaly razem z nimi w roku 1930:
Mary Kamiec - lat 65 (matka Laury?)
Peter Darlak - lat 37 (brat Josepha?)
Stanley Kamiec - lat 29 (brat Laury?)
Podaje szczegoly Chester'a, który mieszkal w Pensylwanii - wg spisu ludnosci z roku 1930
Name: Chester Darlak
Estimated Birth Year: abt 1913
Relation to Head of House: Son
Father's Name: Joseph
Mother's Name: Laura
Mial jeszcze dwoch mlodszych braci Leon (lat 16) i Walter (lat15)
Dane rodzicow:
Ojciec:
Name: Joseph Darlak
Estimated Birth Year: abt 1891
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's Name: Laura
Race: White
Matka:
Name: Laura Darlak
[Laura Kamiec] - chyba nazwisko panienskie?
Estimated Birth Year: abt 1893
Relation to Head of House: Wife
Mother's Name: Mary
Spouse's Name: Joseph
A to osoby ktore mieszkaly razem z nimi w roku 1930:
Mary Kamiec - lat 65 (matka Laury?)
Peter Darlak - lat 37 (brat Josepha?)
Stanley Kamiec - lat 29 (brat Laury?)
jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych?
pytanie jak w temacie
Prosiłbym o podanie jakiś dobrych stron internetowych po angielsku, gdzie mógłbym coś znaleźć o moim pra pra wujku, który wyemigrował z województwa lubelskiego (konkretnie z miasta Tarnogród) mniej więcej w 1895/1900 roku i słuch po nim zaginął. Znam tylko jego imię i nazwisko (Aleksander Nowiński) i że w Stanach miał prawdopodobnie trzech synów w Detroit. Tyle co mogę o nim powiedzieć. Pytałem najbliższej rodziny, ale też niewiele o nim wiedzieli... Moim marzeniem jest skontaktować się z jego krewnymi z jego rodziną. Proszę o podpowiedź gdzie warto rozpocząć poszukiwania.
pozdrawiam
Wojtek
Prosiłbym o podanie jakiś dobrych stron internetowych po angielsku, gdzie mógłbym coś znaleźć o moim pra pra wujku, który wyemigrował z województwa lubelskiego (konkretnie z miasta Tarnogród) mniej więcej w 1895/1900 roku i słuch po nim zaginął. Znam tylko jego imię i nazwisko (Aleksander Nowiński) i że w Stanach miał prawdopodobnie trzech synów w Detroit. Tyle co mogę o nim powiedzieć. Pytałem najbliższej rodziny, ale też niewiele o nim wiedzieli... Moim marzeniem jest skontaktować się z jego krewnymi z jego rodziną. Proszę o podpowiedź gdzie warto rozpocząć poszukiwania.
pozdrawiam
Wojtek
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Wojtek,
Moja rada jest następująca, a wynikająca z tego, że Amerykanie mają kapitalne źródło o emigrantach, umieszczone w internecie, składające się z wielu baz obejmujących listy pasażerów na kolejnych statkach. Polacy emigrowali poprzez głównie port New York (wyspa Ellis Island), Baltimore, itd, najwięcej przez Ellis Island (w skrócie EI) - i ta baza jest za darmo w internecie. Oto jak się szuka:
I. Użyj świetnej wyszukiwarki Dr. Stephena Morsa:
http://www.jewishgen.org/databases/eidb/ellis.html
- wpisz w rubrykę Last Name (nazwisko) twoje Nowinski i klinkij na Search-New Format, ukaże się lista wszystkich Nowińskich (120 emigrantów).
II. Przejrzyj wszystkich, może też pochodzą z tego rejonu wschodniej Polski (jako "Russia"), już pozycja 4. - Nowinski, Aleksander to może być twój pra-pra-wujek. Tenże młody (18 lat) Aleksander, który przypłynął w marcu 1900 roku (a więc urodził się w roku 1882), pochodził z miejscowości Dabrowka - Russia.
Jego kartę masz klikając na pierwszej liście na: Passenger record - view:
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 3940150067
III. Klikając na okienko VIEW ORIGINAL SHIP MANIFEST masz widok na wszystkie rubryki na liście pasażerów tego statku, masz tam kilka informacji, przeanalizuj to, np. był kawalerem (S-single), bilet opłacił jego tata Wladyslaw już obecny w USA (a więc już masz w drzewie genealogicznym imię jego ojca).
Jeśli to ten Aleksander, przeanalizuj innych Nowińskich na listach statków, metodą krzyżową możesz odnaleźć wiele innych informacji.
IV. Po zebraniu tych informacji przeanalizuj ogólnodosępne bazy amerykańskie, w tym książki telefoniczne USA z nazwiskiem Nowinski, poproś tu na naszym forum osobę, która ma dostęp do płatnego Ancestry.com (ja nie mam) o przeanalizowanie Twojego Aleksandra w genealogicznych bazach USA. To tyle na dziś z bazą EI.
V. Możesz popracować w Polsce z tymi danymi i z mapą Polski, np. http://mapa.szukacz.pl/ - Tarnogród jest miastem, a z miasta Polacy rzadko emigrowali, często podawali jako swoje miejsce pochodzenia najbliższe miasto, a ich lokalna parafia była zupełnie różna. Mapa podaje, że jest ponad 230 "Dąbrówka" w Polsce, ale nie poddawaj się, otóż najbliższa Dąbrowka od miasta Tarnogród jest: DĄBROWKA - powiat Biłgoraj, gmina Potok Wielki, odległa na zachód of Tarnogrodu o ok. 9 kilometrów.
Byłoby interesującym przypadkiem, gdyby ten amerykański Aleksander pomógł w dokładnym określeniu miejsca pochodzenia i parafii (księgi parafianle!) Twoich Nowińskich, ale to może być rzeczywiście Tarnogród.
W internecie można poczytać o tej Dąbrówce:
DĄBRÓWKA "Wieś założona na początku XIX w. przez Wolskiego, dziedzica Potoczka. Położona na skraju Wyżyny Lubelskiej. Na wzniesieniu, ku któremu prowadzą strome schody wybudowano w 1936 r. kościół parafialny polski - katolicki p.w. św. Cyryla i Metodego. Murowana, skromna świątynia ma kształt prostokąta, w części prezbiterialnej wzbogaconego absydą, poszerzonego o dobudówkę zakrystii. Kościół stanowi piękny, harmonijnie wkomponowany w otoczenie akcent architektoniczny w panoramie Dąbrówki."
Ale powtarzam, to nie musi być Twoja Dąbrówka. W Tarnogrodzie żyje Eugeniusz Nowiński i pewnie to jest Twoja rodzina (źródło - książka telefoniczna Polski).
Mam nadzieję, że ten sposób rozpoczęcia poszukiwań w USA Ci się przyda. A może i inni będą mogli wykorzystać tę "instrukcję" do przeszukania bazy EI w poszukiwaniu swoich krewnych, i w poszukiwaniu dokładnych miejsc pochodzenia/parafii/ksiąg parafialnych w... Polsce.
Życzę Ci wiele radości z poszukiwań,
Tadeusz
PS. Strona Ellis Island wymaga rejestracji, ale jest bezpłatna.
Moja rada jest następująca, a wynikająca z tego, że Amerykanie mają kapitalne źródło o emigrantach, umieszczone w internecie, składające się z wielu baz obejmujących listy pasażerów na kolejnych statkach. Polacy emigrowali poprzez głównie port New York (wyspa Ellis Island), Baltimore, itd, najwięcej przez Ellis Island (w skrócie EI) - i ta baza jest za darmo w internecie. Oto jak się szuka:
I. Użyj świetnej wyszukiwarki Dr. Stephena Morsa:
http://www.jewishgen.org/databases/eidb/ellis.html
- wpisz w rubrykę Last Name (nazwisko) twoje Nowinski i klinkij na Search-New Format, ukaże się lista wszystkich Nowińskich (120 emigrantów).
II. Przejrzyj wszystkich, może też pochodzą z tego rejonu wschodniej Polski (jako "Russia"), już pozycja 4. - Nowinski, Aleksander to może być twój pra-pra-wujek. Tenże młody (18 lat) Aleksander, który przypłynął w marcu 1900 roku (a więc urodził się w roku 1882), pochodził z miejscowości Dabrowka - Russia.
Jego kartę masz klikając na pierwszej liście na: Passenger record - view:
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 3940150067
III. Klikając na okienko VIEW ORIGINAL SHIP MANIFEST masz widok na wszystkie rubryki na liście pasażerów tego statku, masz tam kilka informacji, przeanalizuj to, np. był kawalerem (S-single), bilet opłacił jego tata Wladyslaw już obecny w USA (a więc już masz w drzewie genealogicznym imię jego ojca).
Jeśli to ten Aleksander, przeanalizuj innych Nowińskich na listach statków, metodą krzyżową możesz odnaleźć wiele innych informacji.
IV. Po zebraniu tych informacji przeanalizuj ogólnodosępne bazy amerykańskie, w tym książki telefoniczne USA z nazwiskiem Nowinski, poproś tu na naszym forum osobę, która ma dostęp do płatnego Ancestry.com (ja nie mam) o przeanalizowanie Twojego Aleksandra w genealogicznych bazach USA. To tyle na dziś z bazą EI.
V. Możesz popracować w Polsce z tymi danymi i z mapą Polski, np. http://mapa.szukacz.pl/ - Tarnogród jest miastem, a z miasta Polacy rzadko emigrowali, często podawali jako swoje miejsce pochodzenia najbliższe miasto, a ich lokalna parafia była zupełnie różna. Mapa podaje, że jest ponad 230 "Dąbrówka" w Polsce, ale nie poddawaj się, otóż najbliższa Dąbrowka od miasta Tarnogród jest: DĄBROWKA - powiat Biłgoraj, gmina Potok Wielki, odległa na zachód of Tarnogrodu o ok. 9 kilometrów.
Byłoby interesującym przypadkiem, gdyby ten amerykański Aleksander pomógł w dokładnym określeniu miejsca pochodzenia i parafii (księgi parafianle!) Twoich Nowińskich, ale to może być rzeczywiście Tarnogród.
W internecie można poczytać o tej Dąbrówce:
DĄBRÓWKA "Wieś założona na początku XIX w. przez Wolskiego, dziedzica Potoczka. Położona na skraju Wyżyny Lubelskiej. Na wzniesieniu, ku któremu prowadzą strome schody wybudowano w 1936 r. kościół parafialny polski - katolicki p.w. św. Cyryla i Metodego. Murowana, skromna świątynia ma kształt prostokąta, w części prezbiterialnej wzbogaconego absydą, poszerzonego o dobudówkę zakrystii. Kościół stanowi piękny, harmonijnie wkomponowany w otoczenie akcent architektoniczny w panoramie Dąbrówki."
Ale powtarzam, to nie musi być Twoja Dąbrówka. W Tarnogrodzie żyje Eugeniusz Nowiński i pewnie to jest Twoja rodzina (źródło - książka telefoniczna Polski).
Mam nadzieję, że ten sposób rozpoczęcia poszukiwań w USA Ci się przyda. A może i inni będą mogli wykorzystać tę "instrukcję" do przeszukania bazy EI w poszukiwaniu swoich krewnych, i w poszukiwaniu dokładnych miejsc pochodzenia/parafii/ksiąg parafialnych w... Polsce.
Życzę Ci wiele radości z poszukiwań,
Tadeusz
PS. Strona Ellis Island wymaga rejestracji, ale jest bezpłatna.
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
- Dorota_Dąbrowska

jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????
Witam,
czy i ja mogę prosić o sprawdzenie Franciszków Korzyckich (było ich 3)?Wiem,że emigrowali tacy,ale chciałabym dowiedzieć się czyimi byli synami...
pozdrawiam
Dorota
czy i ja mogę prosić o sprawdzenie Franciszków Korzyckich (było ich 3)?Wiem,że emigrowali tacy,ale chciałabym dowiedzieć się czyimi byli synami...
pozdrawiam
Dorota
dziękuje za odpowiedzi
przede wszystkim Panu Tad-TadeuszWysockiemu-dużo ciekawych informacji
przede wszystkim Panu Tad-TadeuszWysockiemu-dużo ciekawych informacji
Witajcie
A ja mam inny problem z emigracja
Moj przodek wyjechal jak inni do USA.Mam adres gdzie mieszkal do lat 30 bodajrze.Pozniej niestety niemam juz danych a szukajac obecnie wedlug nazwiska to nic nie znajduej juz w tej miejscowosci.
Jak sprawdzic kto mieszka pod danym adresem w USA obecnie??Jak mam napisac list pod taki adres niewiedzac kto tam mieszka obecnie - bo jesli zaadresuje na nazwisko mojego przodka to mam wrazenie z e nie dojdzie taki list
Prosze o jakies rqady i sugestie
Janusz
A ja mam inny problem z emigracja
Moj przodek wyjechal jak inni do USA.Mam adres gdzie mieszkal do lat 30 bodajrze.Pozniej niestety niemam juz danych a szukajac obecnie wedlug nazwiska to nic nie znajduej juz w tej miejscowosci.
Jak sprawdzic kto mieszka pod danym adresem w USA obecnie??Jak mam napisac list pod taki adres niewiedzac kto tam mieszka obecnie - bo jesli zaadresuje na nazwisko mojego przodka to mam wrazenie z e nie dojdzie taki list
Prosze o jakies rqady i sugestie
Janusz
-
Wladyslaw_Moskal

Panie Wojtku,
znalazlem takie informacje;
Wg spisu powszechnego z 1930 r :
Alex Nowinski, Detroit, MI , ur ok. 1887
Pauline Nowinski, 1891
Wanda J Nowinski, 1915
Leonard J Nowinski, 1917
Wg indexu zmarlych jest tylko jeden Leonard;
LEONARD S NOWINSKI, ur. 26 Apr 1916, zm. 09 Jun 1996 ,
South Bend, St Joseph, IN
Ponizej Nowinscy z miasta South Bend, moze jakos spokrewnieni z Leonardem;
James A Nowinski
4203 FOXFIRE DR
SOUTH BEND, IN 46628
USA
Nick Nowinski
2416 MIAMI ST
SOUTH BEND, IN 46614
USA
JOHN B NOWINSKI
2105 WALNUT ST
SOUTH BEND, IN 46613
USA
Warto napisac krotkie listy na podane adresy, moze cos z tego wyniknie.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
znalazlem takie informacje;
Wg spisu powszechnego z 1930 r :
Alex Nowinski, Detroit, MI , ur ok. 1887
Pauline Nowinski, 1891
Wanda J Nowinski, 1915
Leonard J Nowinski, 1917
Wg indexu zmarlych jest tylko jeden Leonard;
LEONARD S NOWINSKI, ur. 26 Apr 1916, zm. 09 Jun 1996 ,
South Bend, St Joseph, IN
Ponizej Nowinscy z miasta South Bend, moze jakos spokrewnieni z Leonardem;
James A Nowinski
4203 FOXFIRE DR
SOUTH BEND, IN 46628
USA
Nick Nowinski
2416 MIAMI ST
SOUTH BEND, IN 46614
USA
JOHN B NOWINSKI
2105 WALNUT ST
SOUTH BEND, IN 46613
USA
Warto napisac krotkie listy na podane adresy, moze cos z tego wyniknie.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Dziękuję jeszcze raz za wszystkie informacje.
Co do pana Władysława: wielkie dzięki za podanie adresów. W tym tygodniu napiszę list dla trzech osób, może coś z tego wyjdzie.
Pozdrawiam:-)
Co do pana Władysława: wielkie dzięki za podanie adresów. W tym tygodniu napiszę list dla trzech osób, może coś z tego wyjdzie.
Pozdrawiam:-)
-
Wladyslaw_Moskal

Sadze, ze w 2010 r. beda do wgladu [na pewno na Ancestry] dane ze spisu powszechnego w USA z 1940 r.
Sam czekam z niecierpliwoscia na takie dane.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Sam czekam z niecierpliwoscia na takie dane.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Dlaczego dopiero w 2010?
Piszę od wczoraj list po polsku, potem go przetłumaczę na angielski z pomocą zaufanej anglistki z uczelni.
Staram się jak najszczegółowiej doprecyzować, to czego chciałbym dowiedzieć się od tych potencjalnych potomków Aleksandra Nowińskiego. Tak wielu rzeczy jestem ciekaw. Przede wszystkim dlaczego w pewnym okresie zerwał kontakt z moją rodziną z Polski... Czym się zajmował zaraz po przybyciu do Nowego Jorku, jak dotarł do Detroit, jaki miał zawód, itp. itd... Szczęśliwie koszt wysłania listu do Stanów Zjednoczonych to ok. 3.50 zł, więc tanio. Gdy odpiszą, to będzie kolejny krok ku poznaniu prawdy:-)
Ponownie, jeszcze raz dzięki za powyższe informacje.
Dzięki, że podeszliście do tematu na serio, z sercem.
Pozdrawiam
Wojtek
Piszę od wczoraj list po polsku, potem go przetłumaczę na angielski z pomocą zaufanej anglistki z uczelni.
Staram się jak najszczegółowiej doprecyzować, to czego chciałbym dowiedzieć się od tych potencjalnych potomków Aleksandra Nowińskiego. Tak wielu rzeczy jestem ciekaw. Przede wszystkim dlaczego w pewnym okresie zerwał kontakt z moją rodziną z Polski... Czym się zajmował zaraz po przybyciu do Nowego Jorku, jak dotarł do Detroit, jaki miał zawód, itp. itd... Szczęśliwie koszt wysłania listu do Stanów Zjednoczonych to ok. 3.50 zł, więc tanio. Gdy odpiszą, to będzie kolejny krok ku poznaniu prawdy:-)
Ponownie, jeszcze raz dzięki za powyższe informacje.
Dzięki, że podeszliście do tematu na serio, z sercem.
Pozdrawiam
Wojtek
Super tez znlalazlem 3 osoby noszace nazisko Franczak z Skawicy i po sprawdezniu z moimi danymi okazalo ze sa to osoby z bocznej lini do ktorych nie mialem danych poza datami urodzenia. Juz wiadomo czemu... bo wyjechali do USA.
Mam tylko takie pytanie. Czy jest mzolaiwe aby byla pomylona miejscowosc??? Bo przy 2 osobach jest dobrze Skawica, ale przy jednej jest Skawice.
Pozdrawiam
Paweł Franczak
Mam tylko takie pytanie. Czy jest mzolaiwe aby byla pomylona miejscowosc??? Bo przy 2 osobach jest dobrze Skawica, ale przy jednej jest Skawice.
Pozdrawiam
Paweł Franczak
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,
chyba znalazlem Franciszka Wypyskiego z Gruduska;
Wypiski, Franoisz Sr...k , 28lat , ur 1876, przyplynal 1904
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 3506020446
Byl w USA od 1901 do 1904 i ponownie przyplynal 11 kwietnia 1904
do szwagra Aleksandra Dlugockiego ? w Glenove?, stan Nowy York.
Prosze nie pisac prywatnie, bo na Forum, ktos inny moze pomoc
wiecej niz ja i podac dodatkowe dane.
Wladyslaw
chyba znalazlem Franciszka Wypyskiego z Gruduska;
Wypiski, Franoisz Sr...k , 28lat , ur 1876, przyplynal 1904
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 3506020446
Byl w USA od 1901 do 1904 i ponownie przyplynal 11 kwietnia 1904
do szwagra Aleksandra Dlugockiego ? w Glenove?, stan Nowy York.
Prosze nie pisac prywatnie, bo na Forum, ktos inny moze pomoc
wiecej niz ja i podac dodatkowe dane.
Wladyslaw
-
Wladyslaw_Moskal

Czy mógłbyś mi poszukać informacji na temat rodziny Michałek z Prus Wschodnich/ Prowincji Poznanskiej na Ellis Island? Dokładnie chodzi o Antoniego Michałka, wyemigrował do Chicago lub Milwaukee.
Pozdrawiam, Kuba
Drogi Kubo,
przed otworzeniem Ellis Island, biura byly w Castle Garden i tam znalazlem taka informacje;
ANTON MICHALEK ,FARMER , 27 lat, M=zonaty, przyplynal 23 Sep=wrzesnia 1867 , z GERMANY
To 30 lat wczesniej niz naplynela glowna fala przybyszow do USA.
A wsrod Antonich Michalkow z tej fali, nie znalazlem zadnego z terenu Prus.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Pozdrawiam, Kuba
Drogi Kubo,
przed otworzeniem Ellis Island, biura byly w Castle Garden i tam znalazlem taka informacje;
ANTON MICHALEK ,FARMER , 27 lat, M=zonaty, przyplynal 23 Sep=wrzesnia 1867 , z GERMANY
To 30 lat wczesniej niz naplynela glowna fala przybyszow do USA.
A wsrod Antonich Michalkow z tej fali, nie znalazlem zadnego z terenu Prus.
Pozdrawiam,
Wladyslaw