Szukam Parafie Boniewo, Chodecz, Błenna

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Szukam Parafie Boniewo, Chodecz, Błenna

Post autor: Eder »

Witam, jestem nowy, ale bardzo wciągnęło mnie szukanie przodków. Wybieram się do AP, może także AD we Włocławku, ale nie wiem od czego zacząć. Będę szukał aktów z parafii Boniewo, Chodecz i Błenna na poczatek (potem następne okoliczne). Ale czasu aby indexować wpisy nie będę miał, mogę dostarczyć co potrzebujecie (jeśli są chętni), tylko napiszcie co :-) Bo nie wiem jak sie za to zabrać. Przy okazji - w Genetece przydałoby się umieszczać więcej danych, imiona rodziców, nazwisko rodowe matki itd, wiecie co mam na myśli. Pozdrawiam, Andrzej Wójtowcz PS. Wizyta we Włocławku w przyszłym tygodniu.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Parafie Boniewo, Chodecz, Błenna...

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Witaj
Geneteka nie ma zastąpić poszukiwań w archiwach. Ma spełnić tylko rolę informacyjną gdzie znaleźć danej osoby metryki. Zapewne w dalekiej przyszłości wszystkie zdygitalizowane księgi w całości będą dostępne w internecie. Zabraknie tylko wtedy tej żyłki emocji w przypadku odnalezienia dawno szukanego przodka. Co to będzie za genealogia???
Stanisław Pieniążek
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Parafie Boniewo, Chodecz, Błenna...

Post autor: Eder »

Tylko, ze jak w genetece znajduje kilkadziesiat potencjalnych krewnych w kilkunastu parafiach, to bede musial wszystkie odwiedzic. A wystarczyloby podac odrobine wiecej danych i juz zostaloby 10%. To chyba cigale pytanie czy lepiej gonic kroliczka czy go miec, ja wole miec.
historyk99

Sympatyk
Ekspert

Post autor: historyk99 »

Niestety, wszystkiego naraz się nie dowiesz. Trzeba szukać po kolei. Może za 20 lat, jak wszystko będzie zdigitalizowane i zindeksowane, to wystarczy parę kliknięć ale na razie - cierpliwie i po kolei!
Jurek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”