Nazwisko: Walas

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=6834&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Walas_Jareosław_1964

Post autor: Walas_Jareosław_1964 »

Nazywam się Walas Jarosław i poszukuję wszelakich informacji na temat tego nazwiska.
Jak myślę rodziny mi nieznanej.
Awatar użytkownika
Różyński_Szymon

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Różyński_Szymon »

Ja poszukuję przodków Antoniego Walasa urodzonego w Hyżnem (prawdopodobnie w 1873 r.) na Podkarpaciu. Mimo ukończonych 40 lat, udał się on za przykładem swego młodszego rodzeństwa w 1913 r. na emigrację do USA. Wyruszył On z portu w Hamburgu na pokładzie statku Salamanca i zawinął do port w Nowym York 30 czerwca 1913r. Po kilku latach (po I wojnie światowej) wrócił do Polski, gdzie kupił majątek w Zgniłobłotach. Następnie ściągnął do Zgniłobłotów swoją żonę Marię oraz syna Józefa (ur 1901 r. - zm. 1984).

Dzieci Józefa Walasa i jego wnuki mieszkają teraz w: Nieżywięciu, Zbicznie, Łobdowie, Toruniu, Brodnicy, Gdańsku i Gniewie itd.
Awatar użytkownika
Różyński_Szymon

Sympatyk
Kontakt:

Aktualnie poszukuję przodków i potomków Wojciecha Walasa urodzonego w Hyżnem (prawdopodobnie w 1776).
Sroka_Stanisław

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sroka_Stanisław »

Walenty Walas, ur. 1877, żołnierz taboru 17 pułku landszturmu armii austro-węgierskiej, w niewoli rosyjskiej.
Walas Valentin, Trainsold., k.k. LstIR. Nr17, Galizien, Rzeszów, Hyżne, 1877, kriegsgef., Skobelew, Gebiet Ferghana, Russland (Uzbekistan).
Sroka_Stanisław

Sympatyk
Ekspert

Andrzej Walas, ur. 1894, żołnierz batalionu etapowego nr 234 landszturmu, śmierć 12.11.1917
Walas Andreas, Infst., k.k. LstEtapBaon. Nr234, Galizien, Rzeszów, Hyżne, 1894, gestorben (12.11.1917)
Stanisław
Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Jakub_Rokita »

Alicja Walas (z domu Antoszczyszyn) - emerytowana nauczycielka SP w Pęgowie. Urodzona między 1950 a 1960 rokiem.
Awatar użytkownika
Różyński_Szymon

Sympatyk
Kontakt:

Wielkie dzięki za informacje o Walentym i Andrzeju.

Chciałbym się jeszcze spytać o źródło tych informacji, czy może pochodzą one z tzw. "Listy strat" wydawanej przez K. u. K. Kriegsministerium?
Sroka_Stanisław

Sympatyk
Ekspert

Stanisław
iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

Witam,osobiście znam rodzinę Alicji Walas,,rodzina Jej męża też.Jeżeli mogę pomóc proszę pisać.
pozdrawiam Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

W artykule z 1870 roku występuje Walenty Walas w kontekście morderstwa dokonanego w Chęcinach. Jeśli ktoś zainteresowany, podeślę.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Robert_Kostecki

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Dzień dobry,

I. Wojciech Walas (zmarły po 1838 roku a przed 1868 rokiem), komornik, żona Józefa Macias. Być może pochodził z rodziny Walasów ze wsi Biskupice Zabaryczne, ale mieszkał we wsi Kaliszkowice Kaliskie, obie miejscowości położone na terenie parafii Kotłów w powiecie ostrzeszowskim.

II. Synem wyżej wymienionych Wojciecha i Józefy Macias był Antoni Walas, urodzony w dniu 23 maja 1838 roku we wsi Kaliszkowice Kaliskie. W dniu 13 stycznia 1868 roku w parafii Gorzkowice poślubił Mariannę Kozłowską. Mieszkał we wsi Szczukocice.

III. Antoni Walas i Marianna Kozłowska mieli dzieci: Antoninę (urodzoną 21 sierpnia 1870 roku w Szczukocicach - zmarłą 2 września 1870 roku w Szczukocicach) oraz Walentego, urodzonego 2 lutego 1872 roku w Szczukocicach. Świadkiem na chrzcie zarówno Antoniny jak i Walentego, był niejaki Tomasz Walas.

Ów Tomasz Walas był ojcem Wincentego oraz Mariana (urodzonego w 1904 roku), braci Walasów? Mieszkali także w Szczukocicach. Czy ktoś pomoże mi w ustaleniu stopnia pokrewieństwa Tomasza Walasa z wyżej opisanymi Walasami?

Pozdrawiam

Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”