Wykaz oficerów rosyjskich z 1909r

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Aftanas_Jerzy pisze: … Wyjątkowo mogę sprawdzić w wykazie oficerów rosyjskich z 1909r., ale muszę znać nazwisko i imię.
Witam!
Panie Jerzy czy mogę podłączyć sie z moją prośbą? Ponieważ nie mogę wyjść w moich poszukiwaniach poza urodzenie mojego ojca , a wiem że mój dziadek służył w Straży Granicznej w Słupcy lub Anastazewie czy mógłby pan sprawdzić nazwiko Filip Matwiejew? Niestety otczestwa nie znam
Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Potrzebne jest określenie przynajmniej orientacyjne roku urodzenia, bo to bardzo rozpowszechnione nazwisko (mam dane o 11 osobach o takim imieniu).
W spisie oficerów pt. "Общий список офицерских чинов русской императорской армии. Составлен по 1-ое Января 1909г" taka osoba nie figuruje.
Ostatnio zmieniony wt 01 sty 2013, 00:50 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
marian_witek

Sympatyk

Post autor: marian_witek »

Mij dziadek Jozef Witek ur 17-18 marca 1888r byl porucznikiem artylerii w carskim wojsku.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Wykaz oficerów rosyjskich z 1909r

marian_witek pisze:Mij dziadek Jozef Witek ur 17-18 marca 1888r byl porucznikiem artylerii w carskim wojsku.
W spisie oficerów wg stanu na 1909r nie figuruje.
Trzeba napisać do Centr. Arch. Wojsk. w Moskwie z prośbą o przysłanie kopii dokumentu przebiegu służby ("послужнoй лист"). Jak odszukają, to przyślą rachunek, a po opłaceniu dostarczą płytkę z zapisem kopii dokumentu.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
marian_witek

Sympatyk

Post autor: marian_witek »

Bardzo serdecznie dziekuje
pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Marian
dorotafl

Post autor: dorotafl »

Dzień dobry.poszukuję nazwiska Fandier lub Fander. Nie jestem pewna jak dokładnie brzmiało imię prawdopodobnie Grzegorz ur. w 1897 r w Kamieńcu Podolskim. Dziękuję. Dorota
dmitruk_miroslaw

Sympatyk
Kontakt:

Re: Rosyjskie Państwowe Archiwum Wojskowe

Post autor: dmitruk_miroslaw »

No na pewno nie był oficerem, ale może coś się trafi: Dmitruk Paweł.
Dzięki
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

dorotafl pisze:Dzień dobry.poszukuję nazwiska Fandier lub Fander. Nie jestem pewna jak dokładnie brzmiało imię prawdopodobnie Grzegorz ur. w 1897 r w Kamieńcu Podolskim. Dziękuję. Dorota
Nie znalazłem w spisie.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
tadeusz1604

Sympatyk

Post autor: tadeusz1604 »

Dzień dobry, bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Stanisław Stefanowski.
Z podziękowaniem Tadeusz
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Pięknie proszę o Radzimińskich,Gabriela,Gienadija(chyba urodzony z Rosjanki) ewentualnie inne imiona.
Ślicznie dziękuję za trud włożony w poszukiwania.
Pozdrawiam Danka
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam!
Mój dziadek Filip Matwiejew urodził sie około roku 1880
Pozdrawiam Grażyna
Domarecka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Domarecka_Elżbieta »

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Żejma.

Pradziadek Tadeusz Żejma prawdopodobnie w stopniu pułkownika służył w armii carskiej. Z przekazu ustnego wiem, ze przebywał w Saratowie, że zmarł przed rokiem 1918 i że prawdopodobnie pochowany jest w Wilnie na Rossie.

Z opowiadania Marii Dąbrowskiej osnutego na faktach pt. "Szkiełko" dowiedziałam się, że Tadeusz Żejma pomagał Marianowi Dąbrowskiemu ( mężowi pisarki ) gdy ten został aresztowany i przebywał w więzieniu.

W "Dziennikach " pisarki jest notatka, że "z Rosj wróciła wdowa po pułkowniku Tadeuszu Żejmie z trójką dzieci).

Tyle wiem i mam świadomość, że jest to bardzo niewiele ale nie zachowały się żadne dokumenty rodzinne.

Z góry dziękuję za czas poświęcony na poszukiwania

Elżbieta Domarecka
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

tadeusz1604 pisze:Dzień dobry, bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Stanisław Stefanowski.
Z podziękowaniem Tadeusz
Jest trzech Stefanowskich, ale nie Stanisław.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

danisha pisze:Pięknie proszę o Radzimińskich,Gabriela,Gienadija(chyba urodzony z Rosjanki) ewentualnie inne imiona.
Ślicznie dziękuję za trud włożony w poszukiwania.
Pozdrawiam Danka
Radzimiński Wacław s. Gabriela (Вячеслав Гаврилович) - podpułkownik, 23-ci Wschodnio-Syberyjski Pułk Strzelców (stacjonuje w m. Chabarowsk)
Trzeba napisać do Centr. Arch. Wojsk. w Moskwie z prośbą o przysłanie kopii dokumentu przebiegu służby ("послужнoй лист"). Trochę to kosztuje.
Ostatnio zmieniony sob 05 sty 2013, 19:45 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 2 razy.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Elżbieta_Domarecka pisze:Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Żejma.

Pradziadek Tadeusz Żejma prawdopodobnie w stopniu pułkownika służył w armii carskiej. Z przekazu ustnego wiem, ze przebywał w Saratowie, że zmarł przed rokiem 1918 i że prawdopodobnie pochowany jest w Wilnie na Rossie.

Z opowiadania Marii Dąbrowskiej osnutego na faktach pt. "Szkiełko" dowiedziałam się, że Tadeusz Żejma pomagał Marianowi Dąbrowskiemu ( mężowi pisarki ) gdy ten został aresztowany i przebywał w więzieniu.

W "Dziennikach " pisarki jest notatka, że "z Rosj wróciła wdowa po pułkowniku Tadeuszu Żejmie z trójką dzieci).

Tyle wiem i mam świadomość, że jest to bardzo niewiele ale nie zachowały się żadne dokumenty rodzinne.

Z góry dziękuję za czas poświęcony na poszukiwania

Elżbieta Domarecka
Wg stanu na 1909 rok w spisie jest tylko jeden Żejmo:
Żejmo Władysław s. Klemensa - kapitan, 20 -ty Wschodnio-Syberyjski Pułk Strzelców (stacjonuje w m. Troickosawsk).
Trzeba napisać do Centr. Arch. Wojsk. w Moskwie z prośbą o przysłanie kopii dokumentu przebiegu służby ("послужнoй лист") Tadeusza Żejmo.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”