Nazwisko: Zaczkiewicz

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=810&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Marylka

Sympatyk

Post autor: Marylka »

Noszę nazwisko Zackiewicz, lecz w dawnych aktach metrykalnych pisano również Zaczkiewicz lub Żaczkiewicz. Czy Twoje korzenie są właśnie w Kutnie. Pozdrawiam Marylka z Mazowsza
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

w mojej rodzinie występowało (wiek XIX) nazwisko Zaczkiewicz lub Żaczkiewicz w Warszawie, ale jeszcze nie wiem skąd się tutaj wzięli. Kutno niedaleko. Moja 3x prababcia zmarła w Warszawie (1862 r.), miała takie nazwisko po mężu - ona pochodziła z Krasnodębów, ale jeszcze nie wiem skąd pochodził jej mąż.

Pozdrawiam
Monika
Marylka

Sympatyk

Post autor: Marylka »

Może mamy wspólne korzenie. jak coś sie dowiesz pisz na prywatny adres mzac@vp.pl
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Oczywiście dam znać, jak się czegoś dowiem.
Pozdrawiam
Monika
michalmilewski

Sympatyk

Post autor: michalmilewski »

Prababcia moje żony (Rozalia Pietrzak, 1871-1953) była z domu Żaczkiewicz, choć w różnych aktach metrykalnych dotyczących tej osoby lub jej bliskich krewnych nazwisko to bywało także zapisywane jako Zackiewicz, Zaczkiewicz lub nawet Rzadkiewicz. Rodzicami Rozalii byli Stanisław Zackiewicz i Józefa zd. Kornacka. Mieszkali w Strońskiej Wólce (obecnie Wólce Strońskiej, między Rawą Mazowiecką a Białą Rawską). Mam trochę (na razie niewiele) danych na temat osób o podobnych nazwiskach z tego regionu, np. z Rylska Dużego.
Pozdrawiam,
Michał Milewski
Szukam Milewskich z różnych linii, którzy chętni byliby poddać się badaniu Y-DNA
https://www.familytreedna.com/groups/milewski/about
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 218753&z=6
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
mój 3xpradziadek - Piotr Zaczkiewicz urodził się w Łaskarzewie, guberni lubelskiej.
Pozdrawiam
Monika
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Słyszałem,że w Lublinie miaszkała rodzina Żaczkiewiczów, ktoś z tej rodziny był lekarzem,
marek
Ostatnio zmieniony wt 04 sty 2011, 01:01 przez marbl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Witam!

Zackiewicz... Może to będzie oboczność nazwiska Zachewicz? Jeżeli ktoś by potrzebował informacji o Zachewiczach to służę pomocą. Są to moi przodkowie
Blue

Post autor: Blue »

Dość liczna rodzina Zaczkiewiczów mieszkała w Kutnie, Józef Zaczkiewicz przybył do Kutna około 1840r z okolic Gostynina. Rodzina mogła przybyć z Polesia .
Jednak dokładnie Józef Zaczkiewicz wraz ze swoją małżonką Katarzyną z Klimeckich posiadali kilkoro dzieci

1. Wawrzyniec Żackiewicz ur 1831 r w Zaborowie [par Sokołów]
2. Wincenty Zackiewicz ur ok 1835 r
3. Sylwester Rzaczkiewicz ur 1838 r w Pomorzanach [ par Łanięta ]
zm 1850 r Sieciechów [par Kutno ]
4. Agata Zackiewicz ur 1841 r Sieciechów
zm 1841 r Sieciechów
5. Łucja Zackiewicz ur 1842 r Gnojno k/Kutna

poza tym było jeszce dwóch synów mieszkających w Kutnie lub okolicach, imion nie znam.
Mój prapradziadek Wincenty poślubił Zofię z Izydorczyków w 1868 r w Kutnie Nazwisko podczas ślubu zostało napisane Żadkiewicz, później ich córka miała wpisane Rzadkiewicz.
rodzice Wincentego Józef umiera okoł 1847 jego żona Katarzyna w 1852
Znalazłam w parafi Sokołów metrykę ur 1813 r Szymon Zaczkiewicz syna Józefa i Małgorzaty Zaczkiewiczów. [być może to ten sam Józef]
Jeżeli ktoś z kręgu Zaczkiewiczów ma coś do dodania to byłoby mi bardzo miło serdecznie pozdrawiam Barbara
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Post autor: Gregor_Rogalla »

Witam
Druga żona dziadka mojej małżonki nazywała się z domu Żadkiewicz, na imię miała Anna
Rodzice Anny to Marceli i Marianna z domu Klaiber.
Nie posiadam niestety dalszych dat Żadkiewiczów.
Dziadek Żony miał trzy siostry, jedna z nich Magdalene wyszła za mąż prawdopodobnie za
Brata Anny Żadkiewicz. Brat Anny to Władysław, Magdalene była z domu Topolewska
urodzona w Nowej Wsi Królewskiej.
Mieli trójke dzieci w tzm jednego chlopaka Walter.

Posiadam dosyć stare zdjęcie na ktorym widnieje spora grupka rodziny Żadkiewicz.

Pozdrówka w nowym 2013
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Post autor: Gregor_Rogalla »

Mała poprawka
Nie druga ale pierwsza żona i urodzona w Skarpi Gut (prawdopodobnie chodzi tu o polską nazwe miejscowości Skarpa

https://maps.google.de/maps?q=skarpa&hl ... Polen&z=14

powyzej link do Skarpy

Gregor
Zasoova

Sympatyk

Post autor: Zasoova »

Indeksuję parafię Jeruzal (łódzkie). Nazwisko Zaczkiewicz występuje w niej i powtarza się.

Anna
jozwiw

Sympatyk

Post autor: jozwiw »

Ja miałem styczność z informacjami o Zaczkiewiczach z okolic miasta Koło, to niedaleko Kutna. Mam informacje o zamężnej ze Stanisławem Kwiatkowskim Katarzynie Zaczkiewicz ur. ca 1790 córce Wincentego lub Walentego. Ten jednak nie dość, że występuje pod róznymi imionami to jeszcze czasem jako Zaczkowski lub Zaczkoski. Niestety nic więcej nie udało mi się na razie ustalić. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Jeśli czegoś się dowiem, to niewątpliwie dam znać.
Aleksander_Kopiński

Re: Nazwisko: Zaczkiewicz

Post autor: Aleksander_Kopiński »

MonikaS7 pisze:Moja 3x prababcia zmarła w Warszawie (1862 r.), miała takie nazwisko po mężu - ona pochodziła z Krasnodębów, ale jeszcze nie wiem skąd pochodził jej mąż.
Ostatnio, nieco przypadkiem, zająłem się rodziną Zaczkiewiczów z Łaskarzewa, a potem Warszawy. Wyrosło drzewo od Kazimierza (ur. z grubsza 1780) do płk. lot. Władysława (zm. 1956 po stalinowskiej odsiadce) z paroma bocznymi gałęziami. Jeśli jeszcze szuka Pani informacji na ich temat, to służę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”