Chrzest w cerkwi-miejsce urodzenia Kabaki

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

szukam pomysłu na zdobycie aktu chrztu w cerkwi 1925/26r,wiem,że miejsce urodzenia to Kabaki(w spisie miejscowości kresowych jest wymienionych 6)ale nie wiem które? Gdzie mogę szukać?

pozdrawiam Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Kryształowej kuli nie mam, nie wiem która z miejscowości jest właściwa, to ty masz dane nie ja. Np. skąd wiesz o tych Kabakach, z aktu ślubu?, Zgonu? To mogłoby doprowadzić nas na jakiś trop. No i w grę wchodzi 4 parafie, bo dwie pary miejscowości to po prostu wieś i nieopodal leżący majątek czy folwark.
Podane masz ich umiejscowienie administracyjne i jest spora różnica, czy chodzi o Ukrainę koło Lwowa, czy o Litwę koło Nowogródka. Ja Ci tego nie powiem, bo nic o Twojej rodzinie nie wiem, która lokalizacja jest bardziej prawdopodobna.
Tylko pierwsza ma oznaczoną cerkiew unicką:
Kabaki w gminie Ponikowica to cerkiew unicka Ponikowica Świętej Trójcy
dekanat Brody, archieparchia Lwowska, metropolia Galicyjsko-Lwowska.

Pozostałe za Skorowidzem Miejsowości RP gdzieś z przełomu lat 20/30 XX wieku:
Kabaki w gminie Kozłowszczyzna - cerkiew prawosławna Kozłowszczyzna
Kabaki w gminie Stara Wieś - cerkiew prawosławna Hołynka
Kabaki w gminie Malecz cerkiew prawosławna Malecz

Szukasz więc albo w aktach zaburzańskich albo za wschodnią granicą w samych parafiach lub archiwach.
Nie wiem po ilu latach przekazują za granicą księgi.

Prywatnie dodam, że jeśli w okolicach Wrocławiu rodzina zasiedziała od powojnia, to strzelałbym, że chodzi o tę koło Lwowa.
Ostatnio zmieniony wt 01 sty 2013, 17:38 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Kozłowszczyzna jest najbliżej tego co masz w podpisie, chyba.
A tak w ogóle kabak to karczma, więc zobacz to źródło skąd masz miejsce urodzenia żeby się upewnić, że naprawdę chodzi o miejscowość (pewnie tak, ale przy okazji można się pouczyć języków).

Łucja
iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

Dziękuję za podpowiedzi,przepraszam że nie napisałam dokładniej,z koperty dowodowej i wpisie w dokumentach miejsce urodzenia jest Kabaki,nic więcej nie wiem i nie mam od kogo się dowiedzieć,jeżeli kiedykolwiek dotrę do dokumentów to będę znała dane matki tej osoby,Łucjo masz rację to chyba będzie Kozłowszczyzna,ale nie wiem od czego zacząć
serdecznie pozdrawiam Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”