APW o/Pułtusk digitalizacja i indeksacja zasobów

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Bogumiło

z tego co jest mi wiadome, indeksacja aktów już w żaden sposób nie jest powiązana z numeracją zdjęć, bowiem odbywa się to (numerowanie) automatycznie. Mowa o indeksacji dla projektu Metryki. Nie trzeba więc czekać na opisanie zdjęć, jak i wypełnianie pola "plik" nie jest wymagane.
Ja w tej chwili pracuję nad takimi właśnie "nieopracowanymi" skanami parafii Iłża i w żaden negatywny sposób nie wpływa to na moją pracę.

Pozdrawiam serdecznie
i życzę dobrego Nowego Roku,

Aneta
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

i tu Anetko znowu dezinformacja - indeksuję dużo w projekcie metryk i zawsze wklepuję nr jpg / cała moja grupa/ i nikomu nie przyszło do głowy,żeby powiedzieć,że robimy to niepotrzebnie .
Instrukcja indeksowania też jest nieaktualna - jest w niej zapis o podwójnym wpisywaniu vel - nie dalej jak w sobotę tłumaczyłam nowej koleżance , że tak już nie spisujemy czy tak trudno wprowadzić zmiany,żeby nie ogłupiać chętnych do indeksacji po raz pierwszy.
W mojej poprzedniej wypowiedzi napisałam ,że to my indeksujący prosimy o dostęp do zdjęć parafii , które chcemy spisywać - czy tak powinno być ? Pojawiają się na forum sprzeczne wiadomości;
i tak;
Wawrzyniec napisał;
Witam
Na sesji 18 - 19.12.2012 sfotografowano:
c.d. UMZ Ostrów Maz. 1842 - 1905 (pozostało już tylko 1906 - 1911, a może już i 1912)
UMZ 1842 - 1862 Jasienica ( pilotażowe 21 lat tej parafii).
Łącznie sfotografowano 87 ksiąg wykonując 12576 zdjęć o zajętości 47,3 GB.
Wawrek

informacja Leszka ; z 25 grudnia

Wszystkie zdjęcia zrobione przez Wawrzyńca na ostatniej sesji w Pułtusku
są już obrobione graficznie i czekają w naszych Bazach na przenumerowanie i indeksujących.

chodzi mi o Ostrów Mazowiecką
do dzisiaj nie ma jej nigdzie albo .... ja nie umiem szukać.

Na zdjęcia z Długosiodła czekaliśmy od 16 listopada ponad miesiąc - byłyby już dawno w Genetece.
Nie wiem kto się tym zajmuje ale wyraźnie coś szwankuje .
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
alus

Sympatyk
Mistrz

Re: APW o/Pułtusk digitalizacja i indeksacja zasobów

Post autor: alus »

Z tego co ja wiem, to od momentu zrobienia zdjęć do momentu publikacji musi minąć trochę czasu związanego z:

> wrzuceniem plików na serwer
> obrobką ich do odpowiedniego rozmiaru
> pobraniem zdjęć przez FTP celem przenumerowania
> przenumerowaniem KAŻDEGO zdjęcia i skatalogowaniem go
> ponownym przerzuceniem zdjęć na serwery
> wrzuceniu informacji do bazy danych
> powiązaniu zdjęć z ewentualnymi indeksami.

Na metrykach zajmuje się kiloma z powyższych etapów 2 osoby? (chyba, że o czymś nie wiem). Więc pytanie jest - w jaki sposób można pomóc aby to przyspieszyć? Narzekanie nie jest najlepszą metodą. Ja osobiście zadeklarowałem się z przenumerowywaniem zdjęć do publikacji - bo to jest najbardziej pracochłonny etap...

Co do meritum problemu - tak chyba słabo szukasz. Ostrów od 20 grudnia przynajmniej jest tu:

http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/AP-Pultusk/
===========
Arek
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Post autor: OlaH »

Skrzypczak_Bogumiła pisze: chodzi mi o Ostrów Mazowiecką
Nie wiem, czy o te same chodzi, ale właśnie sprawdziłam w GenBazie i są tam zdjęcia z parafii Ostrów Mazowiecka lata 1826 do 1905.
Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

W sumie instrukcja indeksowania nie podaje, że rekord z 'velovanym' nazwiskiem należy powtórzyć, chyba że czegoś nie zauważyłam?
http://metryki.genealodzy.pl/jak-indeksowac-U-Z.php
http://metryki.genealodzy.pl/jak-indeksowac-M.php

Pozdrawiam
aneta
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Kwestia doprecyzowania "naszych baz" - albo nie o to chodzi, albo Ostrów leży w GenBazie (do 1905) i w poczekalni (do 1896) - (apropo - skąd ta różnica?).

Może by tak podejść noworocznie - konstruktywnie/racjonalizatorsko i zrobić prostą rzecz:
- uzgodnić ze wszystkimi zainteresowanymi - na poziomie szczegółów - procedurę indeksacji metryk
- wzbogacić ją o szczegółowy opis który pozwoli uniknąć większości zawiłości interpretacyjnych
- powiesić ją w odpowiednim miejscu w sieci (wraz z plikami wypełnionymi kilkoma wpisami obrazującymi sposób postępowania w najczęstszych, dyskusyjnych przypadkach)

(nakład roboczogodzin na przygotowanie tego w porównaniu z czasem straconym przez n ludzi na objaśnianie lub dowiadywanie się co i jak - chyba nie wymaga komentarza)

Nie żebym wszystkie rozumy pozjadał i wiedział wszystko najlepiej, ale zniechęcenie wynikające z zamieszania związanego z powyższym tematem dosięgnęło także mnie.
Fajnie że dużo się dzieje i super że pojawia się całkiem sporo nowych materiałów. Ale to wszystko + kilka dodatkowyh projektów wymaga (lepszej) koordynacji, "podanie na stół" już nie wystarczy, potrzebna jest co najmniej dodatkowa karta dań.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
WM

Nieaktywny
Legenda

Post autor: WM »

alus pisze: Więc pytanie jest - w jaki sposób można pomóc aby to przyspieszyć? Narzekanie nie jest najelszą metodą. Ja osobiście zadeklarowałem się z przenumerowywaniem zdjęć do publikacji - bo to jest najbardziej pracochłonny etap...
Jeżeli zdjęcia od momentu ich zrobienia do umieszczenia na GenBazie czekają trzy - cztery dni, (bo tak było do tej pory) to nie wiem co tu można jeszcze przyśpieszyć. Ostrów Maz. już dawno jest na GenBazie na bieżąco uzupełniana a pozostałe lata jeszcze nie sfotografowane. Przyśpieszyć, i to bardzo, można angażując się np. osobiście w proces fotografowania, bo roboty jest multum.
Pozdrawiam Wawrek
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Skrzypczak_Bogumiła pisze: informacja Leszka ; z 25 grudnia
Wszystkie zdjęcia zrobione przez Wawrzyńca na ostatniej sesji w Pułtusku
są już obrobione graficznie i czekają w naszych Bazach na przenumerowanie i indeksujących.
chodzi mi o Ostrów Mazowiecką
Nie wiem kto się tym zajmuje ale wyraźnie coś szwankuje .
Jeżeli ogłosiłem że zdjęcia z Pułtuska są wysłane to na pewno są.
W pełnym wymiarze są na serwerze "archiwum02" - tu dostęp ma Jacek i on to archiwizuje.
Zdjęcia zmniejszone do 1M są ogólnodostępne po zalogowaniu na serwerze:
http://metryki.genbaza.pl
Jeżeli ktoś chce mieć możliwość sciągnięcia całych ksiąg do siebie na komputer do indeksacji, musi się zwrócić do Łukasz lub do Jacka. Oni mają dostęp do Bazy przez FTP i mogą te zdjęcia udostępniać.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Post autor: OlaH »

Myslinski pisze: Jeżeli zdjęcia od momentu ich zrobienia do umieszczenia na GenBazie czekają trzy - cztery dni, (bo tak było do tej pory) to nie wiem co tu można jeszcze przyśpieszyć.
Oczekiwanie na obrobione zdjęcia 4 dni nie powinno chyba być problemem. Indeksujących jest wielu, osób do obrabiania zdjęć w tej chwili tylko kilka a i one, tak jak indeksujący, mają swoje prywatne życie i obowiązki. Jest wiele grup, wielu indeksujących, każdy ma "listę życzeń" co chciałby mieć "już" do zindeksowania. O ile się orientuję, te same osoby opracowują zdjęcia z różnych archiwów, z różnych części Polski. Być może czasem AP Pułtusk musi poczekać chwilkę na obróbkę zdjęć z AP Łódź lub Łowicz :wink:

Jeśli cokolwiek przyspieszać, to oprócz wspomnianego przez Wawrka fotografowania, chyba potrzeba też więcej osób do obróbki zdjęć, osób takich jak Arek. Można w ten sposób odciążyć Leszka, na którego jednak chyba spada większość pracy.

Ale to my, sami indeksujący i fotografujący, próbujemy się tu zorganizować i rozwiązać gnębiące nas bolączki. A może by tak ..... Zarząd spróbował coś zarządzić?

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

I o to mi chodziło - chcę wiedzieć gdzie mam pobierać materiały do indeksacji - już wiem.
Dziękuję.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Ja myślę, że Bogusia poruszyła sedno zagadnienia. Za mało wiadomo szerszej publiczności jak to się dzieje, że "się tworzą" bazy indeksów i metryk. Bo one nie tworzą się same tylko nakładem pracy rąk wolontariuszy.
I myślę, że warto napisać zwarty opis całego projektu odsyłającą do poszczególnych etapów pracy (z ich instrukcjami).
O tym, że jest problem z numeracją plików dowiedziałam się niechcący z tego wątku. Gdybyście pisali o tym np. w wątku o digitalizacji w AP Łódź to pewnie nadal bym nie wiedziała, że skany w metrykach mają specjalną numerację (bo tamtego wątku akurat nie śledzę, tylko ten).
A przecież numerować pliki może każdy Obrazek (dlatego się zgłosiłam :lol:) - nawet jak ktoś nie zna za dobrze rosyjskiego. Wydaje mi się, że jasne zasady i user-frendly instrukcja przyczyni się do większego zaangażowania członków forum w prace wolontariatu.
Ja rozumiem, że projekty są pod nadzorem PTG, ale wydaje mi się, że przejrzyste opis czym się zajmujecie i jak to robicie (jakie są obecnie projekty uruchomione, ile jest w nich pracy, gdzie potrzebna pilna pomoc bo są opóźnienia) przyczynią się do zaangażowania ludzi spoza PTG, czyli tak zwanych "sympatyków". Bo niektórzy mają wewnętrzną awersję do zrzeszania się i nie ma co liczyć, że się kiedykolwiek zapiszą...
Proszę nie traktować tego jako krytykę, bo ja piszę to z szacunku i z podziwem dla waszej pracy. Mówię tylko, że projekty się tak rozrosły, że sami w kilka osób nie zapanujecie nad tym - potrzebna jest wam pomoc i nie tylko w indeksacji.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Podjąłem decyzje o wycofaniu mojego członkostwa z PTG oraz
zakończeniu udziału w prowadzeniu projektu,,Pułtusk".
Wobec braku woli prowadzenia dialogu moja dalsza obecność w
PTG oraz w projekcie pułtuskim mija się z celem.
Przekazałem całość spraw z adresami Jackowi Okulusowi.
Serdecznie dziękuję wszystkim za współpracę.
Uprzejmie proszę o nie komentowanie mojej decyzji. :)

Pozdrawiam
Waldemar Chorążewicz
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

A ja chciałbym jeszcze dodać, iż niemalże od początku digitalizacji w pułtuskim archiwum zgłaszałem chęć robienie zdjęć. Ja mieszkam w Pułtusku, do archiwum mam godzinę drogi pieszo, 20 minut rowerem. Mógłbym to robić niemalże codziennie, ponieważ zimą nie ma za dużo roboty i siedzę w domu. Jednakoż fotografują osoby, które muszą dojeżdżać. Dla mnie to trochę bez sensu, no ale cóż... Na siłę nie będę się pchał tam gdzie mnie nie chcą.
Ja również wysłałem w listopadzie deklarację członkowską do PTG za entuzjastyczną namową Bogumiły. Zapłaciłem wpisowe oraz składkę za listopad i grudzień, a pomimo to nadal członkiem nie jestem.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

No cóż, życie przerasta nawet najgorsze wyobrażenia jakie do tej pory w tym temacie miałem.
"Projekty są pod nadzorem PTG" - oj obawiam się że nie, są co najwyżej pod patronatem. To mniej więcej taka sytuacja jak objęcie patronatu przez Prezydenta RP nad obchodami 150 rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego. No może trochę przesadziłem w końcu PTG utrzymuje bazy danych i organizuje zbiórki. Fakt, że kilku członków PTG bierze czynny udział w projektach nie obala mojej tezy. Robią to z wewnętrznego przekonania, a nie dlatego, że wewnątrz PTG rozplanowano i przydzielono role. Zresztą tacy ludzie jak Leszek Ćwikliński to osoby-instytucje same w sobie, robią systematycznie swoje, robiły i robić będą, czy PTG będzie istniał, czy nie.
Trochę mnie przeraża ten brak podstawowej informacji dla członków projektu, którzy często nie wiedzą: jak indeksować, skąd pobierać dane, gdzie odsyłać, co już zrobione, co można robić, a co jest w trakcie prac. Taki pewien brak zorganizowania i szwankująca polityka informacyjna. Zwracałem już na to kilkukrotnie uwagę ale lepiej jak o to się dopominają aktywni uczestnicy danego projektu, dlatego ja już się zamykam.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Nie do końca zgadzam się z tezą, że brak podstawowej informacji o tym jak indeksować i gdzie przesyłać indeksy.
Od kilku lat zamieszczona jest na ten temat informacja:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-6839.phtml
http://geneteka.genealodzy.pl/ (INSTRUKCJA INDEKSOWANIA)
Czy to mało?
Są poza tym wątki dedykowane poszczególnym projektom i procesom, w których na bieżąco wymieniamy informacje, podawane są aktualności, np. o dodaniu skanów.
Moim zdaniem nieporozumienia i niedopowiedzenia wynikają z mnogości projektów, wielu toczących się przy tym procesów, zaangażowaniu wielu osób, ale również dużej ilości osób indeksujących, a co za tym idzie - sporej dawki różnorakich oczekiwań. "Usługodawców" jest garstka, mają oprócz swojej pracy także życie prywatne - należy o tym pamiętać i czasem uzbroić się w cierpliwość.
Nie piszę, że jest idealnie, ale na pewno przedstawiany wizerunek w czarnych barwach jest przesadą.
Dodam jeszcze, że piszę o swoich spostrzeżeniach z punktu widzenia aktywnego uczestnika projektów indeksacyjnych, a nie członka PTG, zresztą moje członkostwo na udział w jakichkolwiek przedsięwzięciach nie ma żadnego wpływu.

Pozdrawiam
Aneta
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”