Koperty dowodowe, dowody osobiste..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wiktor_Witek

-
Kowalik-Mirosław

Podobną mam sytucję jak Wiktor może jeszcze gorszą, ponieważ dostałem odmowną decyzję od wojewody i pozostał mi tylko sąd administracyjny. Prosiłem później już tylko o skany lub kserokopie zdjęć z koperty dowodowej. Wojewoda dalej swoje -podstawa prawna (spadek) to chyba trzeba pisać o spadek tych zdjęć i zakładać sprawę urzędom
Proszę o poradę jeśli miał ktoś doczynienia z sądem administracyjnym (ile kosztuje, co najlepiej napisać) ponieważ chciałbym się odwołać.
Mirek
Ps.To naprawdę wszystko zależy od dobrej woli urzędników
Mirek
Ps.To naprawdę wszystko zależy od dobrej woli urzędników
-
Sroczyński_Włodzimierz

i dziś odpowiedź dostałem z mokotowskiego urzędu - po umówieniu terminu udostępnione, choćby jutro
szybko, miło, profesjonalnie (od razu orientacyjna informacja co jest - niestety, jak podejrzewałem - niewiele)
szybko, miło, profesjonalnie (od razu orientacyjna informacja co jest - niestety, jak podejrzewałem - niewiele)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Kowalik-Mirosław

a również dostałem z Warszawy kserokopie dokumentów mojego wujka i nie tylko tam, ale jak pisałem nie każdy urząd a raczej urzędnik udostępni koperty dowodowe i później jest droga przez mękę która się kończy na sądzie administracyjnym do którego chciałbym się odwołać pozostało mi 5 dni na odwołanie i się zastanawiam co począć. Przecież w tych kopertach są skarby np. moje jakie już otrzymałem- orginalny akt urodzenia 1901 (carski) orginalny akt ślubu z 1921 i zdjęcia (skany) których może nikt z rodziny nie widział.
Naprawdę nie ma innej możliwości na upartych urzędników aby zdobyć chodźby skany zdjęć i kserokopie nie mające mocy dokumentu urzędowego.Tylko ich interes prawny.
Mirek
Naprawdę nie ma innej możliwości na upartych urzędników aby zdobyć chodźby skany zdjęć i kserokopie nie mające mocy dokumentu urzędowego.Tylko ich interes prawny.
Mirek
Ja mam problem podobny lecz złożony nie chcą udostępnić bo brak interesu prawnego a kolejna koperta została zagubiona w związku z tym sprawę skierowałem do Wydziału Kontroli w Urzędzie Wojewódzkim a także powiadomiłem AP które sprawuje nadzór o prawdopodobnym popełnieniu przestępstwa i czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Chcęsie podzielić po raz kolejny miłą informacją bez żadnego problemu otrzymałam kserokopię dokumentów z kopert dowodowch moich dziadków jestem naprawde mile zaskoczona wspołpracą z urzednikiem, dzieje sie tak w Urzedzie Miasta Stargard Szczeciński.
Natomiast mam jeszcze jedno pytanie chcę odszukać kopertę dowodową w Warszawie, a akcie zgonu wskazane jest miejsce zgonu Warszawa Ochota zapytuję gdzie i do jakiego urzędu mam się zwrocić w tej sprawie?
Bede wdzieczna za pomoc.
Pozdr Agnieszka.
Natomiast mam jeszcze jedno pytanie chcę odszukać kopertę dowodową w Warszawie, a akcie zgonu wskazane jest miejsce zgonu Warszawa Ochota zapytuję gdzie i do jakiego urzędu mam się zwrocić w tej sprawie?
Bede wdzieczna za pomoc.
Pozdr Agnieszka.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Zmarły mieszkał w Warszawie czy tylko tam zmarł? Z wcześniejszego postu rozumiem, że posiadasz odpis skrócony aktu zgonu. Najprościej zwrócić się więc do USC Warszawa Ochota o wydanie odpisu pełnego (numer aktu znajdziesz na odpisie skróconym), w nim powinnaś znaleść numer ostatniego dowodu jakim legitymował się zmarły.algaa pisze:Tak też przez chwilę pomyslałam,niestety nie znam nr ani serii i dowodu.
Agnieszka.
Sam ostatnio udałem się do urzędu gminy w celu rozpoznania sytuacji co przetrwało (ile lat wstecz) i ku mojemu zdziwieniu usłyszałem, że koperty dowodowe nie były niszczone i pani nie spotkała się z taką praktyką w swojej dosyć długiej karierze. Jakkolwiek dalej obowiązuje zasada miejsca ostatniego wyrabiania dowodu.
Mojego dziadka zmarłego w '84 w Warszawie (Warszawa Ochota notabene) nie było w systemie elektronicznym ale, że nie było innych petentów (byłem przed sylwestrem jakoś) to znalazła mi taką kartkę z podstawowymi danymi (nie wiem jak to się nazywa dokładnie) tj. nr dowodu i kto wydał; data urodzenia, nr aktu, parafia; data małżeństwa, nr aktu, USC; data zgonu, nr aktu, USC; nr książeczki wojskowej i stopień; bodaj imiona rodziców i żony oraz miejsce zamieszkania (żeby nie było wątpliwości dziadek mieszkał w tej gminie).
Drugi dziadek, który zmarł w '90 był już w systemie elektronicznym ale koperty też nie było. Oba dowody były z serii BR wydane przez KPMO w Sochaczewie (właściwie to co do drugiego dziadka pani napisała mi nr dowodu a nie spoglądałem w pozostałe dane).
Nie chciałem nadużywać przychylności i nie poprosiłem o ksero tej kartki, ale co do pierwszego dziadka to co mnie interesowało odpisałem. Pani ogólnie była bardzo przyjaźnie nastawiona do osób ustalających losy rodziny, choć oczywiście na początku potwierdziła moją tożsamość (w wypadku wspólnego nazwiska wystarczył dowód a i trochę danych podałem na uwiarygodnienie).
Na dobrą sprawę nie dopytałem jednak albo mi to umknęło, kto przejał koperty po KPMO? Urząd dawnego miasta powiatowego? Będę musiał przejrzeć ten wątek bo ktoś tu o tym pisał.
Edit. Znalazłem odpowiedź. Poniżej dla przypomnienia i innym.
Także w wątku można już znaleść prawie wszystko.pawko223 pisze:Często bywało tak, że dowody były wydawane po wojnie przez Komendy Powiatowe Milicji Obywatelskiej, w gm. której przodek zmarł winna być jego częściowa koperta dowodowa, a w niej nr dowodu osobistego, z takim numerem DO powinno zadzwonić się do Starostwa Powiatowego - ewidencja ludności i spytać się po nr DO, w której placówce znajdują się koperty o tej syg. DO. Część kopert dowodych jest w urzędach starostwa, a nie gminy wchodzącej w jej skład, zamieszkałej przez przodka.
Paweł
Nie znam się za bardzo na prawie a nie wiem też co jest podstawą wymogu "interesu prawnego" ani nawet nie znam pełnej treści ustawy o ochronie danych osobowych. Jakkolwiek chodzi mi po głowie myśl, że jest to jakieś rozporządzenie czy też przepis wykonawczy dla urzędu powstały na bazie i z poszanowaniem ustawy o ochronie danych osobowych. Po prostu aby udostępnić komuś prywatne dane nie łamiąc przy tym owej ustawy osoba ta musi wykazać interes prawny (to tylko moje przypuszczenia). Z tym, że ustawa owa nie obejmuje danych osób zmarłych. I ja w swojej nieznajomości przepisów argumentowałbym, że nie można ode mnie wymagać wykazania interesu prawnego gdyż obowiązek ten wynika najprawdopodobniej z ustawy której dane o które się ubiegam nie dotyczą (nie chronią).Kowalik-Mirosław pisze:a również dostałem z Warszawy kserokopie dokumentów mojego wujka i nie tylko tam, ale jak pisałem nie każdy urząd a raczej urzędnik udostępni koperty dowodowe i później jest droga przez mękę która się kończy na sądzie administracyjnym do którego chciałbym się odwołać pozostało mi 5 dni na odwołanie i się zastanawiam co począć. Przecież w tych kopertach są skarby np. moje jakie już otrzymałem- orginalny akt urodzenia 1901 (carski) orginalny akt ślubu z 1921 i zdjęcia (skany) których może nikt z rodziny nie widział.
Mirek
Trochę chyba nieskładnie napisałem ale mam nadzieję, że ktoś zrozumie mój tok myślenia.
Pozdrawiam,
Adrian
Tak posiadam kserokopię aktu zgonu zgon nastapił 1975 r .Osoba zmarła urodziła sie ,mieszkała i zmarła w Warszawie.
Chcę wspomnieć ze kserokopię aktu otrzymałam z U.S.C. M.ST Warszawy wydział archiwum z Smyczkowej.
Czy w tej sytuacji mam nadal skontaktować sie U.S.C. Warszawa Ochota ?
W akcie jest adnotacja osob zgłaszających zgon i tu jest podany adres ul .Iwicka Warszawa. Być może osoba zmarła również mieskała pod tym adresem ?
Agnieszka.
Chcę wspomnieć ze kserokopię aktu otrzymałam z U.S.C. M.ST Warszawy wydział archiwum z Smyczkowej.
Czy w tej sytuacji mam nadal skontaktować sie U.S.C. Warszawa Ochota ?
W akcie jest adnotacja osob zgłaszających zgon i tu jest podany adres ul .Iwicka Warszawa. Być może osoba zmarła również mieskała pod tym adresem ?
Agnieszka.
Niestety ale jeśli posiadasz ksero całego aktu to raczej nic więcej w odpisie pełnym nie znajdziesz. Na wcześniejszych stronach tego wątku powinnaś znaleść inne sposoby uzyskania nr dowodu.
Co do wątku prawnego w moim poprzednim poście to kompletnie minąłem się rzeczywistością. Obowiązek wykazania interesu prawnego wynika bezpośrednio z ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, rozdział 8b. I niestety dotyczy on także danych unieważnionych dowodów. Pełen tekst ustawy.
Fragment z moim pogrubieniem.
Adrian
Co do wątku prawnego w moim poprzednim poście to kompletnie minąłem się rzeczywistością. Obowiązek wykazania interesu prawnego wynika bezpośrednio z ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, rozdział 8b. I niestety dotyczy on także danych unieważnionych dowodów. Pełen tekst ustawy.
Fragment z moim pogrubieniem.
Pozdrawiam,Art. 44h. (64)
2. Dane, o których mowa w ust. 1, mogą być udostępnione:
1) osobom i jednostkom organizacyjnym - jeżeli wykażą w tym interes prawny;
2) jednostkom organizacyjnym - jeżeli po ich wykorzystaniu w celach badawczych, statystycznych, badania opinii publicznej lub rynku, dane te zostaną poddane takiej modyfikacji, która nie pozwoli na ustalenie tożsamości osób, których dane dotyczą;
3) innym osobom i podmiotom - jeżeli uwiarygodnią one interes faktyczny w otrzymaniu danych i za zgodą osób, których dane dotyczą.
Adrian
-
Witold_Witkowski

Witam serdecznie!
Oto odpowiedź, którą otrzymałem z Wydziału Spraw Obywatelskich Urzędu Miasta Ciechanów:
Odpowiadając na Pana wniosek, informuję, że Prezydent Miasta Ciechanów wydaje dowody osobiste od 1975r.
Wcześniej dowody wydawane były przez Komendy Powiatowe Milicji Obywatelskiej.
Na przełomie lat 1975/1976 KPMO Ciechanów przekazała Prezydentowi Miasta Ciechanów koperty dowodowe osób żyjących z dawnego powiatu ciechanowskiego.
W archiuwum kopert dowodowych - w części dotyczacej kopert osób zmarłych- po sprawdzeniu roczników, brak jest dokumentów Pana Dziadków.
Z Pana pisma wynika, że babcia Pana zmarła w 1970r. a Pana dziadek zmarł w 1973r. i w chwili ich zgonu nie było jeszcze Powszechnego Elektronicznego Systemu
Ewidencji Ludności - dziadkowie nie posiadali Nr PESEL- m.in. dlatego nie mamy możliwości ustalić dokad KPMO przekazała dokumenty dowodowe Pana Dziadków.
Moze ktoś podpowie co mogę jeszcze zrobić, zeby dotrzeć do kopert.
Pozdrawiam.
Oto odpowiedź, którą otrzymałem z Wydziału Spraw Obywatelskich Urzędu Miasta Ciechanów:
Odpowiadając na Pana wniosek, informuję, że Prezydent Miasta Ciechanów wydaje dowody osobiste od 1975r.
Wcześniej dowody wydawane były przez Komendy Powiatowe Milicji Obywatelskiej.
Na przełomie lat 1975/1976 KPMO Ciechanów przekazała Prezydentowi Miasta Ciechanów koperty dowodowe osób żyjących z dawnego powiatu ciechanowskiego.
W archiuwum kopert dowodowych - w części dotyczacej kopert osób zmarłych- po sprawdzeniu roczników, brak jest dokumentów Pana Dziadków.
Z Pana pisma wynika, że babcia Pana zmarła w 1970r. a Pana dziadek zmarł w 1973r. i w chwili ich zgonu nie było jeszcze Powszechnego Elektronicznego Systemu
Ewidencji Ludności - dziadkowie nie posiadali Nr PESEL- m.in. dlatego nie mamy możliwości ustalić dokad KPMO przekazała dokumenty dowodowe Pana Dziadków.
Moze ktoś podpowie co mogę jeszcze zrobić, zeby dotrzeć do kopert.
Pozdrawiam.
-
Witold_Witkowski