Kamieniec Podolski,kościół Trynitarski-1878 r. spis parafian
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Szukam śladów Piotra Lewickiego i jego rodziny (np. Helena Lewicka-córka) z okolic Litynia, Winnicy na Podolu. Prowadził tam jakiś majątek, była też cukrownia i drożdżownia czy gorzelnia (?) Lata około (pomiędzy) 1870 - 1914 (może i do 1918?). Czy mógłbym prosić o pomoc, przez sprwdzenie wpisów,
pozdrawiam
pozdrawiam
pozdrawiam
Juliusz
Juliusz
-
Joanna_Lewicka

Mario,
dziękuję bardzo. Ten Jan z rodziną nie bardzo mi pasuje, ale jeszcze nad nimi pomyślę
.
Ale co do duchownych, to żonaci byli nie tylko prawosławni, ale także greckokatoliccy, czego wiele przykładów jest w mojej rodzinie. Kościół greckokatolicki i rzymskokatolicki łączy ta sama wiara, ten sam Papież, a różni obrządek (no, i w wielu wypadkach nieobowiązywanie celibatu).
Pozdrawiam serdecznie-
Joanna
dziękuję bardzo. Ten Jan z rodziną nie bardzo mi pasuje, ale jeszcze nad nimi pomyślę
Ale co do duchownych, to żonaci byli nie tylko prawosławni, ale także greckokatoliccy, czego wiele przykładów jest w mojej rodzinie. Kościół greckokatolicki i rzymskokatolicki łączy ta sama wiara, ten sam Papież, a różni obrządek (no, i w wielu wypadkach nieobowiązywanie celibatu).
Pozdrawiam serdecznie-
Joanna
-
Joanna_Lewicka

-
Dubiczyńska_Maria

-
Dubiczyńska_Maria

-
roza.kruza

-
Dubiczyńska_Maria

-
Dubiczyńska_Maria

Kamieniec Podolski - spis parafian
Jak sympatycznie, że są osoby pomagające w odnalezieniu dziejów.
Byłbym zobowiązany za sprawdzenie nazwisk Kordaszewscy i Dunat
Pozdrawiam
Piotr
Byłbym zobowiązany za sprawdzenie nazwisk Kordaszewscy i Dunat
Pozdrawiam
Piotr
-
Dubiczyńska_Maria

-
Dubiczyńska_Maria

Uffff... udało się
Piotrze, na szczęście nie musiałeś czekać kolejnych 100 lat. Znalazłam włościankę Ewę Kordaszewską lat 16, pannę, mieszkankę wsi Dłużek. Dunatów nie ma.
Basiu, niestety Łapińskich na mojej liście nie ma, może należeli do innej parafii.
Pozdrawiam
Maria
Piotrze, na szczęście nie musiałeś czekać kolejnych 100 lat. Znalazłam włościankę Ewę Kordaszewską lat 16, pannę, mieszkankę wsi Dłużek. Dunatów nie ma.
Basiu, niestety Łapińskich na mojej liście nie ma, może należeli do innej parafii.
Pozdrawiam
Maria
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko