Posiadam listy poległych po 1944 roku

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Chmielińska

Sympatyk

Post autor: Chmielińska »

Posiadam kilka różnych publikacji w stylu " Polegli w walce o utrwalanie władzy ludowej". Są to opasłe tomy skupiające bardzo wiele nazwisk osób, które straciły zycie po 1944 roku.
Oczywiście wielu tam pracowników "resortu bezpieczeństwa" ale są też wrzucone do jednego worka ofiary przestępstw, niewyjaśnionych zabójstw i inne osoby.
Obok nazwiska i daty zgonu podane sa również króciutkie biogramy.

Pozdrawiam - Marta Chmielińska
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

a czy w tych pubikacjach są również lata 50-te? Bo jeśli tak to prosiłabym o sprawdzenie Władysława Zaczkiewicza. Może przewija się tam też nazwisko Cudny i Kuczyński?

Pozdrawiam
Monika
Chmielińska

Sympatyk

Witam,
Zaczkiewicza nie znalazłam - może łatwiej będzie szukać znając region?Jeśli podasz mi bliższe namiary postaram się poszukać.
Co do rodziny Cudnych to wymienione są cztery osoby:
Cudna Józefa, c. Józefa, ur.28 XI 1904 r, rolnik, poległa 14 VIII 1947 w Czarnowcu
Cudna Krystyna, c.Wacława, ur.5 I 1930, krawcowa, poległa 14 VIII 1947 w Czarnowcu
Cudna Stanisłąwa, c. Wacława, ur. 13 I 1926, rolnik, poległa 14 VIII 1947 w Czarnowcu
Cudny Wacław, s. Adama, ur.24 IV 1892 r, Iły,rolnik, poległ 14 VIII 1947r w Czarnowcu

Kuczyńskich jest pięciu: Czesław s. Jana, Emil, Józef s. Ignacego, Władysław s. Jana i Zdzisław s. Aleksego

Jeśli któryś z nich Cię interesuje daj znać. Co do rodziny Cudnych, to są to osoby z powiatu ostrołęckiego, woęc chyba w kręgu Twoich zainteresowań. Jeśli tak mogłabym spróbować sprawdzić w jakich okolicznościach zginęli - czy była to jakaś akcja czy też to przypadkowe ofiary.

Pozdrawiam - Marta
Marekko

Sympatyk

Post autor: Marekko »

Witam Pani Marto,
Proszę sprawdzić, czy wystepują nazwiska: Deutsch, Mönch oraz Czapp.

Pozdrawiam, Marek
Awatar użytkownika
marco1967

Sympatyk

Post autor: marco1967 »

Witam

Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Błesiński

Pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Posiadam listy poległych po 1944 roku

Post autor: MonikaS7 »

Chmielińska pisze:Witam,
Zaczkiewicza nie znalazłam - może łatwiej będzie szukać znając region?Jeśli podasz mi bliższe namiary postaram się poszukać.
Co do rodziny Cudnych to wymienione są cztery osoby:
Cudna Józefa, c. Józefa, ur.28 XI 1904 r, rolnik, poległa 14 VIII 1947 w Czarnowcu
Cudna Krystyna, c.Wacława, ur.5 I 1930, krawcowa, poległa 14 VIII 1947 w Czarnowcu
Cudna Stanisłąwa, c. Wacława, ur. 13 I 1926, rolnik, poległa 14 VIII 1947 w Czarnowcu
Cudny Wacław, s. Adama, ur.24 IV 1892 r, Iły,rolnik, poległ 14 VIII 1947r w Czarnowcu

Kuczyńskich jest pięciu: Czesław s. Jana, Emil, Józef s. Ignacego, Władysław s. Jana i Zdzisław s. Aleksego

Jeśli któryś z nich Cię interesuje daj znać. Co do rodziny Cudnych, to są to osoby z powiatu ostrołęckiego, woęc chyba w kręgu Twoich zainteresowań. Jeśli tak mogłabym spróbować sprawdzić w jakich okolicznościach zginęli - czy była to jakaś akcja czy też to przypadkowe ofiary.

Pozdrawiam - Marta
Witam,
dziękuję za odpowiedź.
W zasadzie chodzi o Warszawę, ale w przypadku Cudnych (zwłaszcza Józef s. Józefa) to rzeczywiście powiat ostrołęcki (zwłaszcza Obierwia) też by wchodził w grę. Niestety osoby, które wymieniasz to raczej nie moi. Szkoda, ale bardzo dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam serdecznie
Monika
Zenek

Sympatyk

Post autor: Zenek »

Witam.
Serdeczna prośba o sprawdzenie nazwiska Podsedkowski.
Zenek
Awatar użytkownika
lukrak

Sympatyk

Post autor: lukrak »

Prosiłbym o sprawdzenie nazwisk Rakocki, Rakowski, Bandurski, Skwarski.
Pozdrawiam
Rakocki Łukasz
Chmielińska

Sympatyk

Witam,
Podsedkowskiego nie ma

Rakockiego nie ma - ale proszę o podanie województwa to sprawdzę jeszcze w innym spisie.
Rakowski Hieronim s. Ludwika ur. 1906 w Łodzi czł. SL, prac. ZG, poległ 20 IV 1946 w Grabowcy pow. Hrubieszów
Józef s. Michała ur. 9 III 1923 w Dynowie. Czł. ORMO, poległ 16 XI 1946 w Dynowie pow. Brzozów
Bandurski Stanisław s.Walentego ur. 24 I 1924 Nasierowo, funkc. MO, poległ 4 V 1948 w Turośli, pow. Kolno
Skwarskiego nie ma.

Pozdrawiam- Marta
Awatar użytkownika
vicek1978

Sympatyk
Adept

Post autor: vicek1978 »

Witam
Proszę o sprawdzenie Alojzy Antoniak z Trębaczewa Parafia Działoszyn Woj Łódzkie. Prawdopodobnie został zastrzelony w 1947.

I interesuja mnie inne osoby z Trębaczewa lub parafi Działoszyn.

Bardzo dziękuje
TOMEK
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Witam,

prosiłbym o sprawdzenie Henryk Bajszczak zamordowany w 1946r. w woj. mazowieckim, chyba w tamtym okresie kieleckim.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Awatar użytkownika
lukrak

Sympatyk

Post autor: lukrak »

Odnośnie Rakockiego i innych nazwisk to ogólnie z województwa mazowieckiego.
Pozdrawiam
Rakocki Łukasz
AdamKrawczyk

Sympatyk

Post autor: AdamKrawczyk »

Witam.Proszę o sprawdzenie Jędrzejek Stanisław lat 20 zm.śmiercią tragiczną 20 lipca 1946 r.w Rawie Mazowieckiej wg.przekazów rodzinnych był w milicji [stryjeczny brat mojej mamy].Pozdrawiam Adam K.
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Post autor: gostel »

Witam,
bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Józef Okapiec. Niestety, nie znam innych jego danych, zdjęcie tego młodego chłopaka w mundurze, zabitego po wojnie, znalazło się w moim domu...
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
Chmielińska

Sympatyk

Witam,

1. Antoniaków jest dwóch: Jan s. Władysława i Marian s.Stanisława. Niestety żaden z nich nie pochodzi z Działoszyna i okolic ani tam nie zginął. Co do tej okolicy trudno mi wynajdywać wszystkie osoby z jakiejś okolicy. Parę osób z Działoszyna przewinęło mi się przed oczami ale przypomnij mi się na PW w weekend to postaram się poświęcich trochę czasu na odnalezienie ich, będę jednak mogła wyciągnąć tylko Działoszyn, reszty miejscowości z parafii nie znam i poszukiwanie będzie zbyt skomplikowane.

2.Rakockiego nie ma także w wykazie z woj. mazowieckiego

3. Nazwiska Jędrzejek nie ma...to dziwne w świetle wspomnień rodziny, mam trzy ogólnopolskie wykazy poległych milicjantów i ubeków i w każdym znajduje się trochę innych niż w poprzednim wydaniu ale tego człowieka nie ma. Może pytanie do IPN? jeśli był milicjantem i zginął w jakiejś akcji...

4. Nazwiska Okapiec również nie ma ale skoro to człowiek w mundurze, to mógł być żołnierzem podziemia. Jaka to okolica a poszukam go w jakichś lokalnych oddziałach, bo w ogólnych listach osobowych większych jednostek ani w Atlasie podziemia niepodległościowego nie znalazłam tego człowieka.

Pozdrawiam-Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”