Budnik - Poszukuję informacji o nazwisku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Szutta_Jolanta
Budnik - Poszukuję informacji o nazwisku
Poszukuję informacji o nazwisku Budnik
Witam ,jestem pierwszy raz na tym forum od dłuższego czasu poszukuję informacji o rodzinie mojego dziadka Kazimierza Budnika mieszkali w Kaczanówce powiat Skałat Tarnopolskie zostali z tamtąd repatriowani ok.1947 r dziadek był jedynakiem imie jego ojca to Piotr matki Katarzyna z domu Lis no i jeszcze pare informacji które udało mi sie ustalić i tu kończy sie moja wiedza Nic niewiem o dalszej rodzinie Budników ,dziadek był urodzony w 1906 r jak mówi imię 4.03 na Kazimierza ,powtarza się w rodzinie imię Piotr mój ojciec .Jeżeli ktokolwiek z państwa posiada jakieś informację będę wdzięczna .pozdrawim
Witam ,jestem pierwszy raz na tym forum od dłuższego czasu poszukuję informacji o rodzinie mojego dziadka Kazimierza Budnika mieszkali w Kaczanówce powiat Skałat Tarnopolskie zostali z tamtąd repatriowani ok.1947 r dziadek był jedynakiem imie jego ojca to Piotr matki Katarzyna z domu Lis no i jeszcze pare informacji które udało mi sie ustalić i tu kończy sie moja wiedza Nic niewiem o dalszej rodzinie Budników ,dziadek był urodzony w 1906 r jak mówi imię 4.03 na Kazimierza ,powtarza się w rodzinie imię Piotr mój ojciec .Jeżeli ktokolwiek z państwa posiada jakieś informację będę wdzięczna .pozdrawim
Witam
Nazwisko Budnik wystepuje w miejscowosci Hadle Szklarskie obecne woj. podkarpackie, powiat Przeworsk. Są to moje rodzinne strony. Moja babcia mówiła, że ten pan sprowadził się tutaj po II wojnie światowej (czyli ta część informacji się zgadza). Wiem że jeden z synów ma na imię Kazimierz i mieszka obecnie w miejscowości Jawornik Polski, również powiat Przeworsk. Musiała by pani skontaktować się z miejscowym proboszczem parafii w Hadlach:
Parafia rzymskokatolicka
37-231 Hadle Szklarskie
tel. 0 16 651 41 63
Nazwisko Budnik wystepuje w miejscowosci Hadle Szklarskie obecne woj. podkarpackie, powiat Przeworsk. Są to moje rodzinne strony. Moja babcia mówiła, że ten pan sprowadził się tutaj po II wojnie światowej (czyli ta część informacji się zgadza). Wiem że jeden z synów ma na imię Kazimierz i mieszka obecnie w miejscowości Jawornik Polski, również powiat Przeworsk. Musiała by pani skontaktować się z miejscowym proboszczem parafii w Hadlach:
Parafia rzymskokatolicka
37-231 Hadle Szklarskie
tel. 0 16 651 41 63
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,
troche danych z Ellis Island database o pasazerach do USA z Kaczanowki.
Budnik Ivan, Kaczanowka, Austria,lat 28, ur 1884, przyplynal 1912
Budnik Katarzyna, Kaczanowka, Poland 24 1898 1922
Budnik Konrad, Kaczanowka, Galicy 25 1881 1906
Budnik Michael, Kaczanowka, Austria 29 1878 1907
Budnik Zofia, Kaczanowka, Austria 16 1894 1910
Lis Jan, Kaczanowka, Galicy, 17, 1890, 1907
Katarzyna,Polka,jako szwaczka, w 1922 plynela do brata Jana Budnika mieszkajacego w Philadelphii, zostawiajac w domu matke, Terese Budnik. Katarzyna pozostala na stale w USA.
Pozostali Budnikowie podali, ze sa Ukraincami.
Jan Lis byl Polakiem i przyplynal do szwagra Jozefa Soltysa, Jan zostal w USA.
Powodzenia w poszukiwaniach,
Wladyslaw
troche danych z Ellis Island database o pasazerach do USA z Kaczanowki.
Budnik Ivan, Kaczanowka, Austria,lat 28, ur 1884, przyplynal 1912
Budnik Katarzyna, Kaczanowka, Poland 24 1898 1922
Budnik Konrad, Kaczanowka, Galicy 25 1881 1906
Budnik Michael, Kaczanowka, Austria 29 1878 1907
Budnik Zofia, Kaczanowka, Austria 16 1894 1910
Lis Jan, Kaczanowka, Galicy, 17, 1890, 1907
Katarzyna,Polka,jako szwaczka, w 1922 plynela do brata Jana Budnika mieszkajacego w Philadelphii, zostawiajac w domu matke, Terese Budnik. Katarzyna pozostala na stale w USA.
Pozostali Budnikowie podali, ze sa Ukraincami.
Jan Lis byl Polakiem i przyplynal do szwagra Jozefa Soltysa, Jan zostal w USA.
Powodzenia w poszukiwaniach,
Wladyslaw
-
Szutta_Jolanta
Dziękuję za podpowiedź właśnie wczoiraj siedziałam na Eliis Island i też tam trochę poczytałam lektura była ciekawa tylko nie dotyczy nikogo z moich w tej miejscowości mieszkali o tym nazwisku żydzi ,ukraińcy i polacy nikogo nie obrażająć . Prawdopodobnie któreś z tych Budników może należeć do mojej rodziny ale niewiem którzy to mogą być mój Kazimierz zmarł w Gubinie w 1976 r babcia Anna w 1985 a Prababka Katarzyna 24.12 1967 w Lubnie to są bardzo dokładne daty.Może za mało podałam informacji w temacie ,ale najbardziej interesuje mnie Piotr Budnik ojciec Kazimierza o nim nic niewiem tylko że zmarł w wieku ok.40 lat a Prababka Katarzyna była córką Stanisława i Domiceli Lis no i była akuszerką prawdopodobnie w Ostapiu ani wujek ani ojciec niewiedzą albo niechcą pamiętac dlaczego nie utrzymywali kontaktu z rodziną dziadka Piotra bo sądzę że ten miał braci i prawdopodobnie któryś z w/w mogł by nim być idę tropem imion bo mo ojcie c ma imie po dziadku Piotrze wujek Stanisław po dziadku Lisie no i pewnie kazimierz też coś ma po jakimś dziadku ,dowiedziałam się że swego czasu Budnicy się poróżnili i ci co pozostali na ukrainie wypierają sie jedni drugich tak mi powiedział jeden z forumowiczów .Ale jestem wdzięczna i za to panie Władysławie gdyby pan gdzie miał jakąś wiedze to z miłą chęcia poczytam .Pozdrawiam i dziękuje .Jola Szutta
-
WelkaGrzegorz

Witam.
Z posiadanych przez mnie informacji Rodzina Budnik pojawia się już w latach 1799 na terenie miejscowości Wersk i Zakrzewo. Miejscowości te znajdują się w powiecie Złotów woj. Wielkopolskie. Kiedyś Wersk należał do parafii Zakrzewo. Księgi metrykalne z tej parafii znajdują się Archiwum Diecezjalnym w Koszalinie.
Tereny te do 1945r. należały do Westproussen.
Pozdrawiam
Grzegorz
Z posiadanych przez mnie informacji Rodzina Budnik pojawia się już w latach 1799 na terenie miejscowości Wersk i Zakrzewo. Miejscowości te znajdują się w powiecie Złotów woj. Wielkopolskie. Kiedyś Wersk należał do parafii Zakrzewo. Księgi metrykalne z tej parafii znajdują się Archiwum Diecezjalnym w Koszalinie.
Tereny te do 1945r. należały do Westproussen.
Pozdrawiam
Grzegorz
-
Szutta_Jolanta
Witam.
Dzięki napewno skorzystam,z moich dotychczasowych strzępków informacji wynika że były 3 rodziny .
Dzięki napewno skorzystam,z moich dotychczasowych strzępków informacji wynika że były 3 rodziny .
- Ewa_Szczodruch

-
Szutta_Jolanta
-
Szutta_Jolanta
-
Szutta_Jolanta
Witam .Dzięki za ta informację ale w tamte strony nie dotarłam to może być któras z linii tym Budnikom z Nakła może być bliżej do Budników z Budnego bliżej mazowsza ,chociaż ja wiem?było ich dużo jak mówi historia gdzie pojawiała sie panna na wydaniu zaraz posyłano ją za Budnika lub Budnego .Ale miło mi będzie dowiedzięć sie czegoś więcej .Pozdrawiam
-
Szutta_Jolanta
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Dla Joli...
Poczynek ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od poczynić ‘porobić’, poczynek ‘uczynek’.
Sagan 1406 – od sagan ‘duży garnek kuchenny; imbryk’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Poczynek ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od poczynić ‘porobić’, poczynek ‘uczynek’.
Sagan 1406 – od sagan ‘duży garnek kuchenny; imbryk’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch