Mam zagwozdkę z parafią Poniemuń (Litwa)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Zdaje się ,że to chodzi o Dolny Poniemuń (Žemoji Panemunė) -kiedyś chyba był to powiat wilkijski (Vilkija) ,
nie jestem jednak pewna czy w latach,których szukasz była tam parafia- w przeciwnym razie
należałoby chyba szukać w Szakach (Šakiai).

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Tak, to chodzi o Dolny Poniemuń! Tam parafia była juz wczesniej podobno. A nawet jak nie było, to Szak on-line tez nie ma! Buuu
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
anna-grażyna

Sympatyk

:) o tym ,że Szaki i kilka innych miejscowości leżą ciągle w sferze marzeń to ja wiem bo...też tego szukam :)

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Oj tak! I Kieturwłoki! I Kowno! Czy ja sie kiedyś doczekam?
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Nie jest tak źle właśnie Maria dodała do linków 7 część akt parafii litewskich, jest Poniemuń ale chyba znów nie ten.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

No nie! Niestety. Nie ten. Mój zszedł do podziemia.
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: RoRo500 »

Zdaje się ,że to chodzi o Dolny Poniemuń (Žemoji Panemunė) -kiedyś chyba był to powiat wilkijski (Vilkija)
Raczej nie. Wymienione w dokumentach miejscowości wskazują, że jest to ten: https://maps.google.com/maps?q=Panemuni ... a&t=m&z=11

Można sobie porównać z tą historyczną mapą: http://www.mapywig.org/m/German_maps/18 ... 400dpi.jpg

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Ten Dolny Poniemuń to ten mój w powiecie wilkijskim, a ten co sie teraz pojawił na ePaveldas to ten, o którym pisze Roman.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
anna-grażyna

Sympatyk

Poniemuń dodany ostatnio jest polożony w pow Poniewież
(przy drodze nr 3647 prowadzącej z Pandelys do granicy z Łotwą).

Anna-Grażyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

No i chyba już nie mam zagwozdki a mam kompletny kociokwik. :evil:
Zaczęłam podejrzewać, że mnie potrzebny jest nie tylko Poniemuń ale i Szaki lub nawet Giełgudyszki. W dokumencie z 1766 http://www.epaveldas.lt/vbspi/biRecord. ... rdId=95570 mój 4xpra jest określony jako Maciej Kulwieć z Szak (w dokumencie użyto okreslenia "w Szakiach") http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_XI/770 (czyli w 1766 r był tam kościół filialny parafii w Gielgudyszkach).
A może ten mój pra był na tyle bogaty, że oprócz tych Kretkompii miał i dobra Szaki w pow. Kowieńskim? I to o te inne chodzi? I na nic mi Poniemuń!
Juz nic nie wiem i będę błądzić po omacku. Cóż za uciążliwa rodzina. :mrgreen:
Pomóżcie proszę i dawajcie znać o każdym Kulwieciu znalezionym w aktach metrykalnych, bo juz nie wiem gdzie tych ..."choler" szukać! Gdzie nie zajrzę tam znajduję choć jednego. Ostatnio znalazłam ich w Troupiach i parafii Jaswojnie.
Pozdrawiam
Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”