Biechów -Poszukuję metryk od 1865 r.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Teresa_Wija
Biechów -Poszukuję metryk od 1865 r.
T:Poszukuję metryk z parafii Biechów od 1865 r.
Witam.
Proszę o informację, gdzie znajdę akty urodzenia i zgonów z parafii Biechów od roku 1865? Szukam aktu urodzenia (zgonu, małżeństwa) pradziadka, Jakuba Zayda (ożenionego z Katarzyną z Obarów). Z posiadanej kopii aktu urodzenia (w języku rosyjskim) babci, Agnieszki Zayda (Zajda) ur. w 1911 r. wynika, iż Jakub Zajda urodził się ok. 1866-1867 roku. Natomiast jego żona Katarzyna urodziła się ok. roku 1875-1876.
Pozdrawiam
Teresa Wija
Witam.
Proszę o informację, gdzie znajdę akty urodzenia i zgonów z parafii Biechów od roku 1865? Szukam aktu urodzenia (zgonu, małżeństwa) pradziadka, Jakuba Zayda (ożenionego z Katarzyną z Obarów). Z posiadanej kopii aktu urodzenia (w języku rosyjskim) babci, Agnieszki Zayda (Zajda) ur. w 1911 r. wynika, iż Jakub Zajda urodził się ok. 1866-1867 roku. Natomiast jego żona Katarzyna urodziła się ok. roku 1875-1876.
Pozdrawiam
Teresa Wija
Ostatnio zmieniony pt 11 sty 2013, 20:53 przez Teresa_Wija, łącznie zmieniany 1 raz.
- Brozek_Oskar

Poszukiwania
Witam. Jeśli chodzi o Biechów świętokrzyski, to należy szukać w AP Kielce. Podobno cały zasób tego archiwum zaczynający się na literę B został zrobiony, więc zapewne i Biechów. Można się zgłosić na adres swietogen.kielce@op.pl (chyba nie popełniłem błędu...) i tam można zgłosić chęć do indeksacji jakiejś części ksiąg metrykalnych albo całej parafii.
W GenBazie jest udostępniony rocznik 1875 i tam jak widzę jest przytoczona Katarzyna Obarcząka z Antoniego i Marianny z domu Szybło (?) akt nr 99: http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/18
Indeksacja Biechowa by się przydała, ponieważ w genetece figuruje tylko ok. 10 roczników z tej parafii.
Pozdrawiam, Oskar Brożek.
W GenBazie jest udostępniony rocznik 1875 i tam jak widzę jest przytoczona Katarzyna Obarcząka z Antoniego i Marianny z domu Szybło (?) akt nr 99: http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/18
Indeksacja Biechowa by się przydała, ponieważ w genetece figuruje tylko ok. 10 roczników z tej parafii.
Pozdrawiam, Oskar Brożek.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
Teresa_Wija
Poszukiwania
Dziękuję bardzo! Metryki z parafii Biechów dostępne są od 1674 do 1855 roku. Od tego roku jest luka. Znalazłam wiele osób nazwiskiem Zayda, lecz trudno na obecną chwilę stwierdzić, czy to są moi przodkowie. Akt urodzenia Agnieszki Zajda znalazłam w USC w Pacanowie. Wierzę, że uda mi się dotrzeć do poszukiwanych metryk.
Pozdrawiam
Teresa Wija
Pozdrawiam
Teresa Wija
Poszukiwania
Witam,
Metryki z Biechowa z okresu 1870 -1910 które były w archiwum w Pińczowie
obecnie są w Archiwum Państwowym w Kielcach i z tego co wiem są po sfotografowaniu obecnie przez kogoś indeksowane.
Ja indeksuje akta z okresu 1674 - 1855.
Jestem dość zaawansowany w analizie parafii.
Jakub Zajda był synem Czesława Zajdy urodzonego ok.1840 roku, miał brata Filipa.
Ewentualnie proszę o bezpośredni kontakt.
pozdrawiam
Jacek
obecnie są w Archiwum Państwowym w Kielcach i z tego co wiem są po sfotografowaniu obecnie przez kogoś indeksowane.
Jakub Zajda był synem Czesława Zajdy urodzonego ok.1840 roku, miał brata Filipa.
pozdrawiam
Jacek
-
Teresa_Wija
Poszukiwania
Pięknie dziękuję! Nie spodziewałam się, iż zdołam uzyskać tak precyzyjne informacje. W jaki sposób mogę skontaktować sie z panem bezpośrednio?
Pozdrawiam serdecznie
Teresa
Pozdrawiam serdecznie
Teresa
Re: Poszukiwania
Panie Jacku,anamorf pisze:Witam,
pozdrawiam
Jacek
Nie wie Pan, czy ktoś indeksuje księgi metrykalne z Biechowa ?
Pozdrawiam,
Waldek