Digitalizacja i indeksacja APW o/Mława

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

APW O/ Mława indeksacja.

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Zachęcam do podjęcia współpracy z APW 0/Mława .
05.06 wysłałem zgłoszenie w sprawie indeksacji parafii
Dłutowo.
11.06 otrzymałem podpisaną umowę i oczekuję teraz na wysyłkę
skanów skorowidzów.
Pozdrawiam
Waldemar
Ivojag

Sympatyk
Nowicjusz

APW O/ Mława indeksacja.

Post autor: Ivojag »

Witam :)
Waldku jak mam się zabrać do tematu indeksacji Żuromina i Żurominka? Od niedawna indeksuję metryki ( tylko jęz.polski ) ale materiały otrzymuję od Marty i inych uczestników projektów z genetyki.

Pozdrawiam, Iwona
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witaj Iwono!

Możesz zgłosić się do indeksowania do Dyrekcji Archiwum Państwowego m. st. Warszawy (inf. w pierwszym poście, telefon w kolejnym).

W zasobach APW O/ Mława z parafii Żuromin są UMZ za lata 1808-1825, w j, polskim.

Z parafii Żurominek Kapitulny UMZ za lata 1826-1905, do 1867 r. włącznie w j. polskim, później w j. rosyjskim.

Możesz zgłosić się do zindeksowania aktów tylko w j. polskim, resztę może wykona ktoś, kto zna j. rosyjski.

Pozdrawiam.

Elżbieta
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Digitalizacja i indeksacja APW o/Mława

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Jutro zaczynamy fotografowanie w AP_Mława
Oczekujemy zgłoszeń osób chcących indeksować, sprawdzać i przenumerowywać nazwy zdjęć z wybranych Parafii.
Wykaz zasobu można znaleźć na stronie archiwum jak też w pliku który zamieszczam:
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/apmlawa.pdf

pozdrowienia

Leszek
bezet

Członek PTG
Adept

Re: Dygitalizacja AP_Mława

Post autor: bezet »

Ćwikliński_Leszek pisze:Jutro zaczynamy fotografowanie w AP_Mława
Oczekujemy zgłoszeń osób chcących indeksować, sprawdzać i przenumerowywać nazwy zdjęć z wybranych Parafii.
Wykaz zasobu można znaleźć na stronie archiwum jak też w pliku który zamieszczam:
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/apmlawa.pdf

pozdrowienia

Leszek
Czyż to nie jest marnotrawstwo ?
Człowiek o tak wysokich kwalifikacjach musi fotografować księgi?
Nie ma ludzi po prostu przyuczonych ?
Pozdrowienia
Zygmunt B
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Szanowny Zygmuncie.
Dlaczego uważasz, że Leszek nie powinien tego robić? A co ma siedzieć i pierdzić w stołek. Znam Leszka od wielu laty i wiem, że fotografowanie ksiąg to jego wielka pasja. Lata spędzone na fotografowaniu ksiąg metrykalnych w wielu archiwach kościelnych, państwowych i w dziesiątkach parafii sprawiły, że Leszek jest niekwestionowany autorytetem w tej dziedzinie. Szczerze mówiąc gdyby Leszek zaprzestał fotografowania osobiście to nie wiem jak ta akcja by dalej trwała. Proszę pamiętać, że oprócz fotografowania osobiście Leszek zajmuje się obróbka większości fotek ksiąg robionych we wszystkich archiwach. Proszę Cię bardzo zmień swoje zainteresowanie i daj mu spokój gdyż ostatnio zbyt wiele pada zbytecznych słów na tym forum. Mamy jakąś dziwną zasadę. Czym mniej ludzi robi - tym więcej na ten temat dyskutuje. To takie ostatnio modne.
Z Noworocznymi życzeniami wszystkim "bezpłciowym" dyskutantom

Staszek Pieniążek

PS. Czy Twój głos w dyskusji jest zgłoszeniem udziału w pomocy przy fotografowaniu, obróbce, bądź indeksowaniu zasobów AP Mława
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

Mogę podjąć się przenumerowania (parafie Gołymin, Sochocin, Sarbiewo)
pozdr
JAcek
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witaj Leszku!

W ramach wolontariatu zindeksowałam w 2011/2012 r. ze zdjęć spisów rocznych dla APW O/Mława całość zasobu z parafii Sulerzyż, w tym gm. (1808-1910). Nie wszystkie roczniki miały spisy (głównie dotyczy to lat początkowych).

Obecnie 2012/2013 r. na tej samej zasadzie indeksuję parafię Glinojeck (w tym gm.). Nadal jestem zainteresowana tymi parafiami. Będzie łatwiej pracować z posiadanymi już indeksami. Chętnie podejmę się indeksacji, może do spółki z kimś jeszcze badającym te okolice, bo materiału za ponad 100 lat z każdej parafii jest dużo.

Zgłaszałam się już do powyższych prac w innym wątku oraz do Waldka.

Pozdrawiam serdecznie.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Pieniążek_Stanisław pisze:Szanowny Zygmuncie.
Dlaczego uważasz, że Leszek nie powinien tego robić? A co ma siedzieć i pierdzić w stołek. Znam Leszka od wielu laty i wiem, że fotografowanie ksiąg to jego wielka pasja. Lata spędzone na fotografowaniu ksiąg metrykalnych w wielu archiwach kościelnych, państwowych i w dziesiątkach parafii sprawiły, że Leszek jest niekwestionowany autorytetem w tej dziedzinie. Szczerze mówiąc gdyby Leszek zaprzestał fotografowania osobiście to nie wiem jak ta akcja by dalej trwała. Proszę pamiętać, że oprócz fotografowania osobiście Leszek zajmuje się obróbka większości fotek ksiąg robionych we wszystkich archiwach. Proszę Cię bardzo zmień swoje zainteresowanie i daj mu spokój gdyż ostatnio zbyt wiele pada zbytecznych słów na tym forum. Mamy jakąś dziwną zasadę. Czym mniej ludzi robi - tym więcej na ten temat dyskutuje. To takie ostatnio modne.
Z Noworocznymi życzeniami wszystkim "bezpłciowym" dyskutantom

Staszek Pieniążek

PS. Czy Twój głos w dyskusji jest zgłoszeniem udziału w pomocy przy fotografowaniu, obróbce, bądź indeksowaniu zasobów AP Mława
Szanowny Stanisławie
Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie , uważam, że absolutnie nie powinien tego robić.Powodów jest tysiąc na poparcie mojej opinii. Kolega Leszek ma kwalifikacje instruktorskie najwyższej klasy. A żaden instruktor o takim poziomie klasy najwyższej w branży, nie wykonuje pracy wymagającej jedynie przyuczenia. Taki fachowiec jest , dyrektorem pionu
szkolenia, szefem grupy instruktorów i w dalszym ciągu podnosi swoje kwalifikacje poprzez poznawanie najnowszych systemów w branży,zajmuje sie sprawami odpowiadającymi jego kwalifikacjom i doświadczeniu .
Dlaczego nie miałaby powstac jakaś sekcja szkolenia, co nie przeszkadzałoby
instruktorom od czasu do czasu, dla przyjemności pofotografować.
Tak, wiem, kol.Leszek opracowuje zdjecia ,numeruje ,nadzoruje? serwer ,przesyła zdjęcia do baz. Nie wiem ,czy nadal numeruje zdjęcia, bo był apel o " uzupełnienia", używając slangu wojskowego i zgłosiło kilka osób, podejmujac po przeszkoleniu , tę pracę.
Wiemy takze ,ze kol. Leszek jest właścicielem dobrej , a może bardzo dobrej jakości sprzętu i nie chcąc oddawać swojego prywatnego, kosztownego sprzętu w obce ręce -czemu sie nie dziwię- może , a nawet na pewno, mniej doświadczonym osobom, sam jeździ i wykonuje pracę ,którą z powodzeniem , jak słyszę ,wykonują osoby przez niego wyszkolone
w krótkim cyklu szkoleniowym
Znamy nazwiska i wiemy ,gdzie -które archiwa- fotografują Leszka studenci.
Robią to znakomicie.Więc jakie jest uzasadnienie wyjazdów Leszka w odległe miejsca do fotografowania archiwów? Przecież w tym czasie mógłby wykonywac prace, których nikt albo niewielu może wykonywać i szkoleniem osób, już mających kwalifikacje,ale małe doświadczenie ,by mogli go zastąpić gdy, nie daj Boże -zasłabnie. Może na stałe do Leszka, Seastiana i innych kolegów informatyków,których przepraszam, że nie pamiętam ich nazwisk, mogliby dołączyć następni ich koledzy. Sekcja informatyczna,byłaby chyba całkiem na miejscu w strukturach PTG.Poniewaz kol. Leszek wziął na siebie, tak dużo obowiązków,to młodzi lub tylko młodsi informatycy, mogliby go znacznie odciążyć. Potrzebne jest jednak związanie tych ludzi zaufaniem i oddaniem im właściwych pól do działania. Co do obaw o zanik fotografowania po tym " gdyby Leszek zaprzestał fotografowania osobiście" , to ja nie mam wątpliwości ,że szybko luka ta zostałaby zapełniona, a nawet wzrosłaby ilośc wykonywanych zdjęć,ponieważ ludzie poczuliby sie zobowiązani do podjęćia tych zadan z uwagi na odejscie osoby wykonującej zdjęcia za wszystkich dla wszystkich .W stadzie na miejsce starego wilka , zawsze znajdzie się młodszy. Natura nie znosi pustki. Więc proszę nie straszyć. Uwolnijmy kol. Leszka z obowiązku wykonania wszystkich zdjęć w PTG, a na dodatek jeszcze koordynacji dużej części programu Stowarzyszenia.W moim rozumieniu dobrze funkcjonującej organizacji społecznej jest dla niej szkodliwe, złożenie na barkach jednego człowieka , tak dużych obowiązków i uprawnień. Nałóżmy część tych jego ogromnych przytłaczających jednego człowieka zadań, na innych, przygotowanych do ich wykonania ,których kolega Leszek by wprowadził w obowiązki i pomagał w razie trudności .
Odnośnie Mławy ,to słyszałem, że był fotograf,ale nie było dla niego sprzętu.
Proszę nie manipulować opinią czytelników , bo to nie jest uczciwa , rzetelna postawa. Powaga pańskiego wieku moze z tego powodu ucierpieć.
O obróbce zdjęć -sekcja informatyczna -pisałem kilka zdań wyżej, o fotografowaniu AP Mława tez .
O indeksacji także będzie,cierpliwości.To tyle co do meritum, ozdobniki tekstu mnie nie interesują.
Życzę dużo zdrowia
Zygmunt Borowy
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

"Kończ Waść. Wstydu oszczędź". To jałowa i nie potrzebna nikomu dyskusja. Wiele lat włóczyłem się po świecie. Pamiętam w czasie Rewolucji Kulturalnej w Chinach, Wielki Mao stwierdził, że trzeba zrewolucjonizować instytuty naukowe gdyż wielu uczonych tam tworzy tylko naukę dla nauki. Tworzą coś tylko dla siebie bez żadnej korzyści dla narodu. Wysłał ich wszystkich do kamieniołomów by znowu zaczęli zauważać ludzi a naukę zaczął tworzyć od nowa. I proszę do czego teraz Chiny dochodzą!
Może więc przydało by się kilku dyskutantów w ostatnich tematach posłać Panie Zygmuncie też do takich w przenośni "kamieniołomów" by dali spokój Leszkowi i pozwolili mu robić co sam chce i lubi. Leszek to duży chłopczyk i nie potrzebuje Twojej "ojcowskiej" opieki, Panie Zygmuncie. Powaga mojego wieku nie ma nic do tej dyskusji. Nie narzekam. jestem chyba jednym z pierwszych wyuczonych przez Leszka i jeszcze w ubiegłym roku spędziłem wiele godzin na fotografowaniu ksiąg w AP Gdańsk.
Bez Twojej medialnej pomocy. Bez żadnych dotacji na dojazdy czy kanapki w czasie pracy. Chyba nie wiedzialeś bo może byś coś zaproponował Panie Zygmuncie by odciążyć trochę mój zaawansowany wiek. Radzę Ci trochę odpocząć. Zakończyć temat. Do kamieniołomów jak Ojciec Narodu Chińskiego, Wielki Mao, nie odsyłam. A może by się niektórym przydało.
Z wielkim poważaniem.
Staszek

Popieram Leszka i bardzo proszę:
Jeśli nie chcesz pomagać to nie przeszkadzaj!
WM

Nieaktywny
Legenda

Post autor: WM »

Staszku Drogi
Wprawdzie nie dorównuję Ci w niczym, może poza wiekiem, to jednak proszę - odpuść tę dyskucję. Jest okres grypy, a w gorączce reakcje mogą być bardzo różne. Nawet jeśli to nie grypa, to natura zawsze lubiła wybryki. My wszyscy jesteśmy chyba takim wybrykiem, wielkie termity bez królowej, ale za to z licznymi Guciami. Szkoda zdrowia i nerwów, bo tyle jest jeszcze do zrobienia. Nasza karawana musi iść dalej bez względu na okoliczności. Nawet aura przeciw nam, przez którą zapowiadana sesja w Mławie nie odbędzie się.
Pozdrawiam cieplutko - Wawrzyniec
owidi

Sympatyk

Post autor: owidi »

267 Sońsk-gm i 271 Mława-gm wykonam to co zostanie mi zlecone.
używane skróty:
Dz. D. - Dzień Dobry
Dz. - Dziękuję

-----------------------------

Dziękuję

owidi - Piotr
arigato35
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: arigato35 »

Zgłaszam się : Węgra i Zielona.
Pozdrawiam
Dorota Barcikowska - Mitura
angie

Sympatyk
Ekspert

Post autor: angie »

Zgłaszam się do parafii Gralewo.
pozdrawiam,
Andżelika
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Mimo Kłopotów z aurą udało nam się dzisiaj dojechać do Młwy,
Fotografowaliśy na trzy stanowiska Wawrzyniec, Krzysiek i ja
największą parafię w tym archiwum "Ciechanów".
Zrobiliśmy ponad 12 tyś zdjęć 3/4 całego zasobu.
Jutro dalsza część pracy.

Poszukujemy genealogów z Mławy i okolic którzy mogłyby się włączyć do pomocy przy dygitalizacji tego archiwum.

pozdrowienia

Leszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”