peters pisze:Ale dawna parafia Białobrzegi (na prawym brzegu Pilicy) to obecnie dzielnica Tomaszowa. Są też inne Białobrzegi - miasto, ale bliżej W-wy.
Pozdrawiam
Piotr
Piotrze, wielkie dzieki za wyjasnienie! Tomaszow interesuje mnie dopiero na przelomie XIX i XX w. wiec nie mialam pojecia, ze byla obok parafia Bialobrzegi.
Czyli wszystko sie zgadza. W Bialobrzegach (katalog Kielce) sa Bialobrzegi radomskie, a w Tomaszowie (katalog Łódź) sa Bialobrzegi, ktore sa obecnie dzielnica Tomaszowa. I wszystko jasne
Panie Radosławie, takie pytanie - Parafia Brzeźnica (Kielce), czy przedstawiony jest tam komplet materiałów? Widzę, niestety małą dziurę w zasobie i nie wiem, czy to przypadek, czy rzeczywisty stan ksiąg.
Rzeszotek_Łukasz pisze:Parafia Brzeźnica (Kielce), czy przedstawiony jest tam komplet materiałów? Widzę, niestety małą dziurę w zasobie i nie wiem, czy to przypadek, czy rzeczywisty stan ksiąg.
Muszę przyznać, że na chwilę obecną nią mam takiej wiedzy. Wydaje mi się jednak, że księgi były fotografowane według klucza parafii, więc jest całkiem prawdopodobne, że jest to cały zasób. Postaram się wkrótce dowiedzieć, czy to co się znajduje w Katalogu Kielce to całość sfotografowanych materiałów, czy coś jeszcze będzie dodane.
Problemy z korzystaniem z zasobu FS mogą polegać na tym, że księgi z przełomu XVII i XIX wieku prowadzone były osobno dla każdej miejscowości parafii, i tak też zostały umieszczone na FS. Jeśli wybierzemy folder z nazwą parafii, to dla tego okresu (ok. 1797-1808) otrzymamy tylko księgi dla tej miejscowości ("stołecznej"), a nie dla calej parafii - pozostałe miejscowości dostępne są pod nazwami własnymi.
Przykład: parafia Kowala Stępocina - pod "Kowala Stępocina" są księgi tylko z tej miejscowości, pozostałe księgi parafii są pod nazwami miejscowości - Kossów Wiekszy i Mniejszy, Dąbrówka Zabłotnia, Ruda Wielka, itd. Trzeba wziąć mapę i sprawdzić wsie leżące w okolicy "stolicy" parafii.
Marek
Witam
Panie Radosławie, radość moja z udostępnienia Kielc była niewyobrażalna. Niestety trwała jedynie małą chwilkę. Praktycznie z parafii kieleckich to jest tam bardzo niewiele. Księgi pozostałych parafii z Kielc FS posiada, bo wyszukiwarka pokazuje nr rolek do wypożyczenia. Czy można liczyć na coś więcej Pana zdaniem?
To co jest udostępnione to diecezja Radomska, więc tylko to co oni mają. To co "kieleckie", to pewnie można znaleźć w sfotografowanym już AD Kielce (dostępnym w genbazie), AP Sandomierz (to samo) i częściowo sfotografowanym AP Kielce.
Macinie,
zapewniam, że GenBazę znam jak własną kieszeń. ten kwiatek dla Kornelii Major za to co kieleckie.
Ale mnie wciąż za mało, taka już łapczywa jestem
Jeżeli chodzi o udostępnienie zmikrofilmowanych materiałów online czy to z Kielc czy z jakiegokolwiek innego archiwum - stanowisko FamilySearch brzmi: udostępnimy w internecie WSZYSTKO na publikację czego dostaniemy zgodę. Jestem przekonany, że Jean Huysmans, który zajmuje się sprawami digitalizacji FamilySearch w Polsce, podejmie współpracę z każdą instytucją, której zależy na ułatwieniu dostępu do źródeł genealogicznych. FamilySearch może wykonywać skany z mikrofilmów w swojej siedzibie, więc w sumie nie wymaga to nawet żadnego zaangażowania ze strony konkretnego archiwum (które ostatecznie otrzymuje za darmo zdigitalizowany zasób). Przez najbliższe pół roku będę dosyć intensywnie współpracował z FamilySearch i mam nadzieję, że coś dobrego z tego wyniknie dla genealogicznej braci.
a poza internetem i pracowniami CHR?
nie bez kozery pytam - tzn jeśli będzie dostarczony mikrofilm to czy na wyjściu może być:
"dla FS" -zgoda na publikację
dla dostarczyciela - skan z mikrofilmu, i zgoda na publikacją skanu (no i mikrofilm z powrotem:)