Miechów

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

CONRI_Gawell

Sympatyk

Miechów -wieś Winiary d.kieleckie 1859

Post autor: CONRI_Gawell »

Poszukuję kontaktu we wsi Winiary parafia Miechów(pow.Miechów) dawne woj kieleckie (Gubernia Kielecka)
Mile widziane namiary na kancelarię parafialną, lub gdzie są księgi.
Ostatnio zmieniony sob 10 lis 2012, 23:26 przez CONRI_Gawell, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Parafia Michów -wieś Winiary d.kieleckie

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

moja literówka -niedopatrzenie, zjadło e przy pisaniu
Miechów

przepraszam

jak szukasz;) to podawaj rok (kiedy w tym powiecie były Winiary
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
CONRI_Gawell

Sympatyk

Parafia Michów -wieś Winiary d.kieleckie

Dzięki za sprostowanie .Istotne .Data aktu urodzenia 1859 rok.O ile nie przywędrował antenat z innej lokacji.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Witaj.

1/aby znaleźć parafie http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_XIII/549
2/aby sprawdzić w którym archiwum znajdują się księgi - baza pradziad http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
3/ adresy i zasoby parafii (na głównej stronie z lewej) Katalog zasobów metrykalnych http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=6090

inne przydatne http://mapa.szukacz.pl/ i http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... %2582.html

Podpisuj swoje posty przynajmniej imieniem. :D
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
CONRI_Gawell

Sympatyk

Bardzo miło czytać praktyczne wskazówki. Forma zachęca do dalszego rozwoju samodzielnosci w materii genealogicznej.
Nie ukrywam że największym utrudnieniem w poszukiwaniach były zmienne formy pisania nazwiska. W dokumentach figurują przez "l"," ll" "ł". Wynikalo to z transkrypcji rosyjskiego"el" na"eł".a nawet jako e z miakkom znakom na 'iel"
Ale to przebrnałem., idąc po mieczu , podpierając się kądzielą.
Konrad Gawell
CONRI_Gawell

Sympatyk

Bardzo miło czytać praktyczne wskazówki. Forma zachęca do dalszego rozwoju samodzielnosci w materii genealogicznej.
Nie ukrywam że największym utrudnieniem w poszukiwaniach były zmienne formy pisania nazwiska. W dokumentach figurują przez "l"," ll" "ł". Wynikalo to z transkrypcji rosyjskiego"el" na"eł".a nawet jako e z miakkom znakom na 'iel"
Ale to przebrnałem., idąc po mieczu , podpierając się kądzielą.
Konrad Gawell
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Miechów Niekompletne księgi

Post autor: Urszula_Pogoń »

Czy ktoś może sprawdzić w AD w Kielcach czy w księdze ślubów z 1810 roku są akty z maja? Szukam aktu ślubu z par. Miechów z maja 1810 roku - Tomasz Pazera i Wiktoria Krzykawska. Niestety w w Genbazie nie ma zdjęć z tymi stronami. Może zostały pominięte, a może w ogóle ich nie ma. Ten akt jest mi niezbędny żeby dowiedzieć się czyim synem był pan młody, a mój przodek. W jego akcie zgonu pisze, że był synem niepamiętnych rodziców, a gdy chciałam odnależć akt urodzenia to okazało się, że w księdze chrztów parafii Miechów z lat 1731-1766 w ogóle nie ma wsi Zagorzyce - zamiast nich wklejono (zapewne omyłkowo) karty z aktami ślubów z Witowic z analogicznego okresu. A niestety gdy chciałam sprawdzić czy w księdze ślubów nie znajdę kart chrztów z Zagorzyc to okazało się, że tej księgi po prostu nie ma. No i pech na całej linii.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

W Miechowie pierwszy ślub z numerem 1 odbył się dopiero we wrześniu. Wcześniej w tym roku nikt się widocznie nie żenił.
Staszek
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Żenił się na pewno, tylko pewnie takie opisowe akty zaczęto sporządzać od września. Musiało tak być bo są księgi z skróconymi aktami, tam właśnie znalazłam informację o ślubie z 20 maja 1810,tego który mnie interesuje
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Rejonie Jędrzejowa, Miechowa, Włoszczowy, Buska wszystkie akta opisowe były spisywane dopiero od września 1810 roku.
Wcześniejsze akta z tego roku są dostępne chyba tylko z ksiąg tabelarycznych niestety.Co do Witowic to nie ma żadnej pomyłki, ponieważ zmieniały one swoją przynależność parafialną dość często w przeszłości, raz Szreniawa raz Miechów. Zagorzyce również leżą na granicy parafii, może w tamtym okresie przeszły do Chodowa?

P.S. Raczej w żadnej "księdze ślubów" nie da się odnaleźć aktów chrztu. :)

pozdrawiam, Oskar.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

20 maja 1810 w Zagórzycach był ślub:
Tomasz Pazera lat 46 z Marianna Krzykaska lat 20.
świadkowie: Wawrzyniec Książek i Jan Gąsior

małżeństwo w księdze tabelarycznej.
Staszek
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Normalnie w księdze ślubów chrztów się nie odnajdzie, ale skoro w księdze chrztów znalazły się akty dotyczące ślubów, to drogą deukcji można wywnioskować, że w ślubach będą chrzty. Nie twierdziłam, że pomyłkowo zamieszczono Witowice jako takie, ale że w księdze chrztów (w miejscu gdzie powinny być chrzty z Zagorzyc i Podmiejskiej Woli) znajdują się śluby z Witowic.
I jeszcze jedno, 50 lat temu były 2 księgi ślubów z Miechowa (od 1676). Pół wieku temu były jeszcze w Miechowie, w chwili obecnej w AD w Kielcach jest tylko jedna księga z aktami ślubów i dopiero od 1781 r. Gdzie jest reszta, może w czeluściach Archiwum.
Dlatego ten niewielki fragment ze ślubami z Witowic z okr. 1730-1766 (zamieszczona w księdze chrztów) to tylko mała część zagubionej księgi.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

hmm... dość ciekawe, szczególnie da mnie gdzie mam przodków w Witowicach i myślałem że "przejęła" ich parafia Szreniawa, ale teraz może być tak że Witowice znajdowały się w Miechowie. Czy to jest pewne że były 2 księgi?
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

Witowice to parafia Miechów (na pewno w XVII-XVIII wieku) :)

Roman KK
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Część Witowic do parafii Miechów należy do dziś, a co do informacji o dwóch księgach ślubów to śadzę, że jest jaknajbardziej prawdziwa. w 1967 r. została opublikowana monografia Z. Pęckowskiego pt. Miechów. W obszernej bibliografii w dziale Dokumenty Archiwum Parafialnego w Miechowie autor podaje: Metricae copulatorum ab anno 1676 ad annum 1797. Dwie księgi oprawione, zawierające wpisy ślubów w całej parafii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”