Ciekawe zdjęcia.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wiktor_Witek

Ciekawe zdjęcia.
nie wygląda mi na mundur wojskowy. są jak wiadomo także mundury leśników, urzędnicze itd., ale tutaj się nie wypowiadam. w każdym razie nie widać żadnych dystynkcji.
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
-
Oskar_Tymczyszyn

Ciekawe zdjęcia.
Dzięki bardzo za wszystkie informacje 
-
Wiktor_Witek

Ciekawe zdjęcia.
nie ma za co. na marginesie fajny zegarek - "prototyp" naręcznego czyli zegarek kieszonkowy umieszczany na specjalnym pasku do noszenia na ręku. Teraz pomyślałem, że swoją drogą może mieć to jakiś związek z tym ubraniem, ponieważ w służbach mundurowych najprędzej zaczęto odczuwać niepraktyczność zegarków kieszonkowych. ale podkreślam służby mundurowe, bo może to jest inna formacja niż wojskowa, ale może jeszcze jakiś spec się wypowie.
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
-
marian_witek

-
Joanna_Lewicka

Witaj,
dopiero dzisiaj zauważyłam ten wątek. Napis na odwrocie zdjęcia brzmi: "На спомин перебутiх днів для Гені Гри..." - zapewne po ukraińsku, a w tłumaczeniu:"Na pamiątkę minionych dni dla Geni - Gri..." Treści jestem pewna, imion - nie. Genia to może być zdrobnienie od Eugeniusza...
Jestem bardzo ciekawa, czy wyjaśni się lokalizacja cerkwi, sama też jeszcze poszukam.
Pozdrawiam-
Joanna
dopiero dzisiaj zauważyłam ten wątek. Napis na odwrocie zdjęcia brzmi: "На спомин перебутiх днів для Гені Гри..." - zapewne po ukraińsku, a w tłumaczeniu:"Na pamiątkę minionych dni dla Geni - Gri..." Treści jestem pewna, imion - nie. Genia to może być zdrobnienie od Eugeniusza...
Jestem bardzo ciekawa, czy wyjaśni się lokalizacja cerkwi, sama też jeszcze poszukam.
Pozdrawiam-
Joanna
-
marian_witek

Mundur wiele wyjasnia. Podobne mundury mieli pracownicy kolei. Oni dostawali tez zegarki. Gdyby mozna bylo jeszcze przyblizyc zdjecie z mundurem i zobaczyc firme zegarka. Austriackie przedwojenne koleje na galicji byly zaopatrywane przez "JUNGHANS"
Jeszcze jedna sprawa munduru. Mundur jest na "emeryturze". Tylko dwa guziki sa oryginalne: duzy na pasku i maly do zapiecia pod szyja oraz byc moze dwa na kolnierzu jako ozdobniki. Reszta to drewniane "zastepcze".
Zegarki na kolei otrzymywali: maszynisci, dyzurni ruchu, zawiadowcy i droznicy ktorzy pracowali na szlakach o dlugich odcinkach.
Czapka szesciokatna z austriackim znaczkiem
Teraz chodzi o miejscowosc ze stacja kolejowa.
marian
pozdrawiam forumowiczow.
Jeszcze jedna sprawa munduru. Mundur jest na "emeryturze". Tylko dwa guziki sa oryginalne: duzy na pasku i maly do zapiecia pod szyja oraz byc moze dwa na kolnierzu jako ozdobniki. Reszta to drewniane "zastepcze".
Zegarki na kolei otrzymywali: maszynisci, dyzurni ruchu, zawiadowcy i droznicy ktorzy pracowali na szlakach o dlugich odcinkach.
Czapka szesciokatna z austriackim znaczkiem
Teraz chodzi o miejscowosc ze stacja kolejowa.
marian
pozdrawiam forumowiczow.
Ostatnio zmieniony wt 15 sty 2013, 00:44 przez marian_witek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Oskar_Tymczyszyn

Witam !
Co do napisu na odwrocie zdjęcia to mogę potwierdzić imię Gienia. Zdjęcie to mogłobyć podarowane mojej prababce, która miała na imię Eugenia czyli Gienia. Lokalizacji cerkwi jak na razie równiez nie ustaliłem, a bardzo mi na tym zależy. Przypuszczam, iż moga to być okolice miejscowości Stryj na dzisiejszej Ukrainie.
Zdjęcia człowieka w mundurze przedstawia mojego prapradziadka Grzegorza. Niestety zachowało sie ono w takim stanie jak widać ... Wiem napewno, iż mieszkał on w Galicji, miejscowość Łosie, w powiecie gorlickim . Niestety nic nie wiem, kiedy i gdzie się urodził czy zmarł.
Pozdrawiam
Oskar N. Tymczyszyn
Co do napisu na odwrocie zdjęcia to mogę potwierdzić imię Gienia. Zdjęcie to mogłobyć podarowane mojej prababce, która miała na imię Eugenia czyli Gienia. Lokalizacji cerkwi jak na razie równiez nie ustaliłem, a bardzo mi na tym zależy. Przypuszczam, iż moga to być okolice miejscowości Stryj na dzisiejszej Ukrainie.
Zdjęcia człowieka w mundurze przedstawia mojego prapradziadka Grzegorza. Niestety zachowało sie ono w takim stanie jak widać ... Wiem napewno, iż mieszkał on w Galicji, miejscowość Łosie, w powiecie gorlickim . Niestety nic nie wiem, kiedy i gdzie się urodził czy zmarł.
Pozdrawiam
Oskar N. Tymczyszyn
Cerkiew na pierwszej fotografii przypomina cerkiew w Szczurowicach:
http://decerkva.org.ua/2radehSCH.html
Ale może jest tylko do niej podobna, w linku wyżej fotografie drewnianych cerkwi z okolic Lwowa, można poszukać.
O tej w Szczurowicach pisze w linku:
" Церква мені запам'яталася горизонтальним шалюванням стін дошками - не часто побачиш такий прийом."
Jest wymieniony również majster:
Йосип Літовінськи
Może coś jeszcze podobnego gdzieś zbudował?
Łucja
http://decerkva.org.ua/2radehSCH.html
Ale może jest tylko do niej podobna, w linku wyżej fotografie drewnianych cerkwi z okolic Lwowa, można poszukać.
O tej w Szczurowicach pisze w linku:
" Церква мені запам'яталася горизонтальним шалюванням стін дошками - не часто побачиш такий прийом."
Jest wymieniony również majster:
Йосип Літовінськи
Może coś jeszcze podobnego gdzieś zbudował?
Łucja
-
Oskar_Tymczyszyn

Dziękuję za propozycje lokalizacji tej cerkwii, ale nie jestem pewien czy to to na 100 % ... A jeszcze co do zdjęcia człowieka w mundurze, to można również zwrócić uwagę na czapkę, która leży na stoliku po lewej stronie zdjęcia. Jeżeli może to w czymś pomóc, to proszę o odpowiedź .
Pozdrawiam,
Oskar N. Tymczyszyn.
Pozdrawiam,
Oskar N. Tymczyszyn.
A może mieszkający na Ukrainie o nazwisku brata pradziadka będą wiedzieli gdzie była ta cerkiew, lata 60-te mogą być jeszcze pamiętane, ktoś inny może mieć taką samą fotografię, sprawdzałeś taki trop? Jak to Twoje nazwisko to faktycznie Stryj i okolice się pojawia, ale nie tylko i nie ma wcale tak dużo osób.
Możesz też zapytać na forum ukraińskim o tę lokalizację:
http://uht.org.ua/forum/
Łucja
Możesz też zapytać na forum ukraińskim o tę lokalizację:
http://uht.org.ua/forum/
Łucja
-
Oskar_Tymczyszyn

Hmm, pradziadek na zdjęciu to przodek w prostej linii, także o takim samym nazwisku jak ja. Jego brat nazywał się ks. Jarosław Tymczyszyn. Obaj byli księżmi. Tylko mam z tym straszny dylemat, bo nie do końca wiem, kto był jakim. Pradziadek był księdzem polskokatolickim, ale wyświęcany na kapłana był we Lwowie. Rodzina przekazała mi, że właśnie mój pradziadek i jego brat (wraz ze swoimi dwoma braćmi) wraz z ojcem chodzili do cerkwi, a ich siostry z matką do kościoła rzymskokatolickiego ... Wciąż nurtuje mnie pytanie jakim kapłanem był brat pradziadka ? Czy był on duchownym grekokatolickim czy prawosławnym .? Sądząc po fotografii, która przedstawia dwóch braci, gdzie mój pradziadek przyjechał w odwiedziny na parafię brata to musi być cerkiew ... Ale pytanie gdzie ?
Pozdrawiam,
Oskar N. Tymczyszyn.
Pozdrawiam,
Oskar N. Tymczyszyn.
To zobacz kto ma otczestwo od Jarosława i może w taki sposób coś ustalisz: http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_7.html
Łucja
Łucja
-
Oskar_Tymczyszyn

Wiem na pewno, że Jarosław nie miał syna. Miał chyba dwie córki. Ale nie mam z nimi żadnego kontaktu.
Jeżeli orientowałby się ktoś, gdzie mógłbym znaleźć spis wyświęconych kapłanów roku 1935 we Lwowie to bardzo proszę o informację.
Jeśli zostało zasugerowane, że człowiek w mundurze na przedstawionym zdjęciu mógłby być pracownikiem kolei (sądząc podobno po mundurze) czy istnieją jakieś spisy, listy pracowników kolei tamtych terenów - Galicja, miejscowość Łosie, pow. gorlicki.
Dodaje skan tyłu zdjęcia człowieka w mundurze z napisem. Niestety nie mogę go odczytać. Proszę o pomoc, może to w czymś pomoże.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad5 ... 03f89.html
Czy ktoś mógłby "odszyfrować" napis na tyle tego zdjęcia ?
Oskar N. Tymczyszyn.
Jeżeli orientowałby się ktoś, gdzie mógłbym znaleźć spis wyświęconych kapłanów roku 1935 we Lwowie to bardzo proszę o informację.
Jeśli zostało zasugerowane, że człowiek w mundurze na przedstawionym zdjęciu mógłby być pracownikiem kolei (sądząc podobno po mundurze) czy istnieją jakieś spisy, listy pracowników kolei tamtych terenów - Galicja, miejscowość Łosie, pow. gorlicki.
Dodaje skan tyłu zdjęcia człowieka w mundurze z napisem. Niestety nie mogę go odczytać. Proszę o pomoc, może to w czymś pomoże.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad5 ... 03f89.html
Czy ktoś mógłby "odszyfrować" napis na tyle tego zdjęcia ?
Oskar N. Tymczyszyn.
-
Oskar_Tymczyszyn